Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ AFB 2.5 150 KM] wymiana rozrządu

Silniki wysokoprężne
ODPOWIEDZ
m4rcino1986
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ AFB 2.5 150 KM] wymiana rozrządu

Post autor: m4rcino1986 » 31 sie 2013, 19:41

Witam wszystkich :)
To mój pierwszy wpis więc witam wszystkich audi maniaków.
Moje pytanie brzmi czy orientuje się ktoś co ile tys km wymienia się rozrząd w 2.5 tdi??
Chodzi o to,że stałem się świeżym posiadaczem a6 avant z motorem AFB 2,5 tdi z przepiegiem 215tys i poprzedni właściciel uczciwie powiedział że poza wymianą oleju i klocków nic innego nie robił w aucie ( poprzedni wlaściciel niemiec - 1szy rzecz jasna) gość ściągał auto dla siebie i nie jest to handlarz więc krecenia przebiegu raczej nie było. Poza tym wnętrze jest jak nowe a z wpisów z książki serwisowej audi wynika że b. mało było jeżdżone.

No więc jestem ciekawy kiedy "teoretycznie"(zakładając,że przebieg jest aktualny) powinna nastapić wymiana rozrządu?

Dziękuję z góry za pomoc :)
Pozdrawiam!

Johanes
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Sebastian
Rocznik: 2014
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: 4WD
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Benzyna

Post autor: Johanes » 31 sie 2013, 21:33

Pierwszy rozrząd powinien być wymieniony przy 120tyś, kolejne zgodnie ze zdrowym rozsądkiem co 90tyś (audi podaje co 120zł) więc jeśli przebieg jest oryginalny powinieneś szykować 2-2,5tyś zł na nowe graty. Nie zapomnij o odmie i termostacie

kenez
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kenez » 01 wrz 2013, 10:29

Witaj

Wszystko zależy jak jezdzisz ( styl jazdy),ja rozrząd kompletny wymieniłem po 80 tkm - koszt ok.2000zł,ważna jest wymiana oleju w silniku filtrów itd - ja robię to co 10 tkm i jestem spokojny o moje audi.Podstawa to dbać,żeby wymieniane części oleje były dobrej jakości ( kwestia pieniędzy).ÂŻyczę przyjemności z jazdy.

[ Dodano: 2013-09-01, 10:36 ]
Witaj

Wszystko zależy jak jezdzisz ( styl jazdy),ja rozrząd kompletny wymieniłem po 80 tkm - koszt ok.2000zł,ważna jest wymiana oleju w silniku filtrów itd - ja robię to co 10 tkm i jestem spokojny o moje audi.Podstawa to dbać,żeby wymieniane części oleje były dobrej jakości ( kwestia pieniędzy).ÂŻyczę przyjemności z jazdy.
To dziwne,że do tej pory nie był wymieniony rozrząd i ten przebieg 14 latka?!...ale nawet to jak napisał poprzednik rozrząd powinien być wymieniony przy ok 120tkm.,zresztą "złota zasada" - kupujesz auto wymieniasz wszystko , masz spokój i pewność.

powodzenia
kenez

m4rcino1986
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: m4rcino1986 » 01 wrz 2013, 11:23

Dzięki chłopaki za pomoc:) Teraz wiem na czym stoję (jeśli przebieg jest oryginalny). :)

Co do samego rozrządu kolega mechanik zaproponował mi gotowy zestaw ( 2 paski rozrządu, rolki, napinacze, pompe wody z uszczelką, termostat z oringiem)

Czy jeszcze coś powinienem wymienić przy okazj?? Olej Castrol magnatec 5W30 mam.
To dobry olej? czy proponujecie coś innego lepszego?

Wiem że ten motor nie lubi oszczędnych użytkowników ;) wiele mozna na ten temat poczytać w necie.

Dzięki jeszcze raz za poradę i pozdrawiam! :)

maudi25tdi
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: maudi25tdi » 01 wrz 2013, 12:52

Kolego jeszcze zregeneruj alternator

Awatar użytkownika
hemiV8
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Grzegorz
Rocznik: 2001
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: hemiV8 » 01 wrz 2013, 12:52

m4rcino1986 pisze:Co do samego rozrządu kolega mechanik zaproponował mi gotowy zestaw ( 2 paski rozrządu, rolki, napinacze, pompe wody z uszczelką, termostat z oringiem)

Czy jeszcze coś powinienem wymienić przy okazj?? Olej Castrol magnatec 5W30 mam.
To dobry olej? czy proponujecie coś innego lepszego?
Jeżeli chodzi o wymianę rozrządu i części, jakie wymieniłeś to na pewno pasek rozrządu jest tylko jeden nie dwa jak sam napisałeś poza tym części przy wymianie rozrządu jest więcej do wymiany niż te, które wymieniłeś.

Z tym tematem się zapoznaj (napisałem tam, co trzeba bezwzględnie wymienić) - slaskie-poszukiwany-warsztat-bielsko-bi ... htm#619275

Można sprawdzić jeszcze alternator (ze względu na dobry dostęp) wymienić w nim łożyska ewentualnie regulator napięcia, jeżeli są zużyte szczotki. Możesz wyczyścić/zregenerować rozrusznik można wyczyścić IC z ewentualnego oleju wszystko zależy od właściciela. :)

Jeżeli chodzi o olej to niezbyt byłem zadowolony z Castrol-a wymieniłem na Motul.
Poszukaj na forum temat o oleju jest obszerny.

Pozdrawiam, <luzik>

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja