Witam, dzisiaj przyszły mi graty niezbędne w każdej 2.5TDi, czyli komplet wałków i kompletny rozrząd. Poniewaz od pewnego czasu pojawia się u mnie stukanie w silniku i obstawiłem że to wałki.
Zamówiłem komplet marki FEDERAL MOGUL AG za 2049zł z allegro + kompletny rozrząd SKF/DAYCO/INA. za 1500zł i zamierzam się zabrać za wymianę tego ustrojstwa.
Teraz tak czytam instrukcję do wałków i sporo rzeczy zrobiłem wcześniej tzn odmę wymieniłem jakieś 800km temu, olej również. Ciekawi mnie również inna sprawa w instrukcji napisane jest że po przejechaniu ok 1000km trzeba zrzucić pokrywy i ewentualnie podregulować popychacze, czy tak się robi? Czytałem masę tematów i nie spotkałem się z czymś takim. Oczywiście wszystko będę składał na blokadach. Uszczelki pod pokrywą też mam nowe więc nie będę ich ruszał.
Czy coś jeszcze mi potrzeba do wymiany?
[ AFB 2.5 150 KM] O czym pamiętać przy wymianie wałków.
[ AFB 2.5 150 KM] O czym pamiętać przy wymianie wałków.
Ostatnio zmieniony 12 cze 2013, 12:53 przez syyu93, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi A6 / A7
Re: O czym pamiętać przy wymianie wałków.
W tym silniku nie regulujesz popychaczy. Wkładasz i jezdzisz. Jedynie wymieniasz olej po 1000 km czy jakos tak.syyu93 pisze:Witam, dzisiaj przyszły mi graty niezbędne w każdej 2.5TDi, czyli komplet wałków i kompletny rozrząd. Poniewaz od pewnego czasu pojawia się u mnie stukanie w silniku a zdjęcie pokryw jednoznacznie dało mi do zrozumienia że wałki się mocno zaokrągliły przyszła pora na wymianę.
Zamówiłem komplet marki FEDERAL MOGUL AG za 2049zł z allegro + kompletny rozrząd SKF/DAYCO/INA. za 1500zł i zamierzam się zabrać za wymianę tego ustrojstwa.
Teraz tak czytam instrukcję do wałków i sporo rzeczy zrobiłem wcześniej tzn odmę wymieniłem jakieś 800km temu, olej również. Ciekawi mnie również inna sprawa w instrukcji napisane jest że po przejechaniu ok 1000km trzeba zrzucić pokrywy i ewentualnie podregulować popychacze, czy tak się robi? Czytałem masę tematów i nie spotkałem się z czymś takim. Oczywiście wszystko będę składał na blokadach. Uszczelki pod pokrywą też mam nowe więc nie będę ich ruszał.
Napewno warto wymienic zawroki zwrotne oleju umieszczone pod filtrem oleju w jego obudowie. koszt do 800 max z robocizna.
The force will be with you...always
Re: O czym pamiętać przy wymianie wałków.
philiphser pisze:W tym silniku nie regulujesz popychaczy. Wkładasz i jezdzisz. Jedynie wymieniasz olej po 1000 km czy jakos tak.syyu93 pisze:Witam, dzisiaj przyszły mi graty niezbędne w każdej 2.5TDi, czyli komplet wałków i kompletny rozrząd. Poniewaz od pewnego czasu pojawia się u mnie stukanie w silniku a zdjęcie pokryw jednoznacznie dało mi do zrozumienia że wałki się mocno zaokrągliły przyszła pora na wymianę.
Napewno warto wymienic zawroki zwrotne oleju umieszczone pod filtrem oleju w jego obudowie. koszt do 800 max z robocizna.
Jak wyglądają zawroki zwrotne? można prosić foto? Ja je niewymieniaÂŁem.
-
- Forum Audi A6 / A7