Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ TIP] Drgania skrzyni brak przyspieszenia.

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
zydarpl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ TIP] Drgania skrzyni brak przyspieszenia.

Post autor: zydarpl » 19 sie 2014, 14:32

Witam.Dzisiaj jadac moim audi zauważyłem ze na zimnym silniku nie zmienia mi biegow przeciąga mi je musialem albo puscic pedal gazu albo recznie '+' '-' zeby mi zmienil bieg.Po rozgrzaniu auta przy przyspieszaniu czulem bardzo mocne drgania auta i przy puszczeniu gazu czulem duze uderzenie pod maska.Wogule dziwnie sie skrzynia zachowywala wrzucala na dwa razy biegi albo gdy dalem gaz do dechy do samej podlogi to obroty strasze powoli szyły do góry a auto tak samo przyspieszalo powoli wogule jak by moc spadla o 100KM.Nie dziala mi tez reczna zmaina biegow i szarpie przy wajchowaniu na postoju .Dodam ze Olej nie wiem kiedy byl wymieniany.

Pittip
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Pittip » 22 sie 2014, 12:46

Powinieneś przede wszystkim odczytać błędy silnika i skrzyni. Na pewno wymiana oleju i filtra w skrzyni też wchodzi w grę tym bardziej, że nie wiesz kiedy było to robione. Nie wiesz nawet, czy poziom oleju w skrzyni jest prawidłowy. Czy podświetla Ci na fisie pasek PRND432? Mógł przejść w tryb awaryjny. Wówczas będzie bardzo słaby - tak się dzieje, poziom oleju jest zbyt niski.

Tematów tego typu już trochę było.
Wczoraj - Audi 80 - dziś - A6 - jutro ...

zydarpl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: zydarpl » 25 sie 2014, 17:01

Nie nie podświetla mi sie pasek PRND432 naped skrzyni działa puszczam hamulec i auto sie toczy ale za to bardzo szarpie przy wajchowaniu jak pisalem wczesniej. Dodam ze zauważyłem jakis wyciek na łączeniu rurki metalowej z gumowa co idzie od chłodnicy do skrzyni tylko ja nie wem czy to jest akurat olej z silnika czy z tej chłodnicy kolor jest taki jasny bardziej podchodzi do żółtego koloru.Wogule opaska zaciskowa jest jakas wąska a powinna byc bardziej chyba szeroka sam nie wiem.

sztukens
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: sztukens » 06 paź 2014, 22:10

Kolego mam podobny problem, auto czasami chodzi normalnie czasami przeciaga biegi + brak momentu obrotowego. Podkreslam skrzynia po remoncie, dowiedziałem sie ze wina silnika, ale co dokladnie to moze byc niewiem, do tego stopnia nie zdarzylem zdiagnozowac. Ps jezeli niewiesz kiedy byl wymianiany olej i filtry w skrzyni wymien. Bardzo duza role odgrywa szczelnosc ukladu chlodzacego, poniewaz Tip jest nim chlodzony. Niewiem co to ma do rzeczy ale nieszczelny uklad = dziwne zachowanie skrzyni. Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja