Problem z światłami mijania brak
Problem z światłami mijania brak
Witam serdecznie mam problem brak świateł mijania żarówki podmienione także nie ma czytałem na necie że włącznik zamówiłem nowy jednak brak nadal świateł. Bezpieczniki 20 i 21 wyciągałem są dobre. Czy może inne są bezpieczniki od świateł mijania? Proszę o szybką pomoc jak to zdiagnozować co jest przyczyną braku świateł?
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Możliwości jest kilka, zważywszy że nie działają Ci obie lampy.
1) uszkodzenie w okablowaniu dostarczającym napięcie po stacyjce do przełacznika - diagnoza - sprawdź napięcie na styku 1/XZ. Po przekręceniu stacyjki powinno być na nim +12V
2) uszkodzenie przełącznika - diagnoza - nie wyłączając stacyjki, przekręć pokrętło na światła mijania i sprawdź napięcie na styku 4/56. powinno być na nim +12V. Jeżeli go nie będzie podepnij napięcie +12V do tego styku, np z listwy pod przekaźnikami.
3) sprawdź bezpiecznik nr 5 (10A) od modułu sprawdzenia oświetlenia
4) uszkodzenie modułu sprawdzania oświetlenia - diagnoza - w nogach kierowcy pod osłoną kierownicy powinieneś mieć moduł sprawdzania oświetlenia na pozycji 9 i 10 (patrz rysunek niżej)
wyłącz stacyjkę, wyłącz światła mijania, wyciągnij go i zewrzyj ze sobą styk 11/56bl ze stykiem 13/56bl1, oraz 14/56br ze stykiem 15/56br1 i ponownie przekręć stacyjkę oraz włącz światła mijania. Jeżeli w dalszym ciągu nie będzie świateł to musi być uszkodzenie w okablowaniu (ale o tym później jeżeli powyższe sprawdzenia nie wykryją źródła niesprawności). Jeżeli światła mijania zapalą się poprawnie to usterka tkwi w uszkodzonym module.
1) uszkodzenie w okablowaniu dostarczającym napięcie po stacyjce do przełacznika - diagnoza - sprawdź napięcie na styku 1/XZ. Po przekręceniu stacyjki powinno być na nim +12V
2) uszkodzenie przełącznika - diagnoza - nie wyłączając stacyjki, przekręć pokrętło na światła mijania i sprawdź napięcie na styku 4/56. powinno być na nim +12V. Jeżeli go nie będzie podepnij napięcie +12V do tego styku, np z listwy pod przekaźnikami.
3) sprawdź bezpiecznik nr 5 (10A) od modułu sprawdzenia oświetlenia
4) uszkodzenie modułu sprawdzania oświetlenia - diagnoza - w nogach kierowcy pod osłoną kierownicy powinieneś mieć moduł sprawdzania oświetlenia na pozycji 9 i 10 (patrz rysunek niżej)
wyłącz stacyjkę, wyłącz światła mijania, wyciągnij go i zewrzyj ze sobą styk 11/56bl ze stykiem 13/56bl1, oraz 14/56br ze stykiem 15/56br1 i ponownie przekręć stacyjkę oraz włącz światła mijania. Jeżeli w dalszym ciągu nie będzie świateł to musi być uszkodzenie w okablowaniu (ale o tym później jeżeli powyższe sprawdzenia nie wykryją źródła niesprawności). Jeżeli światła mijania zapalą się poprawnie to usterka tkwi w uszkodzonym module.
Ok dzięki za info dodam jeszcze że przekręcając stacyjke i włączam światła to do żarówki po lewej stronie dochodzi prąd 12v ale nie świeci a po prawej dochodzi 2,13v może to bardziej zdiagnozuje moją usterkę? A gdzie dokładniej się znajduję moduł pod tą osłoną co są kierunkowskazy i wycieraczki?
Zrobiłem punkty od 1-3 i jest 12v na stykach xz i 56 no na xz jest 12.03v a na 56 11.85v ale to chyba może być. Teraz jak się dostać do tego modułu?
Zrobiłem punkty od 1-3 i jest 12v na stykach xz i 56 no na xz jest 12.03v a na 56 11.85v ale to chyba może być. Teraz jak się dostać do tego modułu?
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
Moduł znajduje się pod osłoną deski rozdzielczej w nogach kierowcy - element ciągnący się się od pedałów (gaz, sprzęgło, hamulec) w stronę kierownicy. Sprawdź jeszcze modułde_gie pisze:Ok dzięki za info dodam jeszcze że przekręcając stacyjke i włączam światła to do żarówki po lewej stronie dochodzi prąd 12v ale nie świeci a po prawej dochodzi 2,13v może to bardziej zdiagnozuje moją usterkę? A gdzie dokładniej się znajduję moduł pod tą osłoną co są kierunkowskazy i wycieraczki?

- kot919
- Forum Audi A6 / A7
Muszę Cię zmartwić, moduł który kupiłeś służy do autopoziomowania świateł xenonowychde_gie pisze:Jak się dobiorę to podmienie moduł bo kupiłem MODUÂŁ mam nadzieje że to ten moduł i będzie działać idę rozkręcać

- Naprawa Audi A6
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomek
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt: