Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

Cichy pisk w głośnikach przy uruchomionym silniku

Car Audio
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
cajar
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Cichy pisk w głośnikach przy uruchomionym silniku

Post autor: cajar » 25 sty 2014, 21:15

W moim S6 C5 posiadam pełne nagłośnienie Bose. Kilka dni temu wymieniłem seryjne radio Concert (kaseciak), na Pioneer DEH6900. Początkowo były stuki w głośnikach przy włączaniu/wyłączaniu radia - to udało mi się wyeliminować, poprzez montaż odpowiednich kondensatorów w liniach sygnałowych do wzmacniacza.

Pozostał jednak drugi mankament - po uruchomieniu silnika słychać cichy pisk w głośnikach. Jest to bardzo wysoki dźwięk - niektórzy mają problem, żeby go w ogóle usłyszeć. Co ważne - nie narasta wraz ze zmianą obrotów silnika - zawsze ma takie samo natężenie. Co może być tego przyczyną i jak temu zaradzić?

domcioo20
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Re: Cichy pisk w głośnikach przy uruchomionym silniku

Post autor: domcioo20 » 07 lut 2014, 13:24

cajar pisze:W moim S6 C5 posiadam pełne nagłośnienie Bose. Kilka dni temu wymieniłem seryjne radio Concert (kaseciak), na Pioneer DEH6900. Początkowo były stuki w głośnikach przy włączaniu/wyłączaniu radia - to udało mi się wyeliminować, poprzez montaż odpowiednich kondensatorów w liniach sygnałowych do wzmacniacza.

Pozostał jednak drugi mankament - po uruchomieniu silnika słychać cichy pisk w głośnikach. Jest to bardzo wysoki dźwięk - niektórzy mają problem, żeby go w ogóle usłyszeć. Co ważne - nie narasta wraz ze zmianą obrotów silnika - zawsze ma takie samo natężenie. Co może być tego przyczyną i jak temu zaradzić?
Ja mam taki sam problem z ktorym Ty sobie poradziles... Kombinowalem ze wszystkim ale stukow sie nie pozbylem. Moze cos doradzisz?

A jesli chodzi o wysoki pisk, wina moga byc np xenony... Jesli masz oczywiscie bo ja mialem podobny problem kiedys w golfie 4 <lol>

Awatar użytkownika
cajar
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: cajar » 07 lut 2014, 15:08

Zeby pozbyc sie stukow wlutuj kondensatory (10uF lub 16uF, 25V) w linie sygnalowe. Wlutowac musisz w kabel +, ale nie pamietam jak ma byc ustawiony biegun kondensatora, wiec musisz to sprawdzic samemu.

domcioo20
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: domcioo20 » 08 lut 2014, 00:27

cajar pisze:Zeby pozbyc sie stukow wlutuj kondensatory (10uF lub 16uF, 25V) w linie sygnalowe. Wlutowac musisz w kabel +, ale nie pamietam jak ma byc ustawiony biegun kondensatora, wiec musisz to sprawdzic samemu.
To jakos ogarne... 10uF 25V? to tzn kondensator tantalowy tak? Moglbys podeslac na pw zdjecie jak on wyglada? Z gory dzieki <lol>

Awatar użytkownika
cajar
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: cajar » 09 lut 2014, 12:31

O taki kondensator (zdjęcie przykładowe):
Obrazek

Skończmy już offtop w tym temacie, bo stuk nijak się ma do pisku w głośnikach.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl