Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Problem z lusterkami i sterowaniem ogrzewania

Elektryka
ODPOWIEDZ
Marcin2.5tdI
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Problem z lusterkami i sterowaniem ogrzewania

Post autor: Marcin2.5tdI » 04 lis 2013, 21:17

Witam mój problem polega na tym że pewnego dnia zgasły mi wyświetlacze temperatury klimy w tym samym czasie przestało mi działać sterowanie lusterek kupiłem nowy panel klimy i jest to samo podświetlenie działa a wyświetlacze klimy nie bezpieczniki ok czy jest jakiś moduł odpowiedzialny za te dwie czynności pomocy A6 c5 1999r 2.5 150km

[ Dodano: 2013-11-04, 21:20 ]
Lub może ktoś mogłby podać namiary na dobrego elektryka z okolic sosnowca
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez Marcin2.5tdI, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Re: Problem z lusterkami i sterowaniem ogrzewania

Post autor: kot919 » 05 lis 2013, 07:08

Marcin2.5tdI pisze:Witam mój problem polega na tym że pewnego dnia zgasły mi wyświetlacze temperatury klimy w tym samym czasie przestało mi działać sterowanie lusterek kupiłem nowy panel klimy i jest to samo podświetlenie działa a wyświetlacze klimy nie bezpieczniki ok czy jest jakiś moduł odpowiedzialny za te dwie czynności pomocy A6 c5 1999r 2.5 150km
Zakładam, że dysponujesz jakimś multimetrem i potrafisz się nim posługiwać :-) ... jeżeli nie za bardzo to radziłbym jednak oddać samochód do elektryka.

Jeżeli chodzi o lusterka - o ile masz wersję standardową (bez pamięci) - to na początek bezpiecznik nr 5 (10A). Napisałeś że jest dobry, ale warto byłoby sprawdzić, czy jest na nim napięcie +12V po przekręceniu stacyjki (jeżeli nie będzie - to jest może być problem ze stacyjką).
Następnie dobrze byłoby sprawdzić, czy w ogóle przychodzi sygnał GND oraz +12V (po stacyjce) do kostki regulacji lusterek. Aby się do niej dostać podważasz osłonę wybieraka skrzyni biegów, tak aby móc włożyć palec, którym później wypchniesz regulator lusterek do góry (trzeba użyć troszkę siły).
Jak już będziesz miał regulator na zewnątrz, odpinasz kostkę i musisz sprawdzić czy jest +12V na styku nr 7 i czy jest GND na styku nr 8.
Brak któregokolwiek z tych sygnałów świadczy o uszkodzeniu instalacji elektrycznej. (możesz spróbować pociągnąć te sygnały na 'krótko' aby sprawdzić działanie lusterek).

Problem klimatronika - na początek raz jeszcze bezpieczniki nr 26 (30A), nr 5 (10A). Zarówno na jednym jak i na drugim sprawdź napięcie - powinno być +12V po stacyjce (jeżeli go nie będzie zdecydowanie coś jest nie tak ze stacyjką, bądź przekaźnikiem odciążającym - tzw funkcja X). Następnie dalej musiałbyś się już dostać do samego panelu klimatronika - troszkę pracy z tym jest, ale to już pewnie wiesz bo wymieniałeś :-).
Musisz zlokalizować i sprawdzić sygnały na następujących stykach (są 4 złącza od A do F, niestety nie znam kolejności):
- złącze D - styki 14 i 15 (przewód brązowy) - powinien być sygnał GND
- złącze D - styk 9 (przewód czarno-czerwony) - powinien być sygnał +12V po stacyjce.
- złącze F - styk 2 (przewód biało-żółty) - powinien być sygnał +12V po stacyjce.

Jak łatwo zauważyć wspólnym elementem determinującym poprawne działanie jest bezpiecznik nr 5 i to na nim bym się skupił. Sprawdź go raz jeszcze - wyciągnij go z samochodu, zobacz czy nie ma zaśniedziałych styków. Sprawdź go raz jeszcze miernikiem, i sprawdź, czy dochodzi do niego napięcie +12V po przekręcenie stacyjki.

Jeżeli będziesz miał jakieś pytania daj znać <okok>

Marcin2.5tdI
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Marcin2.5tdI » 05 lis 2013, 19:26

fałszywy alarm juz naprawione okazalo sie że spalomy był bezpiecznik nr 5 tak sprawdzalem pół roku temu bezpieczniki kupiony nowy panel itd dziś rano sprawdziłem bezpiecznik okazal sie spalony wymienilem i dziala dziekuje za pomoc

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja