Witajcie,
Nadszedł czas na wymianę opon zimowych, wiem jest jeszcze chwila czasu ale chce już podjąć decyzję. Jestem zdecydowany na markę Continental dlatego proszę o opinię do tej firmy. Otóż zastanawiam się między dwoma modelami
- ContiWinterContact TS 850
- ContiWinterContact TS 830 P
w rozmiarze 225/50 R17
Prośba o Wasze doświadczenia z jazdy tymi oponkami. Wcześniej jeździłem na Nokianach-nie były złe, ostatnio na Dunlop wintersport 3M i były super ale sie skończyły i już ich nie produkują.
Z góry dziękuje
raffcio
Opony na zimie ContiWinterContact
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Rafał
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Opony na zimie ContiWinterContact
Audi A6 Avant S-line
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Damian
- Rocznik: 2006
- Silnik: 2.7TDI 180KM
- Napęd: Quattro
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Damian
- Rocznik: 2006
- Silnik: 3.0 ASN 220KM
- Napęd: Quattro
Jeżdżę na Continentalach zimowych w podanym przez Ciebie rozmiarze 225/50 R17 od czterech lat (oczywiście w okresie zimowym) i jeszcze się na nich nie zawiodłem. Mam zawieszenie S-line i na tych zimówkach z większą "bańką" jeździ się bardziej komfortowo
To ważne w zimie, bo wszelkich grudek ze śniegu na drodze pełno. Opony używane przy temp. poniżej 5C i głównie na niemieckich drogach ... w większości autostradach. Zawsze w nie obuty czułem się pewnie jadąc w mroźne i śnieżne dni.
Przy temp. zewnętrznych 3-10 C na mokrej nawierzchni lepiej spisywały się jednak letnie ContiSporty 3.
Conti zimowe wybrałem ze względu na dobre opinie znajomych, doskonałe wyniki w przeróżnych testach, a przede wszystkim dlatego, że letnie spisywały (i spisują) się znakomicie
Na pewno wybiorę je raz jeszcze 

Przy temp. zewnętrznych 3-10 C na mokrej nawierzchni lepiej spisywały się jednak letnie ContiSporty 3.
Conti zimowe wybrałem ze względu na dobre opinie znajomych, doskonałe wyniki w przeróżnych testach, a przede wszystkim dlatego, że letnie spisywały (i spisują) się znakomicie

Hejka,
Continental to generalnie marka z pierwszej półki. TS 850 to model do samochodów "normalnych" kompaktów, którzy jeżdżą a nie szaleją. To zależy jaki masz silniczek
Generalnie to nowy model i jest naszpikowany technologią. TS 850 zastępuję TS 830 i generalnie lepsze są nowsze. Ale jeśli chodzi TS 830P to opona jest stworzona do jazdy już samochodami z mocniejszymi silnikami. Do tego jest mniej oszczędna w porównaniu do TS830. Tutaj są wyniki testów http://www.rezulteo-opony.pl/opony-cont ... -opon-8888 i http://www.rezulteo-opony.pl/opony-cont ... on-6397595. Generalnie, której nie wybierzesz będzie OK. Ja bym obstawał chyba za 850 bo optymalne i dobre.
Pozdro
Continental to generalnie marka z pierwszej półki. TS 850 to model do samochodów "normalnych" kompaktów, którzy jeżdżą a nie szaleją. To zależy jaki masz silniczek

Pozdro