Dobór sprężyn po VINie i ETKA
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Michał
- Moje auto: A6 C5
- Rocznik: 2002
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.8T 150KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
Re: Dobór sprężyn po VINie i ETKA
Witam. Szukam sprężyn oraz amortyzatorów do swojej c5 quattro. Czy ktoś mógłby mi pomóc w wyborze zawieszenia??? Pozdrawiam.b
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Moje auto: A6 C6
- Rocznik: 2011
- Silnik: 3.0 TDI 233KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Chcesz zostać przy fabryce? Czy obniżasz?
-
- Forum Audi A6 / A7
hej! a6 c7 zawieszenie 1BA , 3.0tdi avant quattro s tronic. Gdy auto stoi na równym mam wrażenie że przód auta jest delikatnie wyżej uniesiony niż tył. Irytuje mnie to. Sprężyny jakie mam założone w tej chwili na przodzie to klasa wagowa 0JL. Zastanawiam się czy mogę wymienić je np na 0JJ przy 1BA pozostawiając amortyzatory które są w aucie ? Czy obniży mi to przód auta o jakieś 2 cm - 3 cm? Czy nie będzie problemu z jeśli tylnego zawieszenia nie będę dotykał?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 2004
- Silnik: 1.9TDI AVF 131KM
- Napęd: FWD
Jakby ktoś chciał to mam dwie prawie nowe sprężyny SACHS 998 153 (4B0511115DB)
Kupiłem cały komplet sugerowany przez Mat1324, amortyzatory, sprężyny, mocowania, osłony i odboje.
Po wymianie okazało się, że stare sprężyny są w bdb stanie więc wróciły na miejsce a nowe mam na zbyciu.
A6 C5 Avant 2004 1.9 tdi 130 KM, zawieszenie normalne 1BA. klasa sprężyn 0YH
Oddam w dobrej cenie. Jak ktoś zainteresowany to priv.
Kupiłem cały komplet sugerowany przez Mat1324, amortyzatory, sprężyny, mocowania, osłony i odboje.
Po wymianie okazało się, że stare sprężyny są w bdb stanie więc wróciły na miejsce a nowe mam na zbyciu.
A6 C5 Avant 2004 1.9 tdi 130 KM, zawieszenie normalne 1BA. klasa sprężyn 0YH
Oddam w dobrej cenie. Jak ktoś zainteresowany to priv.
Kupię prywatnie: A6 C5 Allroad 2.5 TDI lub 2.7 BiT - cena adekwatna do stanu - zapraszam na priv.
Sprzedam dwie NOWE sprężyny na tył (A6 C5 Avant) - SACHS 998 153 (4B0511115DB) - cena do negocjacji.
Sprzedam dwie NOWE sprężyny na tył (A6 C5 Avant) - SACHS 998 153 (4B0511115DB) - cena do negocjacji.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Luk
- Rocznik: 1998
- Silnik: 2.5TDI AEL 140KM
- Napęd: Brak
Witam wszystkich.
Prosze o pomoc w dobraniu amortzatorow i sprezyn, przod i tyl do mojegi audi a6c5 1998 2.5 disel kombi , z tylu belka skretna.
Chcialem podniesc max przod i tyl na wysokosc (jazda po bezdrozach) a z tylu zamontowac tez twardsze sprezyny bo ciagam audi lawete.
Moze mi ktos pomoc bo nie znam sie na tym.
VIN - WAUZZZ4BZWN124402.
Ciezk tutaj o pomoc
Na razie znalazlem sprezyny na tyl
- KYB RX5554
WYSKOSC sprexyny 286mm
Do tego na gore sprezyny montuje podkladke podwyzszajaca gumowa 30mm a na dole sprezyny podkladke podwyzszajaca gumowa 8mm.
Tyl bedzie stal wysoko.
Do przodu prawdopodobnie wycjagne kolumne Mcpersona i tokaz dotoczy mi odpowiednia podkladke pod kielich, mysle ze bedzie gruba na 30-40mm
Prosze o pomoc w dobraniu amortzatorow i sprezyn, przod i tyl do mojegi audi a6c5 1998 2.5 disel kombi , z tylu belka skretna.
Chcialem podniesc max przod i tyl na wysokosc (jazda po bezdrozach) a z tylu zamontowac tez twardsze sprezyny bo ciagam audi lawete.
VIN - WAUZZZ4BZWN124402.
Ciezk tutaj o pomoc
- KYB RX5554
WYSKOSC sprexyny 286mm
Do tego na gore sprezyny montuje podkladke podwyzszajaca gumowa 30mm a na dole sprezyny podkladke podwyzszajaca gumowa 8mm.
Tyl bedzie stal wysoko.
