Awaria Tiptronic: A6 C5 FWD (bez quattro), tiptronic. Wczoraj podczas podróży zdarzyła mi się niemiła awaria. Samochód jedzie normalnie na 1, 2 biegu, po wrzuceniu trójki wciskam gaz - efekt jakby był wrzucony "luz", obroty mogę docisnąć do 7 tys, auto nie przyspiesza, to samo na 4. Po około 10 sekundach na biegu 3 lub 4 skrzynia przechodzi w tryb awaryjny.
Po zatrzymaniu się i ponownym uruchomieniu samochodu, skrzynia działa poprawnie, ale tylko na 1,2 biegu.
Pod samochodem zauważyłem mały wyciek, prawdopodobnie olej (nie klima - sprawdzałem) - możliwe, że taki efekt mamy przy niskim poziomie oleju?
I do sedna - do jakiego warsztatu w Lublinie się udać? Poza Panem Płocheciem od ASB, który rzucając okiem na przebieg wciska generalkę na dzień dobry.
TIPTRONIC, działa tylko 1 i 2 bieg.
Tiptronic i FWD, ok spróbuje do G. Śliczaka. Myślałem jeszcze o Gorzymie z Kraśnickich (pare mcy temu obdzwoniłem wszystkich w sprawie wymiany oleju i tylko oni powiedzieli, ze zajmują się automatami, oprócz sławnego już Płochecia).
Zastanawiam się jaką strategie obrać, w razie powaznej awarii czy wymieniać w ciemno na jakiś inny tiptronic z allegro, czy próbować wkładac manuala. Regeneracja raczej nie wchodzi w gre, chyba, że po ludzkich cenach
.
Zastanawiam się jaką strategie obrać, w razie powaznej awarii czy wymieniać w ciemno na jakiś inny tiptronic z allegro, czy próbować wkładac manuala. Regeneracja raczej nie wchodzi w gre, chyba, że po ludzkich cenach

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Podejrzewam, ze w tej cenie to i Plochec Ci zrobi (do tych 4-6 tys).lskx pisze:Tiptronic i FWD, ok spróbuje do G. Śliczaka. Myślałem jeszcze o Gorzymie z Kraśnickich (pare mcy temu obdzwoniłem wszystkich w sprawie wymiany oleju i tylko oni powiedzieli, ze zajmują się automatami, oprócz sławnego już Płochecia).
Zastanawiam się jaką strategie obrać, w razie powaznej awarii czy wymieniać w ciemno na jakiś inny tiptronic z allegro, czy próbować wkładac manuala. Regeneracja raczej nie wchodzi w gre, chyba, że po ludzkich cenach.
Taniej Ci nie wyjdzie zadne z przedstawionych rozwiazan, uzywka kosztuje przynajmniej 1,5k zl (taka ktora chociaz wyglada jak skrzynia wymontowana z samochodu, a nie przejechana przez czolg) wyjecie + wlozenie, olej + konwerter i wyjdzie dobre 3k bez zadnej pewnosci ze bedzie jezdzilo i jak jezdzilo i jak dlugo jezdzilo.
Swap'a na manual to nawet nie komentuje... bo od skrzyni, pewnie innych polosiek sie dopiero zacznie, a do tego jeszcze zestaw sprzegla, olej, masa samo zaparcia, modyfikacja instalacji elektrycznej, wkladanie pedalu sprzegla, ciegienka od wybieraka... moim zdaniem gra nie warta swieczki... Podejrzewam ze na 4k zl to sie zacznie zabawa...