witajcie drodzy użytkownicy jeżdzących bomb. Mam ogromny problem. Jakiś czas temu kupiłem swoją audice ( dane w tytule) , jestem całkowitym laikiem. Nie miałem zielonego pojęcia jeśli chodzi o osiągi tego auta, więc uważałem, że wszystko jest ok ( zważywszy na to, że poprzednio jeÂździłem autkiem z litrowym silnikiem - przeskok na moja audi był szokiem. Ale niedawno jechał nią mój dobry kolega i stwierdził, że to auto się kula,a nie jeÂździ. Nie mogę przekroczyć granicy 3,5tyś obrotów. Tzn dzisiaj jak byłem u "mechanika", gdy wcisnąłem pedał do dechy nagle wpadł na prawie 5 tyś , ale tylko jeden raz. Generalnie nie moge przekroczyć 130km/h, jest bardzo słaby, do 2000 obrotów jeszcze jakoś się zbiera, ale potem jest tak jakby mu 1 tonową przyczepkę dopiął. Nie ma przyspieszenia, co jest bardzo niebezpieczne podczas wyprzdzania.
Opiszę teraz historię jak tu trafiłem, ponieważ ja oraz mój portfel jesteśmy u kresu wytrzymałości. Na dodatek każdy mechanik ma inną teorię, co mnie strasznie irytuje. Kolega pracujący w ASO audi stwierdził, że walnięta jest turbina, więc zakupiłem turbinę ( jutro będę zakładał ją. ) Kiedy dziś pojechałem do dobrego mechanika u nas umówić się z nim na wymianę turbo- stwierdził, że turbo jest ok, podotykał węże podczas przegazowania i stwierdził że turbina daje ciśnienie mocno. No więc moja irytacja powoli się powiększała, więc wsiadlem w auto pojechałem na komputer, który jako jedyny błąd wykazał cytuję napis z komputera: " błąd 00550 ZAWÓR REGULACJI DAWKI PALIWA.POWYÂŻEJ GÓRNEGO DOPUSZCZALNEGO PROGU REGULACJI." Oczywiście diagnosta stwierdził, że to najprawdopodbniej pompa siadła i trzeba wymienić lub poddać regeneracji.
I teraz zwracam się do Was, mechanicy, użytkownicy, ludzie dobrej woli i serca, którzy mieliście być może z tym do czynienia, bądÂź macie na co dzień w swoich warsztatach. POMOCY.
Wyczytyałem na forach, że byc może to jest zawór N75 przy turbinie, przepływomierz, a może filtr paliwa, a może turbina, może pompa, w końcu rozrząd... Wydałem sporo gotówki na tę turbinę którą jutro od rana będę zakładał. Nie chcę błądzić, a może kupić to a może kupić tamto a może zregenerować to a może tamto. A może wkoncu utopię ten samochód w rzece , bo do tego się zaczyna to sprowadzać. Z racji tego, że kierując się słowem mego kolegi , pracującego w serwisie audi, który powiedział ze to bankowo turbina; kupilem już te tubinę to jutro ją założe i zobaczę czy będą zmiany. Aaa właśnie - jeszcze mechanik też proprokował, że to może być peknięty intercooler. Wracając do tematu BARDZO WAS PROSZę O JAKÂĄÂŚ SENSOWNÂĄ RADę, KONSTRUKTYWNÂĄ.
Zapewne prawie każdy z Was ma o wiele większe doświadczenie w tej materii ode mnie, więc nie pozostaje mi nic innego jak Was prosić o pomoc.
z pozdrowieniami
Sławek
[ AYM 2.5 155 KM] Brak mocy a6/2,5TDI/150KM/manual
[ AYM 2.5 155 KM] Brak mocy a6/2,5TDI/150KM/manual
Ostatnio zmieniony 03 cze 2013, 14:44 przez skxxx1, łącznie zmieniany 1 raz.
witajcie, dziękuję wszystkim serdecznie za pomoc , za porady na prv i tu. Podłączyłem go pod komputer i okazało się, że przepływomierz jest walnięty. Po odłączeniu go auto zaczęło chodzić jak burza, aż wgniata mnie w siedzenie a 100km/h osiągam na 2 biegu:) Jeszcze raz serdecznie dziękuję za pomoc, jutro jeszcze pojadę spr EGR i wsio. Przy okazji chętnie sprzedam tanio, turbinę kupiona wczoraj, uzywana firma od której ją kupiłem dała miesiąc gwarancji, ja dorzucam jeszcze drugi miesiąc od siebie:) jakby co na priv:) pozdrawiam wszystkich, którzy wykazali chęć pomocy mi:)