Postanowiłem to zmienić

Co nam będzie potrzebne do wykonania "ORI" przycisku LPG ?
1) Centralka STAG'a.
Używamy obecnie zainstalowanej centralki STAG LED 300. (lub kupujemy nową jeśli boimy się zepsuć obecnej).
2) Przycisk konsoli ASR lub ESP od A6 C5.
Najlepiej jakby miał już wtyczkę z obciętymi przewodami.
3) Przewody
4) Dioda LED 3mm dwukolorowa - Czerwono/Zielona. (WK - wspólna katoda,wspólna masa)
Normalny stan instalacji LPG - Dioda czerwona
Rezerwa- Dioda czerwona + Dioda zielona = pomarańczowy

5) Dwa rezystorki nastawne o wartości 1kΩ
Diody LED i Rezystorki (10 szt. w komplecie) kupiłem u tego sprzedawcy na allegro:
http://allegro.pl/listing/user/listing. ... d=25160079
Potencjometr motażowy 1K _ 1 kohm _ 10szt
Dioda LED 3mm czerwono-zielona wsp. katoda 10szt
Oczywiście dostaniecie to w każdym elektronicznym.
Jak wlutować się w aktualną centralkę STAGa ?
Na 1 obrazku mamy pokazane gdzie należy pozbyć się ciągłości ścieżek.
Na 2 natomiast mamy kolejno:
1 - Przewód czarny - Masa dla LED i dla przycisku.
2 - Przewód czarno/szary - Sterowanie przyciskiem (Włączanie/Wyłączanie LPG)
3 - Przewód biało/zielony - Zasilanie diody LED stanu instalacji, czyli w naszym przypadku zasilenie diody podświetlającej przycisk (czerwona dioda) - Napięcie w tym miejscu 3,9 V
4 - Podłączenie zasilania LED Rezerwy (zielonej diody) - Napięcie w tym miejscu 6,43 V
Oczywiście wartości napięć mogą się nieco różnić, więc warto po przecięciu ścieżek sprawdzić jakie jest u was.
Następnie musimy rozebrać przycisk ASR/ESP na części drobne.
Trzeba wylutować starą diodę i wlutować nową tak by każda z nóżek była zasilana z osobnego przewodu.
Akurat przycisk jest tak zbudowany, że płytka z diodą ma możliwość podłączenia dwóch diod (wykorzystywane to było do przycisku parktronica i podnoszenia w allroadach, które mają dodatkową diodę sygnalizacyjną)
Zapomniałem zanotować, który pin za co odpowiada, ale łatwo to sprawdzicie po samej drodze ścieżki lub też za pomocą miernika na ciągłość.
Kolejnym krokiem będzie dołożenie jednego przewodu do wtyczki ASR/ESP, ponieważ do wtyczki dochodzi tylko 2 przewody na górne wsuwki, a nam będzie potrzebne 3:
- dioda 1
- masa
- dioda 2
Dolne wsuwki z przewodami wykorzystujemy do zasilania przycisku:
- masa
- zasilanie przycisku
Wszystko wyłapiecie miernikiem, za co który przewód odpowiada.
Teraz trzeba tylko umiejętnie wlutować się w centralkę LPG z nowym przyciskiem i powinno wszystko pięknie działać, czyli:
Dioda 1, przyjmijmy Zielona - poprzez wtyczkę ma trafić za rezystor (oznaczony jako 4 element) na płytce centralki.
Dioda 2 - Czerwona - ma być wlutowana bezpośrednio w przewód biało zielony (3) na płytce centralki.
Masę zarówno dla przycisku jak i diod bierzemy z przewodu czarnego (1) płytki centralki.
Sterowanie przycisku bierzemy z przewodu szaro-czarnego (2) z płytki centralki.
Dodatkowo w przewody idące do diody w celach zabezpieczenia diod, oraz wpasowania intensywności podświetlania dajemy 2 rezystorki nastawne.
Bez nich też będzie wszystko działać, ale możemy nie uzyskać pożądanego efektu.
Rezerwę ustawiamy sobie w programie STAGa, ja ustawiłem sobie pomarańczową lampkę na 50 km.
Tak to wygląda w rzeczywistości:
Robiłem to na szybkiego ale jak na razie działa rewelacyjnie

Przerobienie zaślepki z ASR/ESP na LPG:
Piszcie tu: lebubb@wp.pl, ktoś już polecał na forum w dziale odnowy/regeneracji przycisków.