[a6 c5] gniazdo zapalniczki zasilane po wyjęciu kluczyka?
-
- Forum Audi A6 / A7
[a6 c5] gniazdo zapalniczki zasilane po wyjęciu kluczyka?
Czy w waszych autach tez przednie gniazdo zapalniczki jest zasilane nawet po wyjęciu kluczyka?
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2014, 13:04 przez birdman, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mazdomania
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Gosia
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 4.2 326KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
- Audi A6 Warsztat
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zbigniew
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
- Mazdomania
- Forum Audi A6 / A7
Chciałeś od tyłu do zapalniczki się wpiąć ? Tylko pamiętaj, że kamerka samochodowa ma inny prąd niż ten w zapalniczce (chyba kamera ma 5V, a zapalnicza 12V). Jeśli chcesz prąd po kluczyku to poszukaj w kablach w boczku obok nóg jeśli dobrze pamiętam pasażera - tam jest + po kluczyku. Poszukaj postów kolegi kot919 - jakoś niedawno pisał o tym 

- Mazdomania
- Forum Audi A6 / A7
Jak się przyzwyczaisz to będziesz pamiętał - ja mam automat i jak włączam na P to dotykam kabelka od zasilania kamerki i już odruchowo wyciągam ją z gniazda zapalniczki 
Zawsze możesz przerobić zasilanie zapalniczki - aby było po zapłonie, ewentualnie przykleić karteczkę na kierownicy z napisem "wyciągnij mnie z gniazda - twoja ładowarka". Opcji jest wiele

Zawsze możesz przerobić zasilanie zapalniczki - aby było po zapłonie, ewentualnie przykleić karteczkę na kierownicy z napisem "wyciągnij mnie z gniazda - twoja ładowarka". Opcji jest wiele

- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Paliwo: Benzyna+LPG
birdman, odkręć osłonę pod kierownicą ... znajdziesz tam taką szynę do której przykręcone są przewody ... pierwszy przewód z lewej strony (czarno-żółty) to sygnał po stacyjce .... Jeżeli chcesz zasilić kamerę, kup za parę złotych uniwersalne złącze, którego wystające przewody podepniesz pod tę śrubę i jakąkolwiek inną śrubę od GND w zasięgu (sporo tego tam jest) ... Na koniec wepniesz w to gniazdo ori ładowarkę i puścisz sobie kabelek tam gdzie będziesz chciał (moim zdaniem - pod słupkiem obok szyby, a dalej wzdłuż podsufitki w okolice lusterka - w ten sposób będziesz miał profeska instalację i nie stracisz gwarancji na kamerkę ucinając ładowarkę
)

- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Paliwo: Benzyna+LPG
Z tego co pamiętam ten przewód jest stykiem X (rozłączanym przez przekaźnik napięciem prosto z aku), tak więc wydaje mi się że nie jest on niczym zabezpieczonybirdman pisze:Tak mam właśnie CB podłączone i chyba tak też podepnę kamerkę. Nie wiem tylko jakie tam zabezpieczanie jest i czy nie będzie problemów z dodatkowym obciążeniem.

witam.. jak coś to jest jeszcze szybszy patent,z mniejszą ilością roboty. w podsufitce są swiatełka czarwone ledy,które rzucają światełko na klimatronik czy też na wajchę od biegów. i tam pod te kabelki sie podpiąłem co zasilają te diody. wystarczy włączyć światła na pozycję i poszukać plusa. kamerka tak mało pobiera że nie będzie tam żadnego obciążenia dla instalacji. pozdrawiam