[ BDW 2.4 177 KM] Pompa Vacum
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: predki
- Moje auto: A6 C7
- Rocznik: 2012
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
[ BDW 2.4 177 KM] Pompa Vacum
Witam koledzy mam takie pytanie bo jest mokra pompa vacum chce ja wymienic jaki tam idzie symbol pompy , bo nie mogłem znalez .
Hej, jestem nowy, więc witam wszystkich A6-kowców.
Kolego czy wymieniłeś tą pompę? U mnie też jest mokra i ubywa mi przez to trochę oleju (na ok. 5 tys. km dolałem już nieco ponad 1L - chyba trochę za dużo bo na 10 tys. to na pewno mi więcej niż 2L wyjdzie, a innych wycieków nie widzę). Dowiadywałem się w ASO, że do mojej A6 pompa powinna mieć nr 06E 145 100E, zaś uszczelka pomiędzy pompą a głowicą 06E145215A. Numery te podano mi wg. numeru VIN.
Niestety nowa pompa kosztuje 1061 zeta, zamienników podobno brak, używki na alledrogo oscylują pomiędzy 100 - 300 zł. Biję się z myślami czy wywalić ponad 1000 czy ryzykować, że kupię jeszcze gorszą pompę niż mam. Samych oringów/uszczelek do pompy nie ma w sprzedaży.
Widziałem na forum, że temat był już poruszany m.in tu:
viewtopic.php?t=71541&highlight=podci%B6nienia
Kolego predki jeśli wymieniłeś już pomę u siebie podziel się please, czy kupiłeś nową czy używkę czy może udało Ci się ją jakoś uszczelnić?
Z góry dzięki z jakiekolwiek info.
Kolego czy wymieniłeś tą pompę? U mnie też jest mokra i ubywa mi przez to trochę oleju (na ok. 5 tys. km dolałem już nieco ponad 1L - chyba trochę za dużo bo na 10 tys. to na pewno mi więcej niż 2L wyjdzie, a innych wycieków nie widzę). Dowiadywałem się w ASO, że do mojej A6 pompa powinna mieć nr 06E 145 100E, zaś uszczelka pomiędzy pompą a głowicą 06E145215A. Numery te podano mi wg. numeru VIN.
Niestety nowa pompa kosztuje 1061 zeta, zamienników podobno brak, używki na alledrogo oscylują pomiędzy 100 - 300 zł. Biję się z myślami czy wywalić ponad 1000 czy ryzykować, że kupię jeszcze gorszą pompę niż mam. Samych oringów/uszczelek do pompy nie ma w sprzedaży.
Widziałem na forum, że temat był już poruszany m.in tu:
viewtopic.php?t=71541&highlight=podci%B6nienia
Kolego predki jeśli wymieniłeś już pomę u siebie podziel się please, czy kupiłeś nową czy używkę czy może udało Ci się ją jakoś uszczelnić?
Z góry dzięki z jakiekolwiek info.
Dzięki za odpowiedzi.
Wczoraj wymieniłem pompę na używkę za 99 zł + uszczelkę pomiędzy pompą a głowicą (ok. 16 zł w ASO). Okazało się, że w moim A6 założona była pompa o numerze 06E 145 100D, a nie tak jak mi powiedzieli w ASO 06E 145 100E sprawdzając wg. VIN-u (być może była już wymieniana).
Na szczęście pompa z końcówką E w numerze też pasowała, jest sprawna i po przejechaniu ok. 50 km póki co jest sucho. W starej pompie ciekło raczej z tej końcówki co wężyk do niej dochodzi (był na niej spory luz). W założonej używce końcówka jest sztywna i narazie nie cieknie z niej i oby tak dalej..
Wczoraj wymieniłem pompę na używkę za 99 zł + uszczelkę pomiędzy pompą a głowicą (ok. 16 zł w ASO). Okazało się, że w moim A6 założona była pompa o numerze 06E 145 100D, a nie tak jak mi powiedzieli w ASO 06E 145 100E sprawdzając wg. VIN-u (być może była już wymieniana).
Na szczęście pompa z końcówką E w numerze też pasowała, jest sprawna i po przejechaniu ok. 50 km póki co jest sucho. W starej pompie ciekło raczej z tej końcówki co wężyk do niej dochodzi (był na niej spory luz). W założonej używce końcówka jest sztywna i narazie nie cieknie z niej i oby tak dalej..
