TIP+Q co robić ?
-
- Forum Audi A6 / A7
TIP+Q co robić ?
Auto ma 220 tyś najechane miałem zamiar wymieniać olej profilaktycznie tylko.Skrzynia chodzi ok ,ale mam wrażenie ,że teraz przy mrozie -10 jak by przeciągała zmianę biegu z 3 na 4(tylko na zimnym)Przeczytałem wszystko co tu napisane na temat wymiana oleju w Tip+Q i nie wiem co dalej robić jeżdzić dalej czy wymienić olej
zdania są podzielone.

Kwiecinski, W każdym Tipie jak jest zimna to przeciąga biegi więc to normalne. Co do zmainy oleju to polecam jak najbardziej dynamiczną wymianę. Moja miała 306ty i nie było nigdy wymieniane w niej oleju ale postanowiłem go wymienić. Autko wróciło wczoraj z urlopu w PL gdzie zrobiło jakieś 3 tys km. Na chwilę obecną ma przebieg 312tys i skrzynia działa jak nowa 

-
- Forum Audi A6 / A7
Tip
Olej już mam ATF G 060 162 A2 zielony.Tylko teraz co z adaptacją.Od 2008 roku nie robi się adaptacji i nie wgrywa się żadnego software pisze firma ZF.Co na to
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Re: Tip
Adaptacje mozesz wycofac VAS'em.Kwiecinski pisze:Olej już mam ATF G 060 162 A2 zielony.Tylko teraz co z adaptacją.Od 2008 roku nie robi się adaptacji i nie wgrywa się żadnego software pisze firma ZF.Co na to
Update tez mozesz zrobic sobie VAS'em.
W innym temacie wkleilem link do pliku od ZF, w ktorym jest zawarta informacja, ze nie ma koniecznosci zmiany oleju z slomkowego na zielony (z Lifeguard6 na Lifeguard8 w a6 (zadne z nich nie posiada silnika W12)).
Jak juz kupiles zielony olej... to powinienes zrobic update sterownika skrzyni o ile w ogole jest przewidziany update na zielony olej;)
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Skoro tak uwaznie czytasz dokumenty ZF, to pewnie doczytales w nich ze wycofanie adaptacji jest konieczne przy kazdorazowej ingerencji w zespol napedowy. Tak, wystarczy ze wymienisz przepustnice i powinienes wykonac adaptacje skrzyni biegow od nowa. Wymieniajac olej i filtr zmieniasz "drastycznie" warunki pracy skrzyni biegow.Kwiecinski pisze:Moje auto ma już od nowości zalany olej zielony ATF G 060 162 A2.Chodzi mi o to czy po wymianie muszę zrobić adaptację.Od 2008 roku nie robi się adaptacji i nie wgrywa się żadnego software pisze firma ZF.I to jest moje pytanie.
Jak nie wycofasz adaptacji to byc moze Ci sie 'nauczy' ale bedzie to trwalo wiele wolniej i moze byc uciazliwe. Dla swietego spokoju wycofalbym adaptacje, zeby uczyl sie od "0".
Nie wprowadzaj ludzi w blad, nie na kazdy update skrzyni biegow byl update sterownika silnika.Przemek 3.0tdi pisze:Jak już namawiacie kolegę na aktualizacje sterownika skrzynie nie zapomnijcie że w parze idze również silnik
Kwiecinski, Nie wiem skąd z niemiec jesteś ale np we FR na menem robią kompletną usługę za 350 euro na słomkowym oleju
Malo tego wyzsza wersja oprogramowania wcale nie oznacza ze trzeba ja koniecznie wgrywac do swojego sterownika - dlatego, ze nie ktore updat'y byly tak naprawde rozwiazaniami pewnych problemow - np. uderzanie przy zmianach 2-3. Jezeli nie masz takiego problemu, a wrzucisz taki update pogorszysz jedynie prace skrzyni.
Tak samo jest w np. multitroniku, byly "zwykle" updaty, ktore eliminowaly pewne problemy z praca skrzyni biegow, ale byly tez updaty na sprzeglo 7 lammelowe. Wrzucajac taki software, w skrzynie, ktora ma dalej 6 lammelowe sprzeglo, zajedziesz ja w bardzo szybkim czasie, a nawet jezeli nie, to zmiana komfortu pracy tej skrzyni bedzie bardzo mocno wyczuwalna.
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Tak.Przemek 3.0tdi pisze:a czy Ja coś takiego napisałem?rafal_m pisze:Nie wprowadzaj ludzi w blad, nie na kazdy update skrzyni biegow byl update sterownika silnika.
Przemek 3.0tdi pisze:Jak już namawiacie kolegę na aktualizacje sterownika skrzynie nie zapomnijcie że w parze idze również silnik
Kwiecinski, Nie wiem skąd z niemiec jesteś ale np we FR na menem robią kompletną usługę za 350 euro na słomkowym oleju