Witam wszystkich bardzo serdecznie
Jestem nowy na tm forum wiec na początku chciałbym przywitać wszystkich kolegów i koleżanki. Na wstępie chciałbym się pochwalić że od 3 tygodni jestem zadowolonym posiadaczem audi a6 c6 2.0 tdi 170 km w multitronicu sprowadzonym z Niemiec. Auto sprowadzała mi osoba znajoma i egzemplarz naprawdę ładny, cieszący moje oko. Po przyjeździe do Polski auto zostało odstawione na serwis ASO i dokładnie sprawdzone przez znajomego mechanika, opinia...stan idealny.
![:] :]](https://a6klub.pl/images/smilies/kwadr.gif)
Oczywiście od razu wymieniłem wszystkie filtry i olej silnikowy oraz olej w skrzyni biegów plus mycie miski olejowej. Olej do silnika został zalany MOTUL 8100 X-CLEAN+ 5W-30 a olej do skrzyni SYNPOWER CVT. Moje pierwsze pytanie brzmi czy te oleje są właściwe dla mojego modelu? Znam historie auta i wiem że oleje były wymieniane na czas, silnikowy co 15.000 a skrzyni biegów co 50.000. Auto cały czas było serwisowane w audi de. Czytałem forum i wiem że zazwyczaj sugerowany był olej do skrzyni ATF, rozumiem ze olej ten czy CVT zależy od rodzaju skrzyni multitronic a dokładne dane można znaleść w książce serwisowej? W chwili obecnej nie mam dostępu do książki gdyż auto jest w SPA na parę dni a książka została w schowku. Skrzynia pracuje bez zastrzeżeń, jedyne co nie daje mi spać to lekkie szarpnięcie przy zmianie biegu z pozycji P na D i odwrotnie. Pytanie czy takie zachowanie jest właściwe? Również kolega ostatnio podłączył auto pod kompa i zrobił dogłębną analizę systemu i powiedział że pierwszy wtrysk jest na wykończeniu, jak dobrze pamiętam to jest na -08 pozostałe na plusie (powiedział ze w doskonałym stanie). Komputer auta jak na razie nie pokazuje żadnego błędu odnośnie wtrysków. Czy powinienem wymienić ten wtrysk czy mogę dalej jeździć? Mechanik zaproponował jakiś specyfik VALVOLINE który mam dodać do pełnego zbiornika ropy i może wtrysk się zregeneruje. Warto? Jaki jest koszt wymiany jednego wtrysku i czy można wymienić tylko jeden jak pozostałe są ok? Kolejna sprawa, to dolał mi 300 ml oleju silnikowego ale CASTROL 5w-30 (nie zauważył naklejki) czyli takie same właściwości tylko że ja mam MOTULA, moje pytanie czy to nie zaszkodzi silnikowi? Wracając do skrzyni, może sprawdzenie oprogramowania skrzyni oraz adaptacja pomoże, mimo że auto nie zjeżdża stojąc pod górkę a komp nie pokazuje błędów? Przepraszam za szereg pytań i dość długi wywód ale zależy mi na odpowiedzi aby mieć spokojny sen a poza tym czeka mnie dość daleka trasa i chciałbym aby auto było sprawne na 100%. Serdecznie wszystkich pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na pomoc. Wszystkiego dobrego i pozdrawiam.