Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Przeciekające podszybie

Nadwozie
ODPOWIEDZ
viperstr
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Przeciekające podszybie

Post autor: viperstr » 01 sie 2014, 19:20

Witam. Mam mega problem, z przedniej szyby ścieka mi woda, podcieka pod plastikowym podszybiem i z jednej strony leje się na mechanizm od wycieraczek, który później się zacina....wszyscy to znamy a z drugiej co ciekawsze leje mi się na kabinowy filtr, który z czasem przecieka i woda podczas ulewy wpada mi do kanału powietrznego i spływa pod dywanik pasażera. Kupiłem nowe ori podszybie i co? To samo, nie dolega zupełnie do szyby, można je docisnąć z pół centymetra ale ono i tak odchodzi do góry. Wklejać go nie chce, bo raz że kupiłem nowe, dwa że mam tak wielki akumulator że bez demontażu podszybie nie wyjdzie a trzy aby przesmarować słynny mechanizm wycieraczej też trzeba je demontować. NA szybie w rynience są jakieś dziwne spinki ale nie wiem zupełnie czemu one mają służyć. H E L P

Awatar użytkownika
Audi A6 Warsztat
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Zbigniew
Rocznik: 2008
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Audi A6 Warsztat » 01 sie 2014, 19:42

viperstr pisze:w rynience są jakieś dziwne spinki
Są trzy sztuki, tak jak na zdjęciu?

Obrazek

Spróbuj mocno dosunąć plastik podszybia w stronę kabiny, tak żeby wskoczyło w te klipsy. <okok> Jeśli masz ori to musi pasować. Zobacz jeszcze czy masz odrzutnik wody, na zdjęciu nr 32.
Warsztat, naprawy Audi A6.

viperstr
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: viperstr » 01 sie 2014, 21:49

mówiąc podszybie miałem na myśli właśnie sam ten odrzutnik wody czyli nr 32. Te spinki o których mówisz rzeczywiście są 3 metalowe które mocują ten odrzutnik do szyby ale mnie chodziło o takie plastikowe jakby klipsy, które są wklejone w rynienkę na samym dole szyby, jeden po lewej drugi po prawej stronie. Nie powinno byc trzeciego na środku?

Problem rozwiązany, element trzeba było docisnąć do szyby z siłą jaką się dokręca śruby w kołach i wskoczył na swoje miejsce. Tylko czy nie powinno być tych klipsów więcej jak 2? Zauważyłem też że teraz wszystko pięknie spływa ale część wody przecieka mi na samych końcach pod uszczelką do komory silnika, czy tak powinno być? Nie powinna być zatrzymywana cała woda i kierowana do odpływów pod akumulatorem i pod servem?

Awatar użytkownika
mwx
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi A6
Rocznik: 2000
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: mwx » 08 sie 2014, 20:31

Ten profil klejony do dolnej krawedzi szyby trzeba przed montazem odrzutnika elegancko wypucowac, wyjmujac zeń wykalaczka wszystkie brudy a nastepnie nasmarowac pletwe na odrzutnika ktora jest wciskana w profil. Wtedy wchodzi bez zadnego problemu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja