Witam serdecznie wszystkich forumowiczy!
Nalatałem swoją a6 c6 już prawie 180k km. Przy tym przebiegu będę wymieniał olej z filtrami.
Auto serwisuje w zwykłym warsztacie w Warszawie, nie w ASO. Przy 130k km wymieniłem rozrząd. Przy ok 150k km spawałem głowicę.
Zastanawiam się na co powinienem zwrócić uwagę lub co powinienem jeszcze zrobić/wymienić ze standardowych rzeczy. (imbus, sprawdzic wtryski itp.) Auto zachowuje się normalnie ale chciałbym uniknąć sytuacji w której coś zaniedbam.
Proszę tych co mają większe doświadczenie i wiedzę o wypowiedź w temacie.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam serdecznie.
Damian.
[ BRF 2.0 136 KM] Przegląd przy 180k km
- Audi A6 Warsztat
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zbigniew
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Zależy czy chcesz zrobić full serwis czy w wersji oszczędnej. Ale w tym aucie nie ma co oszczędzać na przeglądach bo może się zemścić
Więc
Układ chłodniczy - szczelność, czystość i parametry płynu
Akumulator - jego stan
Diagnostyka silnika - kasowanie ewentualnych błędów, można zrobić logi statyczne i dynamiczne, sprawdź szczelność jednostki
Układ kierowniczy i wspomagania - stan oleju, szczelność układu
System hamulcowy - kontrola szczelności, płynu hamulcowego (wymiana co 2-3 lata), stan klocków i tarcz
Przednia oś - sprawdź luzy, przeguby i drążki
Skrzynia biegów - sprawdź szczelność
ÂŚwiatła - sprawdź regulację i stan reflektorów.
Nie wiem kiedy wymieniałeś rozrząd - sprawdź paski (rozrządu i wielorowkowy), napinacze
Pomijam takie pierdółki jak, stan piór wycieraczek, ogrzewanie, układ wydechowy, oświetlenie zewnętrzne i wewnętrzne.
Pozdrawiam

Więc
Układ chłodniczy - szczelność, czystość i parametry płynu
Akumulator - jego stan
Diagnostyka silnika - kasowanie ewentualnych błędów, można zrobić logi statyczne i dynamiczne, sprawdź szczelność jednostki
Układ kierowniczy i wspomagania - stan oleju, szczelność układu
System hamulcowy - kontrola szczelności, płynu hamulcowego (wymiana co 2-3 lata), stan klocków i tarcz
Przednia oś - sprawdź luzy, przeguby i drążki
Skrzynia biegów - sprawdź szczelność
ÂŚwiatła - sprawdź regulację i stan reflektorów.
Nie wiem kiedy wymieniałeś rozrząd - sprawdź paski (rozrządu i wielorowkowy), napinacze
Pomijam takie pierdółki jak, stan piór wycieraczek, ogrzewanie, układ wydechowy, oświetlenie zewnętrzne i wewnętrzne.

Pozdrawiam

Warsztat, naprawy Audi A6.