wyładowanay akumulator
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Damian
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.8 ALG 193KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
wyładowanay akumulator
Witam was panowie, czy możecie mi podpowiedzieć co może być przyczyną przy nie odpalaniu auta jakieś 3/4 dni wyładowywania akumulatora ?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 Forum
- Rocznik: 1998
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
Też bym stawiał na akumulator miałem podobnie , nawet mi się zdarzyło że przejechałem 16 km zgasiłem niunie i przy zapłonie pokazywało 12V a podczas kręcenia wskaźnik spadł na 0 i nawet rozrusznik nie ruszył , wymieniłem aku i od tej pory mam spokój , może niunia stać nawet 2 tygodnie i odpala bez problemu.Na starym robiły się jakieś przepięcia i odpalało mi się radio i rozładowywało akumulator po nocy do 8V.
Ja miałem możliwość i na próbę przełożyłem z drugiego autka i się sprawa wyjaśniła
Ja miałem możliwość i na próbę przełożyłem z drugiego autka i się sprawa wyjaśniła
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Damian
- Rocznik: 1999
- Silnik: 2.8 ALG 193KM
właśnie raczej jest stary akumulator, tak mi się wydaję zaraz zerknę może znajdę datę produkcji albo coś takiego... na nowy nie wygląda. To może być pierwsza przyczyna tego rozładowywania, a jak nie to to jakieś spięcie musi przeciągać chyba z centralnego zamka bo po zamknięciu auta tylko centralny działa i czujniki od niego. Ale stawiam na akumulator.
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Skrzynia: Tiptronic
Jedynym sposobem sprawdzenia w jakim stanie jest akumulator (tak chałupniczo), to sprawdzić jaki jest pobór prądu w spoczynku. Możesz to zrobić jakimś multimetrem - napisałeś że aku pada Ci po 3-4 dniach, czyli po maks 96h, zakładając że masz akumulator około 70Ah, oraz że aku nie rozładowuje się do końca, coś w samochodzie może pobierać prąd około 500mA - to jest około 6W. Aby to zmierzyć, odłącz klemę ujemną na zaryglowanym samochodzie, ustaw multimetr na pomiar prądu, i wepnij jedną jego sondę do '-' akumulatora a drugą do klemy ujemnej istalacji. Miernik powien wskazywać mniej jak 0,05A - jeżeli będzie w okolicy 0,5A tzn że coś kosumuje prąd w samochodzie i rozładowuje Ci Aku,icedfan pisze:właśnie raczej jest stary akumulator, tak mi się wydaję zaraz zerknę może znajdę datę produkcji albo coś takiego... na nowy nie wygląda. To może być pierwsza przyczyna tego rozładowywania, a jak nie to to jakieś spięcie musi przeciągać chyba z centralnego zamka bo po zamknięciu auta tylko centralny działa i czujniki od niego. Ale stawiam na akumulator.
Oczywiście teoria o padającym aku również jest prawdopodobna

Jeżeli nie czujesz się na siłach z tym sprawdzeniem, podjedź do warsztatów oferujących aku - zmierzą Ci wszystko za parę złotych

Miałem ten sam problem w zeszłym tygodniu kupiłem akumulator i wszystko jak narazie w jak najlepszym porzadku.U mnie wykryłem usterke poprzez podłączenie akumulatora pod prostownik i zauważyłem że naładował się w 2h a powinien normalnie ładować się minimum 6h.Zmieniłem ako na banner 63 ah i 600A mocy rozruchowej.Pozdrawiam
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: FWD
- Paliwo: Diesel
- Kontakt: