[A6 C5] Podświetlenie
[A6 C5] Podświetlenie
Witam
Panowie opcja następująca mam samochód szwagra
Odpalam samochód mam 300 km drogi. Zajechałem na CPN zatankować i nie świeciło się podświetlenie włącznika świateł. Myślę pewnie kostka niedociśnięta, ale co dziwne światła świecą. Ruszałem kostką ale nic nie dało. Po przejechaniu może 15 km zgasło wszystko czyli podświetlenie klimy, asr i górne diody
O co chodzi??
Vag 0 błędów na desce centralnym silniku czy abs
Pozdrawiam
Panowie opcja następująca mam samochód szwagra
Odpalam samochód mam 300 km drogi. Zajechałem na CPN zatankować i nie świeciło się podświetlenie włącznika świateł. Myślę pewnie kostka niedociśnięta, ale co dziwne światła świecą. Ruszałem kostką ale nic nie dało. Po przejechaniu może 15 km zgasło wszystko czyli podświetlenie klimy, asr i górne diody
O co chodzi??
Vag 0 błędów na desce centralnym silniku czy abs
Pozdrawiam
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Brak podświetlenia wlacznika to zapewne problem diod w nim umieszczonych (albo zimne luty albo przepalona dioda) ..... Z tego co pamiętam w dziale Zrób to sam był tutorial z naprawy tego elementu
Natomiast dlaczego zgasło podświetlenie ... Cóż za część oświetlenia odpowiada licznik, a za pozostałe właśnie przełącznik świateł ... Może i brak podświetlenia jest objawem jego uszkodzenia

Natomiast dlaczego zgasło podświetlenie ... Cóż za część oświetlenia odpowiada licznik, a za pozostałe właśnie przełącznik świateł ... Może i brak podświetlenia jest objawem jego uszkodzenia

- tomek3city
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
Podłączę się pod temat.
Mam u siebie problem z podświetleniem przycisków klimatronika, nawiewów, przycisków szyb i włącznika świateł. Konkretniej nie świeci się
Podświetlenie rejestracji OK, schowek OK, licznik OK. Gdzie mogę szukać przyczyny? Dzisiaj wyciągnąłem włącznik świateł, wszystko styka, ściemniacz licznika działa, poziomowanie świateł działa... Czyżby problemem był licznik?
[ Dodano: 2014-09-21, 23:25 ]
ktoś cos?
Mam u siebie problem z podświetleniem przycisków klimatronika, nawiewów, przycisków szyb i włącznika świateł. Konkretniej nie świeci się

[ Dodano: 2014-09-21, 23:25 ]
ktoś cos?
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
needlehole, jeżeli działa oświetlenie tablicy i schowka, oraz pozycyjne (lewa i prawa strona) to przełącznik działa poprawnie
Sprawdź bezpiecznik nr 15 (czy jest OK). Sprawdź na poniższej liście, czy któreś z oświetleń w ogóle działa:
- oświetlenie przycisków podsufitki
- oświetlenie zapalniczki przód, tył
- oświetlenie przełącznika świateł i ustawienie wysokości, jasności
- oświetlenie nawiewów deski rozdzielczej
- oświetlenie przycisków w konsoli środkowej
- oświetlenie przycisków podnoszenia szyb
Możesz spróbować dostać się do któregoś z przycisków w konsoli środkowej (najprościej chyba będzie do regulatora lusterek) [podnosisz lekko osłonę wokół wybieraka|drążka zmiany biegów i palcem wypychasz regulator do góry] ... następnie odpinasz wtyczkę od regulatora i sprawdzasz miernikiem napięcie pomiędzy konektorem nr 1 (przewód szaro-niebieski) a konektorem nr 8 (przewód brązowy). Powinno być różne od 0 i mniejsze od 12
... jeżeli będzie 0V, to sprawdź jaka jest rezystancja pomiędzy tymi stykami .... jeżeli będzie 0 lub bardzo zbliżona do 0 to jest gdzieś zwarcie w instalacji elektrycznej samochodu.
Daj znać co i jak, to pomyślimy dalej

Sprawdź bezpiecznik nr 15 (czy jest OK). Sprawdź na poniższej liście, czy któreś z oświetleń w ogóle działa:
- oświetlenie przycisków podsufitki
- oświetlenie zapalniczki przód, tył
- oświetlenie przełącznika świateł i ustawienie wysokości, jasności
- oświetlenie nawiewów deski rozdzielczej
- oświetlenie przycisków w konsoli środkowej
- oświetlenie przycisków podnoszenia szyb
Możesz spróbować dostać się do któregoś z przycisków w konsoli środkowej (najprościej chyba będzie do regulatora lusterek) [podnosisz lekko osłonę wokół wybieraka|drążka zmiany biegów i palcem wypychasz regulator do góry] ... następnie odpinasz wtyczkę od regulatora i sprawdzasz miernikiem napięcie pomiędzy konektorem nr 1 (przewód szaro-niebieski) a konektorem nr 8 (przewód brązowy). Powinno być różne od 0 i mniejsze od 12

Daj znać co i jak, to pomyślimy dalej

-
- Forum Audi A6 / A7
Cześć, dziękuje za odpowiedź!
Jestem już po oględzinach: tak to wygląda.
Bezpiecznik OK. Sprawdzałem na wyciągniętym i na podmienionym (na taki sam oczywiście) - brak rezultatu.
Nie ma żadnego podświetlenia z tych które wymieniłeś. Jedynie przy włączonym zapłonie a jeszcze nie włączonych światłach na samym pokrętle podświetla się ta strzałeczka i znaczek żarówki. Po włączeniu świateł już to znika.
Odłączyłem manipulator lusterek i sprawdziłem jak kazałeś. Napięcia na nr 1 brak. Rozumiem, że nr 8 to masa. Sprawdziłem 8 z 7 i napięcie jest, wnioskuje, że nr 7 odpowiada za mechaniczną pracę lusterek bo ona działa dobrze.
Jestem już po oględzinach: tak to wygląda.
Bezpiecznik OK. Sprawdzałem na wyciągniętym i na podmienionym (na taki sam oczywiście) - brak rezultatu.
Nie ma żadnego podświetlenia z tych które wymieniłeś. Jedynie przy włączonym zapłonie a jeszcze nie włączonych światłach na samym pokrętle podświetla się ta strzałeczka i znaczek żarówki. Po włączeniu świateł już to znika.
Odłączyłem manipulator lusterek i sprawdziłem jak kazałeś. Napięcia na nr 1 brak. Rozumiem, że nr 8 to masa. Sprawdziłem 8 z 7 i napięcie jest, wnioskuje, że nr 7 odpowiada za mechaniczną pracę lusterek bo ona działa dobrze.
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
Zgadza się - 8 to masaneedlehole pisze:Odłączyłem manipulator lusterek i sprawdziłem jak kazałeś. Napięcia na nr 1 brak. Rozumiem, że nr 8 to masa. Sprawdziłem 8 z 7 i napięcie jest, wnioskuje, że nr 7 odpowiada za mechaniczną pracę lusterek bo ona działa dobrze.
A jaka wyszła rezystancja pomiędzy stykami 7 i 8?
następne co możesz zrobić, to zobaczyć czy na styku nr 1 (przewód zielono liliowy) regulatora oświetlenia jest napięcie, i czy zmienia się ono wraz ze zmianą pozycji potencjometru. Możesz sprawdzić to napięcie względem styku nr 2 (przewód brazowy - MASA).
Zakładam, że licznik odczytuje napięcie z tego potencjometru poprzez przetwornik ADC i na jego podstawie wypracowuje napięcie dla oświetlenia wewnętrznego.
Napięcie dla oświetlenia wewnętrznego wychodzi z konektora nr 20 w niebieskim złączu licznika (przewód szaro-niebieski). Możesz spróbować odłączyć ten przewód z kostki i w jego miejsce podłączyć jedną nogę rezystora około 100kohm, a jego drugą nogę do masy. Po podpięciu kostki z powrotem do licznika, możesz zobaczyć czy na konektorze nr 20 będzie w ogóle jakieś napięcie - jeżeli będzie tzn że licznik działa poprawnie a problem jest gdzieś w okablowaniu

Jeżeli tego napięcia nie będzie to sprawdź czy na pewno jest napięcie na styku nr 23 tego samego złącza (przewód czerwono-niebieski). Powinno być +12V bezpośrednio z akumulatora

Sprawdź jeszcze dla pewności czy na bezpieczniku nr 15 jest napięcie +12V bezpośrednio z akumulatora

-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7