Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ A6, C5] Bzyczenie w konsoli środ. + szalejący klimatronik

Elektryka
ODPOWIEDZ
PawelP
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ A6, C5] Bzyczenie w konsoli środ. + szalejący klimatronik

Post autor: PawelP » 01 sty 2009, 16:21

Witam, proszę o poradę.
W moim aucie po uruchomieniu silnika z konsoli środkowej (okolice radio i climatronika) dobiega bzyczenie. Jest to niezależne od włączenia radia lub panelu klimatyzacji i od obrotów silnika, czy siły i kierunku nawiewu. Co to może być? Dodam jeszcze że w ciepłe dni kiedy kliama pracuje przez cały czas jazdy po przejechaniu 30-40 minut słabnie, a raczej zanika nawiew do kabiny, pomimo ustawiania na maksymalną prędkość wentylatora. Słychać to w taki sposób jakby zamykała się jakaś klapa. Pomaga wyłączenia panela klimy, lub przejście w tryb ECON, odczekanie 1-2 minut i ponowne przejście na tryb chłodzenia. Może spotkał się ktośz podobnymi problemami i udało się je usunąć. Proszę o poradę jak sobie z tym poradzić.
Dodam że byłem u 3 mechaników i każdy rozkłada ręce.
Pozdrawiam
Paweł

jankes535
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: jankes535 » 22 gru 2009, 15:38

Witam.
Też mam takie bzyczenie i rozkładam ręce.
Może ktoś pomoże w tej sprawie.
U mnie objawia sie te bzyczenie cały czas tylko jak przyśpieszam to troszke słabnie lecz jak hamuje to głośniej jest.
PROSZę O POMOC

Awatar użytkownika
Żółty
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Żółty » 22 gru 2009, 18:19

jankes535 pisze:Witam.
Też mam takie bzyczenie i rozkładam ręce.
Może ktoś pomoże w tej sprawie.
U mnie objawia sie te bzyczenie cały czas tylko jak przyśpieszam to troszke słabnie lecz jak hamuje to głośniej jest.
PROSZę O POMOC
Ja mam to samo koledzy "rozkładam ręce"

ULICAIKLUB
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: ULICAIKLUB » 12 mar 2010, 02:08

Witam. chyba tego problemu nikt nie może zdiagnozować, miałem podobne objawy, przy dużym ok 20 st mrozu pierwszy raz takie dżwięki zaczęły się pojawiać przejechałem ok 20 km i cisza była, później jak zaczęło bzyczec to elektryk coś pogrzebał a usunął usterke jadnak za tydzień czasu ponownie zaczęło ale za jakis czas znowu przestało. Po 3 tygodniach usterka ponownie się nastąpiła. Ludzie pomocy co to może być? |Coraz więcej problemów z audi. Zamiast satysfakcji z jazdy jest zwątpienie. A dodam jeszcze, kiedy tak pyka zauważyłem że wiatrak od klimy próbuje się się załączyć jednak wykonuje tylko pół obrotu i dziwne dzwięki słychać takie pykanie jakby załączanie i wyłączanie to powtarza się właśnie jak wiatrak sie obraca kawałeczek

Awatar użytkownika
Żółty
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Żółty » 12 mar 2010, 10:09

ULICAIKLUB, u mnie to bzyczenie nie jest asz tak straszne prawie nic nie słychać
a jak mechanik już raz usunoł tę usterkę to pojedz do niego jeszcze raz i robi to ( zapłaciłeś za to) :-P

jarek0206
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Odświerzony temat panel climatronic

Post autor: jarek0206 » 14 mar 2010, 10:20

Witam szanowne grono.
Odpowiedzi na temat panela climatronic znalazłem sporo ,jednak nic konkretnego w moim przypadku.Od niedawna wszystkie wskazania wyświetlaczy są w stanie pełnej zawiechy.
Na ekranach temperatury widnieją wszystkie możliwe sekcje ,łącznie z C i F razem daje to obraz jakiejś dziwnej siatki . Wskazania siły nawiewu ustawiły się w poziomie na "MAXA".
Regulacja przyciskami działa normalnie ,słychać zmiany natężenia pracy wentylatora.Podobnie z ustawieniem temperatury (nie wiem tylko w jakim zakresie jest obecnie ustawiona)Nadmuchy działają normalnie,problem jest tylko w wyświetlaniu wskazań (ustawiam na "oko")
Niedawno do auta dostała sie dość pokaźna ilość wody ,swoją drogą nie wiem jakim cudem.
Może wiec jest to problem z zawilgoceniem panela.
Pytanie ,czy demontaż i ewentualne wysuszenie jest bezpieczne,tzn. czy odpięcie od zasilania nie spowoduje jakichś zmian w ustawieniach .
Mam wprawdzie VAGa ale nie za bardzo się nim umiem posługiwać .
Czekam na sugestie,pozdrawiam

zjl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: zjl » 16 mar 2018, 08:47

trochę wygrzebuję temat zza światów ale może ktoś zna już odpowiedź... mam to samo bzyczenie co wyżej, u mnie to bzyczenie słabnie gdy skręcam w lewo i nasila się gdy skręcam w prawo

sama klima działa raczej poprawnie na prawej stronie auta a na lewej zimne leci dopiero po na prawdę długim czasie, jakby pobierało powietrze z auta i oddawało niechłodzone, grzanie działa poprawnie na obie strony (tył słabiej ale w sumie nie wiem jak powinno prawidłowo bo jednak odległość duża)

udało się komuś znaleźć przyczynę?

stefanmus

Post autor: stefanmus » 23 mar 2018, 20:33

Audi A6 C5 . Ja mampodobny problem z bzyczeniem, a dotego dochodzi jeszcze cały czas pracujący wentylator klimy , Mechanicy rozkładaja ręce . Proszę o pomoc . Pozdrawiam.

zjl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: zjl » 16 kwie 2018, 21:23

miałem trochę czasu więc wyjąłem panel klimy licząc, że znajdę przyczynę tego bzyczenia i udało mi się - okazał się nim wentylatorek tegoż panelu, który ma "ujście" pomiędzy przyciskami ogrzewania szyby przedniej i tylnej i zwyczajnie się zapchał kurzem, przedmuchałem go i bzyczenie wyraźnie ucichło chociaż czy ustało mam wątpliwości, obstawiam po prostu, że łożysko niedomaga a nie wiem czy da się dostać sam wentylatorek czy w grę wchodziłaby wymiana całego panelu... prawdopodobnie więc będę czyścił go co jakiś czas i tyle

wyjęcie tego panelu to 5 minut roboty więc możecie sprawdzić czy u was to to samo i dać znać, jak zdemontować panel łatwo znaleźć na YT

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja