Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5] Problem z modułem komfortu

Elektryka
ODPOWIEDZ
GrzesiekW
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5] Problem z modułem komfortu

Post autor: GrzesiekW » 31 sie 2013, 19:14

Mam problem z modułem komfortu .
Szyby mi działają tylko wtedy , kiedy drzwi są otwarte .
Po wymianie , modułu problem pozostaje i dochodzi do tego nie działający pilot kluczyka .
Z modułu wychodzi jakiś swobodny kabel idący do przekaźnika pod deską . Dostrzegłem też urwany przewód w kostce modułu (czarny z białym paskiem ) , starałem się go zlokalizować , ale nic z tego .
dołączam fotorelacje
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Dodam ,że VAG nie widzi modułu.
Może ktoś wie jak rozwiązać mój problem

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Re: [A6 C5] Problem z modułem komfortu

Post autor: kot919 » 01 wrz 2013, 13:25

GrzesiekW pisze:Szyby mi działają tylko wtedy , kiedy drzwi są otwarte .
Czy problem dotyczy się wszystkich szyb - tzn czy szyba danych drzwi otwiera się tylko jak się otworzy te drzwi? Czy miałeś tak od początku zakupu samochodu, czy problem pojawił się po czasie.
GrzesiekW pisze:Po wymianie , modułu problem pozostaje i dochodzi do tego nie działający pilot kluczyka .

To że nie działa kluczyk, to znak że trzeba go zakodować (normalna rzecz po wymianie modułu). To że problemy z szybami pozostają, wskazuje na problemie w okablowaniu.
GrzesiekW pisze:Z modułu wychodzi jakiś swobodny kabel idący do przekaźnika pod deską .
Aby powiedzieć do czego on może być, musisz napisać z którego złącza i z którego konektora wychodzi ten przewód z modułu komfortu oraz skąd idą przewody sterujące przekaźnikiem. Bez tych informacji ciężko będzie coś wywnioskować.
GrzesiekW pisze: Dostrzegłem też urwany przewód w kostce modułu (czarny z białym paskiem ) , starałem się go zlokalizować , ale nic z tego .
Przeglądając Twoje zdjęcia doszedłem do wniosku, że ktoś kiedyś musiał grzebać w okablowaniu modułu (dużo taśmy samoprzylepnej).
Dlaczego tak myślę: przewód czarno-biały był wykorzystywany do włączenia lewych kierunkowskazów w wczesnych wersjach A6 C5 (1997-1998), kiedy to za włączenie świateł kierunkowskazów przy zamknięciu|otwarciu samochodu nie był odpowiedzialny przerywacz kierunkowskazów. Być może poprzedniemu właścicielowi spaliła się wiązka, bądź kostka instalacji, i jako dawcę wykorzystał starszy rocznik samochodu. Z nieznanych mi powodów (brak wiedzy, czasu etc) zamiast wyciągnąć niepotrzebny konektor po prostu obciął kabel <rotfl>
GrzesiekW pisze:Dodam ,że VAG nie widzi modułu.
Troszkę to niepokojące. Jeżeli dochodzą do modułu wszystkie zasilania (sprawdź czy na pewno wszystkie bezpieczniki są całe) komunikacja powinna być możliwa. Czy możesz połączyć się z innymi modułami? Pamiętaj, że w A6 C5 łączysz się z modułem komfortu pod adresem 35 <okok>

GrzesiekW
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: GrzesiekW » 02 wrz 2013, 11:16

Troszkę to niepokojące. Jeżeli dochodzą do modułu wszystkie zasilania (sprawdź czy na pewno wszystkie bezpieczniki są całe) komunikacja powinna być możliwa. Czy możesz połączyć się z innymi modułami? Pamiętaj, że w A6 C5 łączysz się z modułem komfortu pod adresem 35
Mój błąd ,z centralnym zamkiem się łączy :p

Czy problem dotyczy się wszystkich szyb - tzn czy szyba danych drzwi otwiera się tylko jak się otworzy te drzwi? Czy miałeś tak od początku zakupu samochodu, czy problem pojawił się po czasie.

Jeżeli się otworzy obojętnie które drzwi to wtedy szyby działają wszystkie
Co jeszcze zauważyłem , jest taki moment, że szyby działają poprzedza to odgłos ryglowania drzwi i lampki w kabinie wtedy nie gasną .
Aby powiedzieć do czego on może być, musisz napisać z którego złącza i z którego konektora wychodzi ten przewód z modułu komfortu oraz skąd idą przewody sterujące przekaźnikiem. Bez tych informacji ciężko będzie coś wywnioskować.
Przewód dodatkowy (+) wychodzi spod przekaźnika(brązowy) widocznego na zdjęciu i połączony jest z dwoma przewodami na pierwszej kostce , są to grube przewody : czerwono-niebieski i czerwono-żółty . Po podłączeniu i ch jak fabryka przykazała czyli bez dodatkowego plusa , nie ma reakcji szyb wcale i dochodzi do tego niedziałający pilot kluczyka, nop i dodatkowo wyskoczył błąd air baga jak odłączyłem ten felerny przewód ( którego nie idzie skasować ) :[

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: kot919 » 03 wrz 2013, 13:53

GrzesiekW pisze:Mój błąd ,z centralnym zamkiem się łączy :p
Czy diagnostyka modułu zwraca jakieś błędy?
GrzesiekW pisze:Jeżeli się otworzy obojętnie które drzwi to wtedy szyby działają wszystkie
Co jeszcze zauważyłem , jest taki moment, że szyby działają poprzedza to odgłos ryglowania drzwi i lampki w kabinie wtedy nie gasną .
Czy jak otworzysz jakiekolwiek drzwi zapalają się również światła w kabinie.?
GrzesiekW pisze: czerwono-niebieski i czerwono-żółty . Po podłączeniu i ch jak fabryka przykazała czyli bez dodatkowego plusa , nie ma reakcji szyb wcale i dochodzi do tego niedziałający pilot kluczyka, nop i dodatkowo wyskoczył błąd air baga jak odłączyłem ten felerny przewód ( którego nie idzie skasować ) :[
Na przewodzie czerwono-niebieskim powinien być stały (+) z bezpiecznika nr 38 (20A), natomiast na przewodzie czerwono-żółtym powinno pojawić się +12V wychodzące z modułu i zasilające oświetlenie wnętrza.

Możesz spróbować podłączyć ten przewód dodatkowy tylko do kabla czerwono-niebieskiego natomiast czerwono-żółty zostawić jak w oryginale.

Czy pozostałe elementy modułu komfortu działają prawidłowo - światłą w drzwiach, oświetlenie w nogach, oświetlenie wnętrza, sygnalizacja kierunkowskazami po zamknięciu, centralny zamek?

Co do błędu Airbag, sprawdź w Vagiem w module co powoduje błąd.

GrzesiekW
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: GrzesiekW » 03 wrz 2013, 18:16

narazie nie mam dostępu do laptopa , jakoś na dniach pewnie mi się uda podpiąć .
Czy jak otworzysz jakiekolwiek drzwi zapalają się również światła w kabinie.?
Tak zapalają się
Możesz spróbować podłączyć ten przewód dodatkowy tylko do kabla czerwono-niebieskiego natomiast czerwono-żółty zostawić jak w oryginale
Efekty przynosi tylko podłączenie + pod 2 przewody , jeżeli się podepnę pod 1 to nie ma reakcji.
zy pozostałe elementy modułu komfortu działają prawidłowo - światłą w drzwiach, oświetlenie w nogach, oświetlenie wnętrza, sygnalizacja kierunkowskazami po zamknięciu, centralny zamek?
Tak ,wszystko inne działa poprawnie.
Czasami się zdarza ,że lampki w kabinie nie gasną po zamknięciu samochodu .

[ Dodano: 2013-09-04, 14:13 ]
błędy wyszły następujące
1366
668
1570
AirBag
588

No i domykanie z kluczyka nie działa też :)
kodowanie jest 04683 czyli po rozkodowaniu jest opcja domykania ...
Normalnie ręce i wszystko inne opada

Nie mam też wpiętego żadnego z bezpieczników opisanych jako sterowanie silnikiem. Czy tak ma być ?

[ Dodano: 2013-09-07, 14:47 ]
Nikt nie ma koncepcji ,co nasi polscy "druciarze" (bo inaczej tego się nie da nazwać) chcieli osiągnąć poprzez podanie + na moduł ??
Może ktoś , jeśli jest w stanie podeśle mi zdjęcia swojego modułu , swojej kostki , abym mógł porównać . Może coś się uda wywnioskować .

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja