Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

problem ze wskaźnikiem paliwa

Elektryka
ODPOWIEDZ
Akkhir
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

problem ze wskaźnikiem paliwa

Post autor: Akkhir » 04 sie 2013, 19:28

Witam. Mam problem ze wskaźnikiem poziomu paliwa. Zaczęło się w trakcie postoju z pracującym silnikiem. Miałem ok 1/3 paliwa w baku. Nagle wskazówka spadła do zera, zapaliła się kontrolka rezerwy i FIS pokazał zasięg 20 km. Podjechałem na stację i nalałem paliwa do pełna, weszło 2/3 pojemności. Przejechałem ok 20 km, sprawdzając co chwilę zasięg na FISie. Przez chwilę wydawało się, że wszystko wróciło do normy, jednak komputer zaczął pokazywać większy zasięg niż zwykle. Od tamtej pory wskaźnik zawyża mi poziom paliwa właśnie o tę 1/3.
Przeglądałem podobne tematy na forum. Mówiąc szczerze sprawdzałem u mechanika pływak, styki, ogólnie czy wszystko jest w porządku z bakiem. Nie było się do czego przyczepić. Gdzieś znalazłem informację, że może pomóc odpięcie klemów od aku, ale nie bardzo chcę to robić nie mając pewności, bo nie mam kodu do radia. Prosiłbym o jakąś podpowiedź. Na razie jeżdżę z kanistrem w bagażniku na wszelki wypadek :)
Paliwo skoĂączyło mi się przy wskazaniach 1/3 baku i 210 km zasięgu na FISie. Zalałem paliwa do pełna. Wskaźnik paliwa jak i zasięg zostały bez zmian. Nadal wskazują 1/3 i 210 km. . Po wyłączeniu zapłonu wskazówka się zeruje, ale po przekręceniu kluczyka wskakuje na powyższe wskazanie.
Aktualizacja
Okazało się, że poprzedni właściciel grzebał przy pompie paliwa i nie tak ją umocował, błąd był ledwo widoczny. Pływak haczył o nią i się zawieszał. Po właściwym zamocowaniu pompy wszystko wróciło do normy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja