Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Dostęp do pamięci AIRBAR 4B0 959 655 G

Elektryka
ODPOWIEDZ
Zajec
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Dostęp do pamięci AIRBAR 4B0 959 655 G

Post autor: Zajec » 12 lut 2014, 23:10

Po zapoznaniu się z tematami na forum, okazuje się że ucierpiałem na standardową usterkę zw. z airbag.
Nieco wysłużony akumulator + mróz i po odpaleniu nie zgasła kontrolka AIRBAG. Z lektury wiem, że komputer nie przeszedł jakiegoś testu (z powodu mrozu/niskiego napięcia) i zapisał w pamięci sterownika informacje o błędzie.

Po VAG KKL odczytałem błąd, który zawsze przy takiej okazji się pojawia:

Kod: Zaznacz cały

65535 -  Internal Control Module Memory Error
        00-10 -   - - Intermittent
Sprawa oczywista: w pamięci EEPROM modułu AIRBAG jest zapis błędu. Trzeba go wyczyścić. Do dostępu do pamięci KKL nie wystarczy, muszę kupić VAG CAN.

Z czym mam problem? Mój moduł to 4B0 959 655 G. Wszelkie aukcje na Allegro z interfejsami VAG CAN zawierają informacje o możliwości skasowania błędu w 4B0 959 655 C oraz 4B0 959 655 J.

Czy wiecie co jest nie tak z obsługą mojego modułu, który ma literę "G" na końcu? Czy nie można dostać się do jego pamięci EEPROM przez CAN? Czy może po prostu Airbag Reset Tool nie wie jakie bajty zmienić, aby usunąć zapisaną informację o błędzie? Jak sobie z tym poradzić?

Chcę uniknąć zakupu innego modułu i przekładki ze względu na konieczność rozebrania całego tunelu i panelu środkowego. Będę wdzięczny za wskazówki.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja