[A6 C6] Problem z ciśnieniem w kołach.
[A6 C6] Problem z ciśnieniem w kołach.
Witam. Ostatnio czesto zapala mi sie kontrolka od niskiego ciśnienia w kołach. A cisnienie mam oczywiscie ok. Muszę wchodzić w opcje i inicjalizacje (tak mi sie wydaje ze tak to sie nazywa). A i zapisanie cisnienia w kołach nie kasuje kontrolki. I na jakis czas jest ok.
-
- Forum Audi A6 / A7
Re: [A6 C6] Problem z ciśnieniem w kołach.
a masz jednakowe ogumienie na osi przedniej i tylnej?jojo-jar pisze:Witam. Ostatnio czesto zapala mi sie kontrolka od niskiego ciśnienia w kołach. A cisnienie mam oczywiscie ok. Muszę wchodzić w opcje i inicjalizacje (tak mi sie wydaje ze tak to sie nazywa). A i zapisanie cisnienia w kołach nie kasuje kontrolki. I na jakis czas jest ok.
Kolego, "przeciąg" trochę ciśnienie powyżej normy wskażnik zniknie a wtedy wróć do zalecanego ciśnienia w oponach. Czujniki maja jakąś tam tolerancję i jak im się wydaję że masz za mało powietrza to wyskakuje błąd.A jak to nie pomoże to masz walnięty któryś z czujników lub sterownik.
A wogóle to szukam i nie mogę znaleźć jak WYŁĄCZYĆ to usrojstwo
!!
Tak naprawdę to potrzebne to jak umarłemu kadzidło.
A wogóle to szukam i nie mogę znaleźć jak WYŁĄCZYĆ to usrojstwo

Tak naprawdę to potrzebne to jak umarłemu kadzidło.
A możesz to trochę opisać bo nie wiem o co chodzi w tych obrazkach. Chodzi mi o to jak ten system wyłaczyć a nie gdzie szukać przyczyny awari. U mnie działa prawidłowo ale kupiłem koła bez czujników i pewnie będzie krzyczeć ze mam awarię.MaTyS pisze:Obrazek
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
MaTyS pisze:jek11
Obrazki dotyczą algorytmu diagnozy czujników. Jeżeli interesuje cię wyłączenie systemu to, albo "zielone menu"
VEHICLE
DIAG SETTINGS
APK 0Ă01, 0x0B, 0x0C
Tyre pressure
Albo kodowanie interfejsem... .
No i o to chodziło.
Dzięki MaTys

[ Dodano: 2014-03-29, 21:17 ]
Wyłączyłem to usrojstwo w zielonym menu ale nadal pisk i komunikat między zegarami "TYRE PRESSURE!
SYSTEM MALFUNCTION" czy jakoś tak. Czytałem na Elektrodzie że gdzieś w adaptacji trzeba odjąć 16 od wartości wyświetlanej ale u mnie to nie działa. Piszą że 17- instrument potem adaptacja i kanał 61 ale u mnie ten kanał jest nieczynny ( na czerwono)
Kuma ktoś bazę o co chodzi

[ Dodano: 2014-03-29, 23:45 ]
No w końcu doszedłem do ładu dzięki kol. Hiro który opisuje całą procedurę w innym temacie.