Witam ostatnio w zostałem postawiony przed faktem wymiany napinacza paska wilorowkowego ponieważ urwała się śruba mocująca więc postanowiłem sprawdzić rozrząd i zobaczyłem, że pasek jest uszkodzony, więc rozebrałem wszystkie osłony i sprawdziłem też ustawienie rozrządu i mianowicie jak ustawie na znaku wału to wałki nie są w poziomie wygląda jakby były przestawione o jeden ząbek, oczywiście poprzednia wymiana była robiona prawdopodobnie przez malarza artystę ponieważ pełno jest kresek od mazaka. Wiem, że potrzebne mi są blokady, ściągacze kół pasowych. Znalazłem taką aukcje i proszę o pomoc w zakupie potrzebnych narzędzi do wymiany rozrządu ponieważ chcę to zrobić jak należy
Blokada A-VAG2425TDI http://allegro.pl/blokada-rozrzadu-audi-vw-skoda-2-4-2-7-2-8-30v-i4764319310.html
Blokada wału korbowego jest w zestawie z aukcji i nie wiem jak się nazywa dokładnie jaki model, ale wiem, że są różne rodzaje tej blokady.
Sciągacz chyba może być każdy który podejdzie do tego koła.
Proszę o pomoc
[AJK 2.7T 230 KM] Blokady rozrządu jakie kupić?
[AJK 2.7T 230 KM] Blokady rozrządu jakie kupić?
Ostatnio zmieniony 01 gru 2014, 19:12 przez olekorson, łącznie zmieniany 1 raz.
Koła wałków rozrządu - 30Nm
Przed pierwszym uruchomieniem silnika napiąć rolkę napinającą w następujący sposób:
- Umieścić klucz dynamometryczny na wewnętrznym sześciokącie rolki napinającej i obrócić momentem 15 Nm zgodnie z kierunkiem napinania.
Śruby obudowy termostatu i pompy wody po 10NM
Śruba rolki napinającej 22 NM
Śruba dźwigni napinającej 22 NM
Śruba elementu napinającego 10NM
Śruba napinacza paska wielorowkowego 55 NM
Przed pierwszym uruchomieniem silnika napiąć rolkę napinającą w następujący sposób:
- Umieścić klucz dynamometryczny na wewnętrznym sześciokącie rolki napinającej i obrócić momentem 15 Nm zgodnie z kierunkiem napinania.
Śruby obudowy termostatu i pompy wody po 10NM
Śruba rolki napinającej 22 NM
Śruba dźwigni napinającej 22 NM
Śruba elementu napinającego 10NM
Śruba napinacza paska wielorowkowego 55 NM