- Shonari
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marcin
- Moje auto: A6 C6
- Rocznik: 2004
- Silnik: 2.4 170KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
Re: [ BDW 2.4 177 KM] Pompa Vacum
Przepraszam za odkop ale nie chcę zakładać nowego tematu a mam podobny problem z wyciekiem z pompy vacum.
Z tego co widziałem to jest ona pod osłoną przednią przy silniku z lewej strony patrząc od góry.
https://allegro.pl/oferta/uszczelka-06d ... 0976081379
Rozumiem, że taka uszczelka będzie okej?
Wystarczy odkręcić ten dekiel (z 5 śrubek chyba) i po prosty wyciągnąć starą, włożyć nową?
Będzie z tego cieknąć olej?
Pierwszy raz będę działać coś przy tej pompie. Szkoda myślę kupować nowej.
Z lewej strony mam wyciek jedynie z tego miejsca.
Z prawej strony leje się niestety spod pokrywy, więc grubszy temat.
Rozumiem, że ten jeden oring wystarczy wymienić i spokój?
Chciałbym wymienić tą uszczelkę "na samochodzie" i nie chcę by tona oleju wyleciała przez to vacum, dlatego wolę zapytać bardziej doświadczonych :D
Pozdrawiam
Z tego co widziałem to jest ona pod osłoną przednią przy silniku z lewej strony patrząc od góry.
https://allegro.pl/oferta/uszczelka-06d ... 0976081379
Rozumiem, że taka uszczelka będzie okej?
Wystarczy odkręcić ten dekiel (z 5 śrubek chyba) i po prosty wyciągnąć starą, włożyć nową?
Będzie z tego cieknąć olej?
Pierwszy raz będę działać coś przy tej pompie. Szkoda myślę kupować nowej.
Z lewej strony mam wyciek jedynie z tego miejsca.
Z prawej strony leje się niestety spod pokrywy, więc grubszy temat.
Rozumiem, że ten jeden oring wystarczy wymienić i spokój?
Chciałbym wymienić tą uszczelkę "na samochodzie" i nie chcę by tona oleju wyleciała przez to vacum, dlatego wolę zapytać bardziej doświadczonych :D
Pozdrawiam
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Szymon
- Moje auto: S6 C6
- Rocznik: 2009
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 5.2 435KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
W samej pompie powinno być oleju dosłownie kapkę, żadna kałuża ci się nie wyleje. Ja bym od razu wymienił też uszczelkę między pompą a głowicą, żeby mieć z tym spokój, bo to niewiele więcej roboty. Robiłem to w 3.0 TFSI, tu powinno być w sumie jednakowo. Jedyne co to odkręcałem dodatkowo poza pompą moduł wentylatorów żeby mieć na rękę i klucz ciut więcej miejsca.
- Shonari
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marcin
- Moje auto: A6 C6
- Rocznik: 2004
- Silnik: 2.4 170KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
Dzięki śliczne. Warto zapytać, niż mieć później niespodziankę a przy okazji wiedza na przyszłość.
Pozdrawiam.
@Edit
Bardzo mi się już poci z tego miejsca z przedniej pokrywki tej pompy.
Muszę to ogarnąć na dniach.
Rozumiem, że odkręcam śruby z wierzchu i wyjdzie mi ten dekielek? A za nim jest ten gumowy, okrągły oring.
Zgadza się?
Ta uszczelka rozwiąże sprawę?
https://allegro.pl/oferta/uszczelka-dek ... 0976053109
Pozdrawiam.
@Edit
Bardzo mi się już poci z tego miejsca z przedniej pokrywki tej pompy.
Muszę to ogarnąć na dniach.
Rozumiem, że odkręcam śruby z wierzchu i wyjdzie mi ten dekielek? A za nim jest ten gumowy, okrągły oring.
Zgadza się?
Ta uszczelka rozwiąże sprawę?
https://allegro.pl/oferta/uszczelka-dek ... 0976053109
- bendzji
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Michał
- Moje auto: Inne
- Rocznik: 2019
- Nadwozie: Inne
- Napęd: Brak
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Diesel
fakt że to filmik dotyczy 3.2 ale budowa dokładnie ta sama , chyba wszystko jest na filmiku - https://www.youtube.com/watch?v=Ij9cDUhO3Cc