Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[ARJ 2.4 165 KM] Dziwne wycie przy odpalaniu na zimnym silni

Silniki benzynowe
ODPOWIEDZ
Dżaga_Nike
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ARJ 2.4 165 KM] Dziwne wycie przy odpalaniu na zimnym silni

Post autor: Dżaga_Nike » 04 gru 2013, 18:51

Hej.

Objaw jest następujący, gdy silnik jest zimny po dłuższym postoju, jak odpalam auto zaczyna dziwnie wyć tzn. wycie nabiera siły tak jakby było by to jakieś łożysko. Ale tylko wtedy gdy silnik pracuje na ssaniu ( przynajmniej tak sądzę ) . po ok 1 min gdy silnik schodzi z wyższych obrotów to to coś też schodzi z obrotów i wycie znika. Domniemam że to na
pewno jakieś łożysko tylko nie wiem od czego. Dźwięk dochodzi z okolic prawego koła na dole. Ktoś mi zasugerował że to pompa wspomagania ale co to ma wspólnego z chwilą gdy silnik pracuje na ssaniu.
Ride Or Die

daniel1997

Post autor: daniel1997 » 04 gru 2013, 19:02

Dżaga_Nike, jest to pompa powietrza wtórnego <okok> ona wydaje taki dźwięk ulokowana jest po prawej stronie na dole pod filtrem powietrza.
Czy ten dźwięk jest podobny jak na filmie ?
<iframe width="420" height="315" src="//www.youtube.com/embed/xksFU5TFVDo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Dżaga_Nike
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Dżaga_Nike » 04 gru 2013, 19:35

Strzał w dziesiątkę kolego. Może nie jest aż tak bardzo metaliczny i nie świszczący w ucho ale to na pewno jest to. Jak to naprawić ? wymiana całego tego ustrojstwa czy tylko łożysko??

( P.S oczywiście zasłużony punkcik )
Ride Or Die

daniel1997

Post autor: daniel1997 » 04 gru 2013, 19:38

Dżaga_Nike, jeśli działa ciszej tak bym zostawił <okok> te pompy troszkę hałasują jak suszarka do włosów.

tutaj masz filmik jak wygląda i jak ją rozebrać <okok> oraz jak pracuje po naprawie
<iframe width="560" height="315" src="//www.youtube.com/embed/gq59cRA6IGI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

ps.dziękuje :)

Dżaga_Nike
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Dżaga_Nike » 04 gru 2013, 21:46

Wcześniej tego nie miałem, pojawiło się po niewielkiej kolizji którą zaliczyło moje auto a dokładnie po naprawie auta po tej kolizji, domyślam się że przy uderzeniu coś się popsuło,( dostała w prawą stronę) bo i wiatrak klimatyzacji przy max obrotach lekko mi wibruje.

Nie ma to jak porządne i fachowe podejście do udzielanej pomocy. <piwo> <piwo> <piwo>
Ride Or Die

daniel1997

Post autor: daniel1997 » 04 gru 2013, 21:50

Dżaga_Nike, kolego sprawdź jeszcze czy przypadkiem nie wyskoczyły z zaczepów węże którymi doprowadzane jest powietrze z pompy <okok>
ps. <piwo>
Obrazek

Dżaga_Nike
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Dżaga_Nike » 04 gru 2013, 22:25

no muszę sam wszystko ogarnąć bo te popaprane pseudo mechaniki to tylko kasę potrafią dobrze zabrać z portfela ;)
Ride Or Die

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl