[a6 c5 2.8 quattro tiptronic] szarpanie przy skrecie
-
- Forum Audi A6 / A7
[a6 c5 2.8 quattro tiptronic] szarpanie przy skrecie
witam.dzisiaj podczas wjezdzania na parking wielopoziomowy zaczelo mi lekko jakby szarpac w kole(kolach) z przodu( tak jakby cos przepuszczalo , przeskakiwało). dodam ze dzialo sie to przy mocno skreconych kolach i auto bylo lekko pod gorke ukosem. potem jak juz wyjezdzalem to probowalem to sprawdzic jescze raz i ruszalem przy maks skreconych kolach w prawo i potem w lewo ale nic juz sie nie dzialo tylko ze robilem to na plaskim placyku. czy mam brac pod uwage przegub czy moze macie jakies inne sposoby na sprawdzenie co jest grane. dzieki z gory za pomoc.
audi a6 c5 2.8 quattro sport 1999r
- leonmobile
- Forum Audi A6 / A7
- leonmobile
- Forum Audi A6 / A7
wielkie dzieki a juz myslalem ze z Niunia cos nie takwaszpaw pisze:a6-c5-quattro-czy-nie-quattro-vt9156.htm
...

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomek
- Rocznik: 2003
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
W przytoczonym wątku kolega pisze że można sprawdzić napęd quattro skręcają koła na maxa i jadą powinno być "ząbkowanie". Nic takiego u mnie nie występuje, i nigdy się spotkałem się u mnie w samochodzie z takim zachowaniem, ale samochód mam dopiero miesiąc. Opony mam w dobrym stanie. Natomiast jeżeli jeżeli 2 koła są spięte i poruszają się z różnymi prędkościami (a tak chyba działa spięty torsen) to nie ma siły któreś koło musi się ślizgać i będzie czuć "tarkę" - tak miałem nagminnie jeżdżąc poprzednim samochodem ze szperą. Więc jeżeli torsen zaczyna działać to na nawierzchni lekko śliskiej (farba na drodze mokrej, asfalt mokry) będzie czuć "tarkę". Musze sobie popróbować dzisiaj
. No chyba ze się mylę to proszę o poprawkę.