Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Problem z rozruchem samochodu

Elektryka
ODPOWIEDZ
darksys
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Problem z rozruchem samochodu

Post autor: darksys » 16 lut 2014, 14:26

Witam dzisiaj rano po przekreceniu stacyjki kręcił tak jakby na sucho czyli wyglądało jakby kręcił się tylko jakiś np wałek bez silnika. Co dziwne wyciągnołem klucz i dalej mi kręciło tak samo. Odkręciłem kleme i dopiero przestało kręcić.
Gdy za drugim razem zakęciłem to momentalnie rozładowałem akumlator. Podłączyłem drugi i to samo. Wygląda że teraz alternator pobiera bardzo dużo prądu. Kręci teraz nie na "sucho" tylko tylko wolno ledo się rusza.
Dziwi mnie dlaczego o wyjęciu kluczyka dalej kręciło ? Czy kupować w ciemno rozrusznik ? Regenerowany był 1.5 roku temu więc wiele się nie nacieszyłem.
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jaceny
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Jaceny » 16 lut 2014, 19:31

Podejrzewam że będzie to uszkodzony rozrusznik (jego elektromagnes lub bendix) może lepiej go wymontować i sprawdzić na stole niż kupować w ciemno , co do kręcenia po wyjęciu kluczyka sprawdz kostkę stacyjki.
AUDI - Przewaga dzięki technice

darksys
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: darksys » 16 lut 2014, 19:41

Witam dzięki Jaceny za odpowiedz. Proszę wyjaśnij jak sprawdzić kostkę co pomierzyć i jak. Z tego co pamietam to do rozrusznika dochodzi jeden przewód czy powinno być tak że jak przekręcam stacyjkę do podaje plus na rozrusznik i wtedy cyka bendix ? Jak sprawdzić rozrusznik na krótko ? Proszę o podpowiedz
pozdrawiam

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: kot919 » 17 lut 2014, 10:54

darksys pisze:...Proszę wyjaśnij jak sprawdzić kostkę co pomierzyć i jak. Z tego co pamietam to do rozrusznika dochodzi jeden przewód czy powinno być tak że jak przekręcam stacyjkę do podaje plus na rozrusznik i wtedy cyka bendix ? Jak sprawdzić rozrusznik na krótko ? Proszę o podpowiedz
pozdrawiam
Do rozrusznika przychodzą dwa przewody - jeden podłączony bezpośrednio do klemy + akumulator, i drugi który idzie do stacyjki. Oczywiście jest jeszcze GND, ale to przekazywane jest poprzez obudowę.

Rozrusznik działa tak, że jak pojawi się napięcie ze stacyjki, to 'kluczuje' ono przekaźnik który uruchamia cały rozrusznik. Nie rozbierałem nigdy rozrusznika od A6, więc nie wiem czy jest tam jakaś elektronika. W starszych konstrukcjach, po prostu uruchamiał się w tym czasie elektromagnes wysuwający koło zębate oraz uruchamiał się silnik rozrusznika.

Na początek, odłącz przewód idący od stacyjki i zmierz czy występuje na nim +12V i czy pojawia się tylko w pozycji 'uruchom silnik'.

darksys
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: darksys » 17 lut 2014, 22:27

Witam dziękuje za wyjaśnienia będę sprawdzał. Między czasie znalazłem dobry filmik koleś dokładnie opisał przypadłości rozruszników

pozdrawiam

[ Dodano: 2014-02-17, 22:27 ]
Witam auto uruchomiłem ale... dzisiaj zachowywał się normalnie to znaczy jak kręciłem rozrusznikiem kluczyk wyciągnołem to przestawał kręcic a nie jak ostatni dalej rozrusznik chodził dopuki klemy nie odłączyłem. Co w takim razie spowodowało kręcenie rozrusznikiem mimo wyjęcia kluczyka ? Wyczytałem że może to być kostka w stacyjce ?
Miał ktoś podobny problem

pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja