Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

vp44 po regeneracji - dziwna praca silnika

Silniki wysokoprężne
ODPOWIEDZ
kubek30
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

vp44 po regeneracji - dziwna praca silnika

Post autor: kubek30 » 10 mar 2014, 09:09

witam forumowiczow

zwracam sie do was z zapytaniem, co ewentualnie moze byc na rzeczy w nizej opisanym przypadku.

chwile temu mialem problemy z odpalaniem autka, paliwo cofalo sie, auto stawalo na drodze (no rozne takie historie) i diagnoza - pompa do regeneracji.

moj mechanik oddal ja do warsztatu, poza tym wymienial mi rozrzad i ogolnie przepatrzyl czy wszystko jest ok (zna sie na tej marce bo sam ma ktoras juz audice - taki tez pasjonat marki). za sterowniki i cos tam jeszcze zaplacilem 1270zl. oczywiscie dostalem gwarancje na 1 rok bez limitu km.

po odbiorze autka, dalej nie chcial palic od kopa. palil zdecydowanie lepiej ale przy temp. ponizej 5 stopni chwilke sie wahal. poza tym autko smigalo jak nowe.
oddalem znow autko do mechanika, bo sam stwierdzil ze skoro jest na gwarancji to ma byc zrobione jak trzeba. sam jeszcze sprawdzil co w jego zasiegu bylo - wgral ponownie mapy, ale wina byla po stronie pompy.

okazalo sie ze pompiarze nie dopatrzyli wszystkiego za 1 razem (ich sprawa ze teraz sa w plecy), wymianie podlegala obudowa pompy (dokladnie co jeszcze bede wiedzial na dniach).

no i odebralem autko w zeszlym tygodniu. no w pierwsze dni to jakby jeszcze wiekszego kopa dostalo. ale zaczelo sie alee...

1. jak spuszczam noge z gazu a obroty spadaja ponizej 2000 auto zaczyna tak delikatnie dziwnie szarpac (nie zawsze), ewentualnie tak to wyglada, jakby zaczynalo chwilami go przyduszac.

2. przy hamowaniu np podczas dojazdu do skrzyzowania, obroty na kilka sekund zawieszaja sie na np 1400, chwile auto jedzie jakby dalej z gazem, po czym spadaja

3. dobrze jest jak nie schodze z obrotow ponizej 2000, wtedy autko jedzi jakby dostalo dot. koni

co moze bys przypuszczalnie przyczyna takiego zachowania.
wszelkie sugestie mile widziane dla wlasnej wiedzy, z mechanikiem dzisiaj sie bede umawial, bo skoro to wina pompy dalej, to jak mi powiedzial, jest na gwarancji? jest to niech robia az zrobia bo autko ma chodzic bdb.

nadyb
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: nadyb » 10 mar 2014, 10:59

Jesli pedał gazu sprawny to nie obcina mu dawki paliwa a wiec mapa/sterownik vp44 lub nastawnik się nie cofa. Na logach bedzie widać. Taka moja opinia.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja