[ AFB 2.5 150 KM] Wymiana silnika.
-
- Forum Audi A6 / A7
[ AFB 2.5 150 KM] Wymiana silnika.
Witam.
Zabieram się za kupno silnika mam okazję kupić AKN w dobrej cenie i po remoncie.
Ale co mi będzie potrzebne jeśli bym chciał kupić coś takiego bo napewno coś będzie inaczej typu pompa czy wiązka ale co jeszcze ?
A jest możliwość założenia do tego samochodu jakiegoś silnika "nowszej" generacji ? bo z tego co wiem po 2003r roku te silniki nie są już tak awaryjne jak moje AFB z tym że to też wiedza wyczytana gdzieś na forum.
Pozdrawiam
Piotr
Zabieram się za kupno silnika mam okazję kupić AKN w dobrej cenie i po remoncie.
Ale co mi będzie potrzebne jeśli bym chciał kupić coś takiego bo napewno coś będzie inaczej typu pompa czy wiązka ale co jeszcze ?
A jest możliwość założenia do tego samochodu jakiegoś silnika "nowszej" generacji ? bo z tego co wiem po 2003r roku te silniki nie są już tak awaryjne jak moje AFB z tym że to też wiedza wyczytana gdzieś na forum.
Pozdrawiam
Piotr
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krystian
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 177KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Jeśli zostawisz swój osprzęt -pasuje wszystko. Moga byc małe przeróbki ale wiażace sie tylko z przełożeniem "czegoś" ze starego silnika do nowego. Ale oczywiście bez jakiegoś "rzeźbienia"
Co do odpalenia- jesli jestes pewien w jakim stanie jest silnik-przełorzyć,poskładac,odpowietrzac pompe i ogień!!!!!
Co do odpalenia- jesli jestes pewien w jakim stanie jest silnik-przełorzyć,poskładac,odpowietrzac pompe i ogień!!!!!
-
- Forum Audi A6 / A7
A jakiej firmy masz założone wałki? Po jakim przebiegu padły?sunshine pisze:Przepraszam za OT ale znaleść nie mogę. posiadam 2,5 ake i kolejny raz mam wałki do roboty i zastanawiam się nad czymś z serii B a konkretnie bdh. pytanie moje brzmi czy przełożę ten że silnik bez większych przeróbek?
Może masz problem w ake z smarowaniem wałków - tzn. zaworki zwrotne oleju...
szkoda mi ja sprzedawać bo jest od nowości w rodzinie . nie walone nie kręcony przebieg itp. a że jeżdżę "firmówką" to audi mi służy na wyjazdy za miasto na działkę i wyjazdy wakacyjne a dotychczas był jeden
tym Autem . oprócz tych nieszczęsnych wałków nic innego sie z autem nie dzieje . I szczerze mówiąc nie wiem co mam już robić.

-
- Forum Audi A6 / A7
Gdzieś na necie natknąłem się, że nowe wałki wytarły się po 600km (jak dobrze teraz pamiętam) :shock:
U siebie zamontowałem wałki kolbenschmidt z kutą hydrauliką firmy INA (z allegro od autosilniki) - bardzo polecane wałeczki na sąsiednim forum (A4,) parę osób ma i nie narzekają.
Do tego sprawdzałem odmę - mam już nowego typu (plastikową) - była drożna.
Będąc już tak daleko zdecydowałem się na wymianę zaworków zwrotnych oleju pod odmą - stare wyglądały na sprawne, ale czytałem, że w AKE są problemy właśnie z tymi zaworkami... I do świętego spokoju wymieniłem. Są również jakieś zaworki zwrotne po sztuce na głowicę i też wymieniłem.
Ciśnienia nie sprawdzałem, bo do końca nie wiem jak.
P.S. A na wałeczkach nic nie piszę - jakiej firmy albo chociaż numer części?
U siebie zamontowałem wałki kolbenschmidt z kutą hydrauliką firmy INA (z allegro od autosilniki) - bardzo polecane wałeczki na sąsiednim forum (A4,) parę osób ma i nie narzekają.
Do tego sprawdzałem odmę - mam już nowego typu (plastikową) - była drożna.
Będąc już tak daleko zdecydowałem się na wymianę zaworków zwrotnych oleju pod odmą - stare wyglądały na sprawne, ale czytałem, że w AKE są problemy właśnie z tymi zaworkami... I do świętego spokoju wymieniłem. Są również jakieś zaworki zwrotne po sztuce na głowicę i też wymieniłem.
Ciśnienia nie sprawdzałem, bo do końca nie wiem jak.
P.S. A na wałeczkach nic nie piszę - jakiej firmy albo chociaż numer części?