Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ALF 2.4 165 KM] olej spierniczył miską - porada.

Silniki benzynowe
ODPOWIEDZ
krejzi89
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ALF 2.4 165 KM] olej spierniczył miską - porada.

Post autor: krejzi89 » 05 lis 2013, 17:55

witam was koledzy, jak w temacie - stało sie nieszczęście nieszczęśliwe a mianowicie miska olejowa w moim kochanym Audi straciła syczelność, olej spierniczył ciurkiem:[ zapaliły sie chyba najbardziej niechciane kontrolki ( czerwony alladyn- olej, czerwona od hamulców, abs i ten przeraźliwy dźwięęęk - nie życzę nikomu, 6l oleju uciekło na dystansie około 1.5km.
i tu moje pytanie - czy nie powinna sie chociaż zapalić lampka o minimalnym poziomie? Dlaczego abs i hamulce??

za godzine zholuje autko i bede rozbierał.
co sądzicie o spawaniu miski? działa -nie działa? jakieś doświadczenia?
nie powiem ale spieszy mi sie bardzo z naprawą.
nie chce kupywac w sieci - jutro w nocy jade w traske 1100 km w jedna strone,
co wymienić jeszcze jak juz bede miał zwaloną miche?
napewno szczelna miska- uszczelka, olej z filtrem coś jeszcze?

Awatar użytkownika
Naprawa Audi A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomek
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7TDI 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Naprawa Audi A6 » 05 lis 2013, 18:39

Dziesiątki mis olejowych pospawałem (i nie tylko, jeśli chodzi o motoryzację), a stop używany przez VAG w większości przypadków daje się pospawać bez trudu. Pierwsza sprawa - różowa poświata łuku elektrycznego - koniec spawania, bo nic z tego nie wyjdzie. Materiał będzie się rozdzielał, topnik również będzie oddzielnie. Zielona, zielononiebieska poświata - jedziemy dalej z tematem.

Drut AlSi12, ale na AlSi5 też da radę, do mycia tylko rozpuszczalnik Nitro - najlepiej wypłukuje / rozpuszcza oleje, ropę i wszystko co może zakłócić proces.
Do sprawdzenia zawsze używałem nafty - silne właściwości penetrujące <okok>

tkamicki5
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: tkamicki5 » 05 lis 2013, 20:51

a jak rozszczelniła ci sie miska?jakaś przygoda?

krejzi89
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: krejzi89 » 05 lis 2013, 21:33

dzieki Ci Tomaszu za wykład, ale nie mam mozliwości osobiście pospawac amelinum ( brak sprzętu do tego stopu) inne bardziej metalowe niema kłopotu,
ale skoro twierdzisz ze bedzie to działało to tak tez uczynie,

a co do przygody to raczej czas juz na nią był - była poklejona jakimś twardym tworzywem ( coś jak poxipol ) widocznie poprzedni własciciel w coś przydzwonil
No i ta łatka zaczęła przeciekać jakiś tydzień temu a dzisiaj całkowicie odpadła i historię opisałem na początku tematu

Awatar użytkownika
Naprawa Audi A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomek
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7TDI 163KM
Kontakt:

Post autor: Naprawa Audi A6 » 05 lis 2013, 21:47

krejzi89 pisze:dzieki Ci Tomaszu za wykład, ale nie mam mozliwości osobiście pospawac amelinum ( brak sprzętu do tego stopu) inne bardziej metalowe niema kłopotu,
ale skoro twierdzisz ze bedzie to działało to tak tez uczynie,

a co do przygody to raczej czas juz na nią był - była poklejona jakimś twardym tworzywem ( coś jak poxipol ) widocznie poprzedni własciciel w coś przydzwonil
No i ta łatka zaczęła przeciekać jakiś tydzień temu a dzisiaj całkowicie odpadła i historię opisałem na początku tematu
Ale nie ukrywaj takich szczegółów, bo to ważne - musisz koniecznie powiedzieć o tym łataniu osobie, która będzie spawać - musi to dokładnie oczyścić <okok>

Dlaczego ??
Historia własna - pojechałem na robotę pospawać obudowę (dzwon) sprzęgła w ciągniku siodłowym - rozleciało sie łożysko oporowe przy sporej prędkości i kulki dosłownie jak pociski rozsadziły ją w kilku miejscach. Ruski oczywiście poxipol i poskładane, a mnie zapewniono, że wjeżdżam i mam "na gotowo". Kazałem mu to oczyścić do gołego metalu i wtedy:
Ruski: a tak nie pospawa się ??
Ja: a próbowałeś kiedyś pospawać beton ??

Nie musiał się dwa razy zastanawiać nad ewentualnymi skutkami <lol>

krejzi89
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: krejzi89 » 06 lis 2013, 17:08

klops.
udało mi sie wykrecić od wyjazdu;]
ale miska nie do uratowania :( była juz spawana dwukrotnie, a do tego mikro peknięcie po całej długosci razem z zeberkami w srodku,
teraz szukanie uzywki ,
moze ma ktos czytający przypadkiem? do 100 km podjade,

Awatar użytkownika
phpbb3 forum A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Kontakt:

Post autor: phpbb3 forum A6 » 06 lis 2013, 17:32

nówka na alle ok 100pln, niedawno wymieniałem. po co szukać używki?

krejzi89
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: krejzi89 » 06 lis 2013, 20:57

a powiedz kolego jak ona sie spisuje? jak jakosc tego produktu? jakiś uprzedzony jestem do takich tanich zamienników,;/

dobrze pasowała na otwory? zgrywały sie z uszczelką?

Awatar użytkownika
phpbb3 forum A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Kontakt:

Post autor: phpbb3 forum A6 » 07 lis 2013, 06:42

z montażem nie było żadnych problemów, co prawda nie kupowałem na alle bo brat ma dojścia do tańszych części i nie chciałem czekać na przesyłkę. tak czy inaczej był to najtańszy zamiennik dostępny w hurtowni więc na pewno nie różni się od tego co w necie. zawsze możesz dołożyć z 20-30 pln i w intercarsie pewnie dostaniesz. co do tego jak się spisuje? nie cieknie :>

krejzi89
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: krejzi89 » 07 lis 2013, 19:34

miska zamówiona, jutro powinna przybyc,
dzwonie do zaprzyjaznionego sklepu moto czy maja uszczelke pod miske, - na jutro -46pln
dzwonie do intercars`u i o dziwo mieli na stanie - 82złote za ten sam produkt tej samej firmy
Czy to nie zdzierstwo??

Ps,
przy okazji ze mam uziemione auto postanowiłem sie zająć innymi drobnymi wyciekami-
do tego celu pas przedni out i dalej nic nie widać z kad sie saczy, na darmo 4h roboty;/
ale przy okazji dobrego dojscia psikłem cały przód silnika karcherem i jest czysciutki,

Ps,2
czy ktoś sie oriętuje z którego miejsca może spieprzac olejek dodam ze kropelki wisza na zaworach bodajze ERG ( od strony grodzi,)
przy zaslepkach wałka w miare sucho, z pod pokrywy zaworów minimalnie sie poci. a z kanału widać ze kropelki wisza i spadają centralnie na sanki, - a pozniej juz wiadomo, wszedzie mokro...

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja