Witam,
Potrzebuje zrobic wiazke przewodow do modulu przyczepy, Audi chce duzo za duzo za taki zestaw, wiec postanowilem ze sam sobie poskladam wiazke. Mam schematy z ELSA jednak chcialbym wiedziec czy numery na przewodach oznaczaja glubosc przewodow? np 0.5 i pod numerem jest kolor przewodu jaki powinien byc. Skad wziasc info jaka ma byc dlugosc danego przewodu?
Pozdrawiam
Jocker01
Zrobienie wiazki z pomoca ELSA
tak mam, dziś odebralem wtyczki. Zacząłem tez rozkładać wiązkę z golfa która kupiłem na zlomie.krischm pisze:A moduł masz?
[ Dodano: 2014-07-15, 01:10 ]
dzięki. Tak trzeba będzie zrobić.falubaz1 pisze:tak 0.5 to grubość przewodu a co do długości to musisz sam sobie pomierzyć ile kabla potrzebujesz
- Bart_d
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Daniel
- Rocznik: 2014
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 4.2 TFSI 560KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
Proponuję Ci nie zarabiać wcześniej wiązki od strony sterownika a jedynie od strony haka. Pamiętaj tylko że przewody wchodzą do bagażnika przez otwór na środku i rozdzielają się do pokrętła i sterownika. Po przełożeniu kabli (z zapasem) do bagażnika, zmontuj hak mechanicznie. Dopiero wówczas zarabiaj końcówki kostek - łatwo wtedy wymierzysz ile jest potrzebnego przewodu. Na koniec zaizoluj całą wiązkę i przyłap do istniejących instalacji np. opaskami.
Jak to mówią "...lepiej kijek pocienkować, niż go później pogrubasić...".
Aha.... pamiętaj o gumie w przepuście do bagażnika aby założyć ją przed zarabianiem kostek.... później będzie trudno uszczelnić...
Aha.... pamiętaj o gumie w przepuście do bagażnika aby założyć ją przed zarabianiem kostek.... później będzie trudno uszczelnić...
Dzieki wielkie za porady, moglbys mi powiedziec jak wyjac linke z pokretla? wyjalem zaslepke I probowalem ciagnac i nic, niechce wyjsc, niechce nic uszkodzic bo wtedy bede mogl to wszystko wyzucic!Bart_d pisze:Proponuję Ci nie zarabiać wcześniej wiązki od strony sterownika a jedynie od strony haka. Pamiętaj tylko że przewody wchodzą do bagażnika przez otwór na środku i rozdzielają się do pokrętła i sterownika. Po przełożeniu kabli (z zapasem) do bagażnika, zmontuj hak mechanicznie. Dopiero wówczas zarabiaj końcówki kostek - łatwo wtedy wymierzysz ile jest potrzebnego przewodu. Na koniec zaizoluj całą wiązkę i przyłap do istniejących instalacji np. opaskami.
Moglbys zerknac na te dodatkowe wytyczki ktore lacza wiazki ze soba, te male, dwu, trzy przewodowe, czy sa na nich jakies numery?
a to zdjecie mojego haka:
I obciete przewody:
Pozdrawiam
Jocker01
- Bart_d
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Daniel
- Rocznik: 2014
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 4.2 TFSI 560KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
Aby wyjąć linkę trzeba wyjąć plastikowe zabezpieczenie (które zapewne już wyjąłeś) następnie lekko pociągnąć pokrętło do siebie i kręcić pokrętłem przeciwnie do wskazówek zegara..chyba..(mechanizm analogiczny jak w kluczu typu francuz).
Co do wtyczek małych przy samym haku to nie spisywałem numerów ale kojarzę tylko wtyczkę 2 pinową od mikrostyku kuli. Śmiało można ją zastąpić jakąś uniwersalną... tam jest tylko sygnał zawarte/rozwarte.
Co do wtyczek małych przy samym haku to nie spisywałem numerów ale kojarzę tylko wtyczkę 2 pinową od mikrostyku kuli. Śmiało można ją zastąpić jakąś uniwersalną... tam jest tylko sygnał zawarte/rozwarte.
WItam,
wiazka zrobiona :D
Zajelo mi to troche czasu, w sumie najtrudniejsze bylo rozlozenie starej wiazki, ciecie starej izolacji ktora sie strasznie kleji do rak!
Potem dobieranie przewodow: kolory, odpowiednia grubosci i dlugosc.
Nie obylo sie bez lutowania :D
Najdluzszy przewod od pokretla do modulu ma ok 186cm dlugosci.
Dzieki Bart_d za pomoc :D
Nic tak nie cieszy jak wlasnorecznie wykonana robota :D
https://www.dropbox.com/s/puov9as26av27 ... .27.00.jpg
Pozdrawiam
Jocker01
wiazka zrobiona :D
Zajelo mi to troche czasu, w sumie najtrudniejsze bylo rozlozenie starej wiazki, ciecie starej izolacji ktora sie strasznie kleji do rak!
Potem dobieranie przewodow: kolory, odpowiednia grubosci i dlugosc.
Nie obylo sie bez lutowania :D
Najdluzszy przewod od pokretla do modulu ma ok 186cm dlugosci.
Dzieki Bart_d za pomoc :D
Nic tak nie cieszy jak wlasnorecznie wykonana robota :D
https://www.dropbox.com/s/puov9as26av27 ... .27.00.jpg
Pozdrawiam
Jocker01