Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Brak mocy powyżej trzech tysięcy

Silniki wysokoprężne
ODPOWIEDZ
kkmichaś
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Brak mocy powyżej trzech tysięcy

Post autor: kkmichaś » 02 lut 2014, 17:43

Witam,
Mam dziwny objaw...normalnie odpala, nie mam z niczym problemu...chyba że chcę depnąć. Do trzech tysięcy kręci się idealnie...a powyżej tak jakby brakowalo paliwa albo nie wiem co??? Za mała dawka....hmmmm nie mam pojęcia.Spotkał ktoś kiedyś podobne objawy?
Nie dusi samochodu, nie szarpie....ale mimo że pedał wciśnięty wcale nie przyspiesz...jest stłumiony...jakby brakowało paliwa albo zalewało....
Dziękuję za pomoc z góry

mrporpoise

Post autor: mrporpoise » 02 lut 2014, 19:09

Obroty rosną ale auto nie przyśpiesza? Czy obroty nie chcą wzrastać powyżej 3000 ?

Karlik
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Karlik » 02 lut 2014, 19:45

Czy wymieniałeś filtr paliwa lub grzebałeś w jego okolicy? Pod przewodami, przy filtrze jest zaworek sterowany podciśnieniowo. Są na nim cienkie rurki. Jeżeli któraś spadła to może być przyczyna.

Awatar użytkownika
elektrykl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: elektrykl » 02 lut 2014, 20:14

Powodów może być wiele, na początek podłącz vaga i sprawdz błędy .

KissEK
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: KissEK » 02 lut 2014, 20:35

przepływomierz?! Ja miałem taki problem jak opisujesz, do 3000 obr/min elegancko, wskazówka wskoczyła na 3000 i zOonk. Ewentualnie może być jeszcze przeładowanie turbiny, mojemu bratu ową usterkę spowodował łącznik elastyczny gumowy rury z intercoolera do turbo. Taka wąska guma, długości około 8cm, zdjecie ponizej
Obrazek
była delikatna dziura od spodu tej gumy i nie ładował powyżej 3000, trzeba było zgasić i zapalić na nowo silnik wtedy znów tylko do 3000 ładowało ok. Jeżeli to będzie ta guma to mogę Ci podpowiedzieć ze jeszcze pasuje z silników diesla z fiata ;) Bo taką mu założyłem :D

kkmichaś
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kkmichaś » 03 lut 2014, 09:44

mrporpoise pisze:Obroty rosną ale auto nie przyśpiesza? Czy obroty nie chcą wzrastać powyżej 3000 ?
Obroty jak moc i przyspieszenie... Nie rosną.
Zauważyłem też, że jak zdejmę nogę z gazu i powoli, lekko dodaję gazu to i Obroty rosną... Ale ciężko to idzie.
W niczym nie grzebałem, nic przy żadnych filtrach. Choć tak czy inaczej zerknę tam na te cienkie rurki.
Podpiąć pod komputer... A wersja bez komputera też ma wtyczkę serwisową? Gdzie jeśli wolno zapytać??
Zobaczę też na ten gumowy łącznik i sprawdzę przepływomierz.

Dziękuję za porady

mrporpoise

Post autor: mrporpoise » 03 lut 2014, 10:04

Wtyczka jest mniej więcej na wysokości dźwigni otwarcia maski po stronie kierowcy. Czyli gdzieś w okolicach lewego piszczela/kolana. Musisz zaglądnąć albo wymacać. Nie jest przesadnie schowana :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja