W moim S6 C5 posiadam pełne nagłośnienie Bose. Kilka dni temu wymieniłem seryjne radio Concert (kaseciak), na Pioneer DEH6900. Początkowo były stuki w głośnikach przy włączaniu/wyłączaniu radia - to udało mi się wyeliminować, poprzez montaż odpowiednich kondensatorów w liniach sygnałowych do wzmacniacza.
Pozostał jednak drugi mankament - po uruchomieniu silnika słychać cichy pisk w głośnikach. Jest to bardzo wysoki dźwięk - niektórzy mają problem, żeby go w ogóle usłyszeć. Co ważne - nie narasta wraz ze zmianą obrotów silnika - zawsze ma takie samo natężenie. Co może być tego przyczyną i jak temu zaradzić?
Cichy pisk w głośnikach przy uruchomionym silniku
Re: Cichy pisk w głośnikach przy uruchomionym silniku
Ja mam taki sam problem z ktorym Ty sobie poradziles... Kombinowalem ze wszystkim ale stukow sie nie pozbylem. Moze cos doradzisz?cajar pisze:W moim S6 C5 posiadam pełne nagłośnienie Bose. Kilka dni temu wymieniłem seryjne radio Concert (kaseciak), na Pioneer DEH6900. Początkowo były stuki w głośnikach przy włączaniu/wyłączaniu radia - to udało mi się wyeliminować, poprzez montaż odpowiednich kondensatorów w liniach sygnałowych do wzmacniacza.
Pozostał jednak drugi mankament - po uruchomieniu silnika słychać cichy pisk w głośnikach. Jest to bardzo wysoki dźwięk - niektórzy mają problem, żeby go w ogóle usłyszeć. Co ważne - nie narasta wraz ze zmianą obrotów silnika - zawsze ma takie samo natężenie. Co może być tego przyczyną i jak temu zaradzić?
A jesli chodzi o wysoki pisk, wina moga byc np xenony... Jesli masz oczywiscie bo ja mialem podobny problem kiedys w golfie 4

To jakos ogarne... 10uF 25V? to tzn kondensator tantalowy tak? Moglbys podeslac na pw zdjecie jak on wyglada? Z gory dziekicajar pisze:Zeby pozbyc sie stukow wlutuj kondensatory (10uF lub 16uF, 25V) w linie sygnalowe. Wlutowac musisz w kabel +, ale nie pamietam jak ma byc ustawiony biegun kondensatora, wiec musisz to sprawdzic samemu.