Zanikające podświetlenie przycisków
Zanikające podświetlenie przycisków
Witam. Otóż od jakiegoś czasu mam problem z podświetleniem przycisków (klimatronika, asr, itp) oraz podświetlenie numeracji biegów przy dźwignie do zmiany biegów jak i podświetlenie samego włącznika do świateł i na gorze w podsufitce. Problem jest taki ze gdy wsiądę do auta włączę światła to chwile jest ok i po np 5sekundach gaśnie do minimum bądź znika.
Działa podświetlenie zegarów, regulacja jasności (widzę po liczniku), światło w schowku, wszystkie światła zewnętrzne jak i lampki w podsufitce czy w nogach.
Gdzieś w tematach wyczytałem ze padł włącznik świateł ale mam drugi zapasowy (nie działające halogeny) i jest to samo. Sprawdziłem bezpiecznik nr 15 jest ok. Miernikiem jest 12V po włączeniu świateł 11.7V wiec okey. Raczej gdyby coś był popsute to by odraz już nie działało a tak po kilku sekundach gaśnie.
Czy ktoś ma jakieś pomysły?
[ Dodano: 2014-12-02, 17:28 ]
czy ktoś miał podobny problem i go rozwiązał? Dodam ze wszystko świeci ale baaardzo słabo
Działa podświetlenie zegarów, regulacja jasności (widzę po liczniku), światło w schowku, wszystkie światła zewnętrzne jak i lampki w podsufitce czy w nogach.
Gdzieś w tematach wyczytałem ze padł włącznik świateł ale mam drugi zapasowy (nie działające halogeny) i jest to samo. Sprawdziłem bezpiecznik nr 15 jest ok. Miernikiem jest 12V po włączeniu świateł 11.7V wiec okey. Raczej gdyby coś był popsute to by odraz już nie działało a tak po kilku sekundach gaśnie.
Czy ktoś ma jakieś pomysły?
[ Dodano: 2014-12-02, 17:28 ]
czy ktoś miał podobny problem i go rozwiązał? Dodam ze wszystko świeci ale baaardzo słabo
- xoslox
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kamil
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 AGA 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
W Audi sterowanie oświetleniem odbywa się poprzez licznik. Trzeba by właśnie sprawdzić, czy to nie jest jego wina, tym bardziej, że podmiana regulatora nic nie daje...
Wyjście podświetlania to pin 20 - przewód szaro-niebieski - w kostce niebieskiej licznika, każde podświetlanie przycisków itp. to właśnie przewód szaro-niebieski.
Proponuje Ci na poczatek sprawdzić właśnie ten kolor przewodu we włączniku świateł - pin 17, jak nie ma tu 12V to wtedy musisz niestety dostać się do pinu 20 licznika.
Oraz zewrzeć na krótko piny 1 i 2 w regulatorze podświetlania - pomijasz wtedy regulację i robisz stałe max podświetlanie.
Regulacja odbywa się wbrew pozorom też poprzez licznik - 29 pin - przewód zielono fioletowy (zielona wtyczka), który leci właśnie na pin 1 regulatora podświetlania i z 2 pinu na masę.
Myślę, że to wystarczy do zdiagnozowania problemu
Wyjście podświetlania to pin 20 - przewód szaro-niebieski - w kostce niebieskiej licznika, każde podświetlanie przycisków itp. to właśnie przewód szaro-niebieski.
Proponuje Ci na poczatek sprawdzić właśnie ten kolor przewodu we włączniku świateł - pin 17, jak nie ma tu 12V to wtedy musisz niestety dostać się do pinu 20 licznika.
Oraz zewrzeć na krótko piny 1 i 2 w regulatorze podświetlania - pomijasz wtedy regulację i robisz stałe max podświetlanie.
Regulacja odbywa się wbrew pozorom też poprzez licznik - 29 pin - przewód zielono fioletowy (zielona wtyczka), który leci właśnie na pin 1 regulatora podświetlania i z 2 pinu na masę.
Myślę, że to wystarczy do zdiagnozowania problemu

-
- Forum Audi A6 / A7
Witam.
Miałem ten sam problem z tym podświetleniem przycisków co Kolega wyżej, tylko że u mnie był przepalony bezpiecznik 15.Po wymianie wszystko działa ALE
nie gaśnie po wyłączeniu świateł,zapłonu i zamknięciu auta.Co może być tego przyczyną?
[ Dodano: 2014-12-07, 14:16 ]
Witam. to może ktoś podpowie co załącza to podświetlenie przycisków w drzwiach,podsufitce oprócz radia klimatronika i zegarów (te działają dobrze) Reszta nie chce zgasnąć.
Miałem ten sam problem z tym podświetleniem przycisków co Kolega wyżej, tylko że u mnie był przepalony bezpiecznik 15.Po wymianie wszystko działa ALE

[ Dodano: 2014-12-07, 14:16 ]
Witam. to może ktoś podpowie co załącza to podświetlenie przycisków w drzwiach,podsufitce oprócz radia klimatronika i zegarów (te działają dobrze) Reszta nie chce zgasnąć.
-
- Forum Audi A6 / A7
xoslox, Sprawdziłem u siebie. Pin 17 przy włączniku w chwili włączenia (przełącznik podłączony) ma 12V i spada do 0,3V wtedy podświetlenie przygasa. Wyjąłem licznik odłączyłem tylko niebieska kostkę włączam zapłon , przełącznik od świateł na postojowe i na pinie 20 mam 0V. Jak dalej sprawdzać co może być przyczyną? Chyba że trzeba mieć podłączoną kostkę i wtedy sprawdzić tak samo jak przy przełączniku świateł bo przy odłączonym było 0V?
xoslox, Witam ponownie. Dziś sprawdziłem na pinie 20 wychodzi napięcie około 8V. Mam krotki filmik jak po włączeniu świateł podświetlenie zapala się i przygasa
View My Video
View My Video
- xoslox
- Forum Audi A6 / A7
8V to raczej za mało, być może dlatego przygasa. Jedynie podmiana licznika rozwiązałaby tu wątpliwości. Jak będę miał chwilę wolnego czasu to zobaczę ile licznik powinien dawać napięcia na podświetlanie. Mam taki wolny w graciarni od A3.
[ Dodano: 2015-01-15, 19:29 ]
Sprawdziłem na liczniku A3 - pomiędzy pinem 20 niebieskiej wtyczki a 29 pinem zielonej wtyczki jest 11,3 V. Czyli 3,3 V więcej.
[ Dodano: 2015-01-15, 19:29 ]
Sprawdziłem na liczniku A3 - pomiędzy pinem 20 niebieskiej wtyczki a 29 pinem zielonej wtyczki jest 11,3 V. Czyli 3,3 V więcej.
- xoslox
- Forum Audi A6 / A7
Za to odpowiada licznik + regulator intensywności podświetlania.ppukownik pisze:Otóż od jakiegoś czasu mam problem z podświetleniem przycisków (klimatronika, asr, itp) oraz podświetlenie numeracji biegów przy dźwignie do zmiany biegów jak i podświetlenie samego włącznika do świateł i na gorze w podsufitce. Problem jest taki ze gdy wsiądę do auta włączę światła to chwile jest ok i po np 5sekundach gaśnie do minimum bądź znika.
A za to moduł komfortu.ppukownik pisze:Działa podświetlenie zegarów, regulacja jasności (widzę po liczniku), światło w schowku, wszystkie światła zewnętrzne jak i lampki w podsufitce czy w nogach.
Więc ja bym jednak obstawiał ten licznik.
Możesz na próbę wypiąć z tej kostki niebieskiej (z pinu 20) ten kabelek niebiesko-szary i na niego dołożyć bezpośrednio 12V. Wtedy będziesz na 100% wiedział czy to licznik czy nie

Jak zadziała, to wtedy na stałe wypinasz go z licznika a dajesz plus we włączniku na którykolwiek szaro-niebieski przewód np po stacyjce albo po włączniku i wtedy z tego sterowane będzie podświetlanie