Do przodu prawdopodobnie wycjagne kolumne Mcpersona i tokaz dotoczy mi odpowiednia podkladke pod kielich, mysle ze bedzie gruba na 30-40mm
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Silnik: 1.9TDI AVF 131KM
lukasz444 napisałem Ci na priv, mam dwie prawie nowe sprężyny na tył, trochę wyższe i sztywniejsze niż seryjne więc powinny Ci się sprawdzić.lukasz444 pisze: ↑10 paź 2023, 11:20Witam wszystkich.
VIN - WAUZZZ4BZWN124402.
Ciezk tutaj o pomoc
- KYB RX5554
WYSKOSC sprexyny 286mm
Tyl bedzie stal wysoko.
Jak coś to odezwij się na priv to się dogadamy bo są prawie nowe a mi nie potrzebne więc oddam w dobrej cenie.
Kupię prywatnie: A6 C5 Allroad 2.5 TDI lub 2.7 BiT - cena adekwatna do stanu - zapraszam na priv.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Michał
- Rocznik: 2000
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 1.9TDI 110KM
Cześć, pomoże ktoś dobrać tylne amortyzatory?
Mam u siebie jakieś monroe bodajże ale ciężko zczytac numery, a buja od jakiegoś czasu tyłem auta i kiepsko dziury odbiera.
1,9 tdi AVG sedan 2000r.
WAUZZZ4BZYN116068.
Mam u siebie jakieś monroe bodajże ale ciężko zczytac numery, a buja od jakiegoś czasu tyłem auta i kiepsko dziury odbiera.
1,9 tdi AVG sedan 2000r.
WAUZZZ4BZYN116068.
Chętnie pomogę
Vag-com 3.11 itp.
Audi A6 C5 1,9 tdi AVG
Vag-com 3.11 itp.
Audi A6 C5 1,9 tdi AVG
Cześć, szukam kogoś kto pomoże mi przy wymianie (doborze) elementów zawieszenia, co prawda znalazłem trochę informacji tutaj na forum ale nie wszystko żeby to zrobić samemu i być pewnym ze czegoś nie zepsułem
Pacjent to audi a6c5 1.9 tdi AWX 2002r. vin: WAUZZZ4B23N019053. po kodach PR z wlepki w bagażniku wychodzi na to ze mam sportowe zawieszenie (1BE), klasa wagowa przód :OJH, tył: OYC, normalnie nic bym nie kombinował, ale z racji nie dostępności takich sprężyn, myślę nad przejściem na zwykle zawieszenie 1BA, z tego co tu wyczytałem, wystarczy ze wymiennie sprężyny + amory, podkładki, odboje itd, (wielowahacz może zostać bez zmian ? już mam kupiony nowy komplet i chyba nie będę mógł go oddać w razie czego ).
Dodam jeszcze że przejście na zwykle zawieszanie (podniesienie auta) pasuje mi z wielu względów, nie zależy mi na sportowej jeździe, oraz to że zazwyczaj jeździmy w czwórkę ( z tyłu dwójka dzieciaków) i zawsze jakieś graty w bagażniku, co za tym idzie może powinienem założyć sprężyny o dodatkowo zwiększonej klasie wagowej (o jedna klasę) na tylną oś??
Pacjent to audi a6c5 1.9 tdi AWX 2002r. vin: WAUZZZ4B23N019053. po kodach PR z wlepki w bagażniku wychodzi na to ze mam sportowe zawieszenie (1BE), klasa wagowa przód :OJH, tył: OYC, normalnie nic bym nie kombinował, ale z racji nie dostępności takich sprężyn, myślę nad przejściem na zwykle zawieszenie 1BA, z tego co tu wyczytałem, wystarczy ze wymiennie sprężyny + amory, podkładki, odboje itd, (wielowahacz może zostać bez zmian ? już mam kupiony nowy komplet i chyba nie będę mógł go oddać w razie czego ).
Dodam jeszcze że przejście na zwykle zawieszanie (podniesienie auta) pasuje mi z wielu względów, nie zależy mi na sportowej jeździe, oraz to że zazwyczaj jeździmy w czwórkę ( z tyłu dwójka dzieciaków) i zawsze jakieś graty w bagażniku, co za tym idzie może powinienem założyć sprężyny o dodatkowo zwiększonej klasie wagowej (o jedna klasę) na tylną oś??
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Baltazar
- Rocznik: 2001
- Silnik: 2.3 133KM
- Paliwo: Benzyna+LPG
Witam, prosiłbym o pomoc w znalezieniu zawieszenia do mojej A6. Szukam do 4.2 Avant z 2004 roku, VIN: WAUZZZ4B24N081652 , kody zawieszenia: 1BE , 0JL , 0YS . Z tego co czytałem, to nie ma już zamienników do 1BE, więc nie widzę problemu, żeby je zastąpić zwykłym, chyba, że będziecie w stanie coś zaproponować. Z tyłu zawieszenie całe do wymiany, pękła sprężyna, amortyzatory w kiepskim stanie. Przód się jeszcze trzyma, ale jak tył zrobię zwykły, to przód sportowy też wymienię.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Rafal
- Silnik: 1.8T APU 150KM
Czesc. Chcialem zmienic sprezyny i amortyzatory zawieszenia z 1be na 1ba, bo wale w progiem w progi.
Oryginal byl OJF i OYD
Obecnie mam OJF I OYD, (Dzieki temu postowi) . Stoi prosto z pusta butla i bez zapasu.
WAUZZZ4BZYN062785.
Chcialbym dac OJH, ale czy nie bedzie za twardy??? Moze dac OJG ?
Tyl mysle ze OYG bedzie dobre.
Najwiekszy problem mam jak dobrac zamienniki lub oryginaly?
Nie chce wydawac zbednie kasy . Obecnie przebywam w UK.
Prosze jezeli ktos moze pomoc w dobraniu sprezyn i amorkow, a najlepiej caly komplet.
Dzieki, pozdrawiam.
Oryginal byl OJF i OYD
Obecnie mam OJF I OYD, (Dzieki temu postowi) . Stoi prosto z pusta butla i bez zapasu.
WAUZZZ4BZYN062785.
Chcialbym dac OJH, ale czy nie bedzie za twardy??? Moze dac OJG ?
Tyl mysle ze OYG bedzie dobre.
Najwiekszy problem mam jak dobrac zamienniki lub oryginaly?
Nie chce wydawac zbednie kasy . Obecnie przebywam w UK.
Prosze jezeli ktos moze pomoc w dobraniu sprezyn i amorkow, a najlepiej caly komplet.
Dzieki, pozdrawiam.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Rafal
- Silnik: 1.8T APU 150KM
Czesc Mat1324mat1324 pisze: ↑14 maja 2018, 00:14Musiałbyś wymienić sprężyny oraz amorki, ponieważ te sportowe są krótsze i będą musiały pracować z większym zakresie. Wahacze i stabilizator mogą zostać te same.
Przy przejściu na 1BA przeważnie trzeba zmienić klasę wagową na wyższą. Auto będzie stało wyżej oraz będzie minimalnie bardziej komfortowe. Dużo i tak zależy od amortyzatorów, które w zawieszeniu 1BA łagodniej wybierają nierówności.
Zmiana klasy wagowej na większą spowoduje jedynie podniesienie auta.
[ Dodano: 2018-05-14, 00:14 ]
Kolega przesłał mi na PW swój VIN i dopasowałem do jego auta (A6 C5 Avant 1.9TDI AJM + manual z 2001) zawieszenie 1BA. Chciał wszystko nowe wraz z podkładkami gumowymi, ponieważ jego nie wyglądają za ciekawie.
PRZÓD (1BA + 0JH):
1) sprężyna: 8D0 411 105 DM (1x żółty, 3x szary) » LESJĂFORS 4004236
2) amortyzator: 4B0 412 031 BT / 4B0 412 031 CA » SACHS 557 837
3) osłona + odbój: 4D0 412 137 C + 8D0 412 131 H » SACHS 900 075
4) dolna podkładka sprężyny: 8D0 412 066 F » http://allegro.pl/audi-a4-a6-podkladka- ... 40778.html
5) górna podkładka sprężyny: 8D0 412 065 F » FEBI BILSTEIN 38626
6) poduszka amortyzatora: 4D0 412 377 F » LEMFĂRDER 17662 01
TYŁ (1BA + 0YG):
1) sprężyna: 3B0 511 115 R (1x żółty, 2x niebieski) » https://www.dropbox.com/s/3wt4qoq8oqzwqjg/linki.txt
2) amortyzator: 4B0 513 032 D » SACHS 310 027
3) osłona + odbój: 893 512 137 + 3B0 512 131 H » SACHS 900 082
4) dolna/górna podkładka sprężyny: 4B0 512 149 » FEBI BILSTEIN 37428
5) mocowanie amortyzatora: 8E0 513 353 B » LEMFĂRDER 22036 01
Dolnej podkładki nie ma w zamienniku, tzn. jest, ale producentów, których nie radzę kupować . Tylnej sprężyny nie ma w zamienniku. Szukałem na wszystkie sposoby, a w ETCE sprawdzałem czy kiedyś nie było innego numeru, ale nie . Podkładki (góra i dół) sprężyny z tyłu są takie same.
Moglbys sprawdzic czy ten zestaw podejdzie do mojego auta WAUZZZ4BZYN062785.
Wagowo mi pasuje i to ze jest 1ba, tylko czy sa roznice montazowe??
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysiek
- Rocznik: 1998
- Silnik: 1.8T 150KM
- Skrzynia: Automat
Witam
Mimo iż mało kto tutaj zagląda to i ja napisze post
Interesują mnie Sprężyny Przód/Tył jak i Amortyzatory. Mianowicie Audi A6 C5 1.8t Benzyna + Lpg, Felgi Lato 19"
Informacje : 1BA / OJJ / 0YF
Interesuje mnie zostanie przy fabrycznym ale biorąc pod uwagę Gaz i Felgi. Żeby było wygodnie ale i ładnie
Może ktoś mądry zajrzy i odpisze nam
Mimo iż mało kto tutaj zagląda to i ja napisze post
Interesują mnie Sprężyny Przód/Tył jak i Amortyzatory. Mianowicie Audi A6 C5 1.8t Benzyna + Lpg, Felgi Lato 19"
Informacje : 1BA / OJJ / 0YF
Interesuje mnie zostanie przy fabrycznym ale biorąc pod uwagę Gaz i Felgi. Żeby było wygodnie ale i ładnie
Może ktoś mądry zajrzy i odpisze nam
Podpinam się do tematu, potrzebuję pomocy w doborze sprężyn ( po VIN'ie )na tył Audi A6 C6 Avant
Witam
Mam inny problem a temat dotyczy "prawie A6 Quattro" czyli Passata B5 Syncro 2.8 Tiptronic. Jako, że na seryjnym zawiasie prowadził się jak Titanic (1BA) postanowiłem przełożyć 1BE z Audi A6 Quattro Avant.
Wszystko pasuje, częściowo prowadzenie się poprawiło ale nie do końca. Passat jest sedan, Audi jest Avant i w efekcie czuję że tył jest dużo sztywniejszy niż przód. Teraz auto prowadzi się dobrze tylko z dwoma osobami na tylnej kanapie, bez nich płuży przodem. Amortyzatory są 4 nowe Sachs. Ponieważ przód poszedł ciut w dół tak jak chciałem a tył nie, wychodzi na to że powinienem założyć na tył miększe sprężyny. Tylko jakie aby nie wtopić Według wlepki mam przód OJF, tył OYE, no ale dotyczy to 1BA a teraz mam 1BE. Jakich sprężyn szukać ?
Mam inny problem a temat dotyczy "prawie A6 Quattro" czyli Passata B5 Syncro 2.8 Tiptronic. Jako, że na seryjnym zawiasie prowadził się jak Titanic (1BA) postanowiłem przełożyć 1BE z Audi A6 Quattro Avant.
Wszystko pasuje, częściowo prowadzenie się poprawiło ale nie do końca. Passat jest sedan, Audi jest Avant i w efekcie czuję że tył jest dużo sztywniejszy niż przód. Teraz auto prowadzi się dobrze tylko z dwoma osobami na tylnej kanapie, bez nich płuży przodem. Amortyzatory są 4 nowe Sachs. Ponieważ przód poszedł ciut w dół tak jak chciałem a tył nie, wychodzi na to że powinienem założyć na tył miększe sprężyny. Tylko jakie aby nie wtopić Według wlepki mam przód OJF, tył OYE, no ale dotyczy to 1BA a teraz mam 1BE. Jakich sprężyn szukać ?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marek
- Silnik: 1.8T AWT 150KM
- Paliwo: Benzyna
Czesc Panowie prosiłbym o pomoc w doborze sprezyn i amotryzatorow, niestety obecne auto jest dla mnie za niskie moze fajnie wyglada ale niestety jako uzytkowe sie nie sprawdza a dotego jeszcze dojdzie butla podtlenku.
Chciałbyam maxymalnie podniesc pomijamy aspekty wizualne bo auto najprawdopodobniej dostanie tez opony at.
silnik 1.8t
naped quattro
Vin WAUZZZ4B25N014308
naklejka:
https://drive.google.com/file/d/1gsC6w4 ... sp=sharing
auto:
https://drive.google.com/file/d/1TlfaNM ... sp=sharing
Chciałbyam maxymalnie podniesc pomijamy aspekty wizualne bo auto najprawdopodobniej dostanie tez opony at.
silnik 1.8t
naped quattro
Vin WAUZZZ4B25N014308
naklejka:
https://drive.google.com/file/d/1gsC6w4 ... sp=sharing
auto:
https://drive.google.com/file/d/1TlfaNM ... sp=sharing