Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Deaktywacja ksenonów (hidów) w celu zrobienia przeglądu

Elektryka
ODPOWIEDZ
Alexandro
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Deaktywacja ksenonów (hidów) w celu zrobienia przeglądu

Post autor: Alexandro » 05 kwie 2013, 21:46

Czołem panowie,

witam po dłuższej nieobecności na forum. Znów stałem się (mam nadzieje szczęśliwym) posiadaczem Audi i na pewno bede teraz zaglądał tu często.Kupiłem A6 C5 Avant z 2002 roku, 1.9 TDI AVF ze skrzynią 6 biegową.

Pojawił się już 1 problem z moją A6 a mianowicie: muszę zrobić przegląd techniczny (za granicą więc flaszka nie wchodzi w grę) a w mojej C5 zamontowane są pseudoxenony tzw. HIDY. Chciałbym je odłączyć na czas przeglądu czyli wpiąć zwkłe żarówki H7. Niestety sam HIDÓW nie montowałem i teraz nie wiem w którym miejscu się wpiąć z tą H7 i w ogóle gdzie rozłączyć chwilowo tą pseudoinstalacje.

Poniżej zamieszaczam linka do fotek jak ta instalacja mniejwięcej u mnie wygląda:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d2f ... b7937.html

Z góry dzięki za pomoc <brawo> .

pozdro,

Alex

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 05 kwie 2013, 21:54

Alexandro, _profil

Popraw proszę dane auta, skoro go zmieniłeś <okok>

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Re: Deaktywacja ksenonów (hidów) w celu zrobienia przeglądu

Post autor: kot919 » 05 kwie 2013, 22:28

Alexandro pisze:Poniżej zamieszaczam linka do fotek jak ta instalacja mniejwięcej u mnie wygląda
Kolego tak na prawdę to na tym zdjęciu nie pokazałeś niczego prócz kabla wiszącego w powietrzu ;p
Moja rada - sprawdÂź w lampie czy nie masz przypadkiem zostawionej oryginalnej oprawki od żarówki. Jeżeli tak to włóż w nią żarówkę i sprawdÂź czy działa. Jeżeli będzie działało to odłącz po prostu wszystkie 'dołożone' przewody (zapamiętując rzecz jasna gdzie je póÂźniej podłączyć).

Jeżeli nie będziesz miał oprawki to widziałbym to tak:
- Napisz czy 'wpinka' z przetwornicą została zrobiona na kablu idącym do lampy, czy już w samej lampie
- Napisz czy wtyczka podłączona do lampy jest kompletna
- Napisz czy przypadkiem w lampie nie ma zaizolowanych przewodów (brązowy oraz żółto-czarny|żółto-biały w zależności od lampy)
Jak dostanę odpowiedÂź to prześlę Ci co i jak podłączyć <okok>

lgorek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: lgorek » 05 kwie 2013, 22:45

kot - działać zwykła żarówka nie będzie bo jak ma podłączone pod przetwornice, albo są dodane dodatkowe przewody od zasilania też żarówki lub rozcięta instalacja obecnej. Otwórz puszkę lampy i sprawdz cyz masz wolne mocowanie żarówki jak nie to musisz dać więcej fotek.

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kot919 » 05 kwie 2013, 23:11

lgorek pisze:kot - działać zwykła żarówka nie będzie bo jak ma podłączone pod przetwornice, albo są dodane dodatkowe przewody od zasilania też żarówki lub rozcięta instalacja obecnej.
Kolego, jeżeli ja bym robił taką instalację, to zostawiłbym oryginalną oprawkę (schowaną gdzieś w lampie), a równolegle podłączyłbym instalację HIDów. W ten sposób w każdym momencie mógłbym zmienić Âźródło światła bez konieczności większych modyfikacji.
Oczywiście można obciąć oprawkę i zamiast niej podłączyć instalację HIDów, wtedy to co napisałem nie ma prawa zadziałać.

Bez konkretniejszych zdjęć ani ja, ani Ty nie pomożemy Koledze Alexandro.

dukosz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: dukosz » 06 kwie 2013, 00:31

jeśli masz HIDy to najprawdopodobniej masz w miejsce żarówki H7 włożony palnik.
instalacja do takich przeróbek wygląda tak, że zasilanie przetwornicy jest z oryginalnej kostki żarówki H7/H1/H11 a reszta jest ukryta w/obok/pod lampą.
problem powstanie gdy diagnosta zechce zajrzeć pod maskę i..... czy zauważy instalację zaglądając do środka.
najbezpieczniej będzie wyjąc całe okablowanie aby nic się nie plątało w środku.
chyba, że ktoś uciął oryginalną kostkę żarówki to niestety większa rzeÂźba się szykuje
Hiszpania jest piękna....szkoda że tak daleko

Alexandro
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Alexandro » 06 kwie 2013, 14:03

Dzięki wielkie za odpowiedzi. Macie racje, te zdjęcia niewiele wnoszą ale jak widac były robione na szybkiego. Jednak na jednym z nich widać opis na kabelku "H7" tam gdzie trzymam go palcem - czy to może być kabelek który normalnie szedł do żarówki H7?W poniedziałek będę miał chwile czasu to postaram się zajrzeć głębiej tak jak naisaliście <lol>

Pozdrawam,

Alex

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kot919 » 06 kwie 2013, 15:03

Alexandro pisze:Jednak na jednym z nich widać opis na kabelku "H7" tam gdzie trzymam go palcem - czy to może być kabelek który normalnie szedł do żarówki H7?
H7 to opis na 'dołożonym' fragmencie instalacji, więc nie znając modelu Twoich HIDów można tylko wnioskować, że należy ten przewód podłaczyć pod kabelek zasilający żarówkę H7. Podejrzewam, że żaden z użytkowników nic więcej Ci nie 'wywróży' :-)
Alexandro pisze:W poniedziałek będę miał chwile czasu to postaram się zajrzeć głębiej tak jak naisaliście
Daj znać co zastałeś w Twoich reflektorach :-), wtedy na pewno coś zaradzimy na Twój problem <okok>

Alexandro
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Alexandro » 24 kwie 2013, 17:49

Witajcie,

niestety byłem chory w ostatnim czasie i nie mogłem pogrzebać przy aucie. Dziś znalazłem troche czasu. Okazało się, że Hidy były podłączone pod oryginalną kostkę w lampie więc wystarczyło tylko je odpiąć i włożyć żarówkę. ÂŻarówki działają ale nie jestem pewny czy blaszki, które je trzymają są oryginalne bo żarówki siędzą dosyć luÂźno na tych zatrzepach.

Po przeglądzie chciałbym zamontować światła do jazdy dziennej a potem podłączyć HIDy z powrotem. Nie chce obciążać instalacji niepotrzebnie w dzień.

Jakim programem da sie sprawdzić poziom czynników od klimy?

Pozdro serdeczne,

Alex

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja