Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5] samoczynne włączanie się kierunkowskazów

Elektryka
ODPOWIEDZ
grand57
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Konrad
Rocznik: 2004
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 ASN 220KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

[A6 C5] samoczynne włączanie się kierunkowskazów

Post autor: grand57 » 11 sie 2013, 23:22

Witam, mam pytanie gdzie szukać przyczyny samoczynnego włączania się kierunkowskazów podczas hamowania, z różną częstotliwością raz lewy lub prawy kierunkowskaz włącza się podczas naciśnięcia pedału hamulca. Czy może to być spowodowane wadą zamontowanego modułu tz. "inteligentnych" kierunkowskazów. Brak reguły raz zapala się lewy raz prawy, czasem kilkakrotne hamowanie nie powoduje wymienionej usterki, komputer nie wskazał błędu.

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: kot919 » 12 sie 2013, 12:56

grand57 pisze:Czy może to być spowodowane wadą zamontowanego modułu tz. "inteligentnych" kierunkowskazów.
Na Twoim miejscu najpierw zdemontowałbym ten moduł, aby doprowadzić samochód do 'fabrycznych' ustawień.
grand57 pisze: z różną częstotliwością raz lewy lub prawy kierunkowskaz włącza się podczas naciśnięcia pedału hamulca
Czy kierunkowskazy włączają się na czas hamowania, czy 'pulsują' z taką częstotliwością jak normalnie (przy włączeniu manualnym)?

Załączanie się kierunkowskazów razem z hamulcem może oznaczać zwarcie w między tymi dwoma systemami. Zdemontuj moduł i daj znać jak wygląda sytuacja - w razie potrzeby będziemy szukać w schematach co możesz jeszcze <okok>

grand57
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Konrad
Rocznik: 2004
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 ASN 220KM
Paliwo: Diesel

Post autor: grand57 » 13 sie 2013, 21:34

Witam,

1. po zdemontowaniu modułu w czasie dzisiejszych jazd problem się nie pojawił,
2. w czasie samoczynnego działania usterka polegała na włączaniu się trzykrotnym kierunkowskazu ( lewy lub prawy, brak reguły),
choć moduł przy właściwym działaniu powinien mignąć 5 - krotnie,
3. przy właściwym włączenie kierunkowskazów (manualnym) kierunkowskazy działały właściwie.

Jutro będę miał więcej okazji do sprawdzenia działania kierunkowskazów po usunięciu modułu, być może będzie to koniec przygód z "wynalazkiem" wzbogacającym elektronikę auta. Dzięki za pomoc.

[ Dodano: 2013-08-14, 18:22 ]
temat do kosza, po demontażu "modułu" samoczynne włączanie kierunkowskazów nie pojawia się (winny moduł).

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja