Witam,
Problem lezy w odpalaniu, strasznie długo kręci jak jest ciepły, zapobiegawczo sprawdziłem wtryski, nie kopcą na biało, dawki są ok. I teraz pytanie czy kolejnym elementem jest sprawdzenie pompy wtryskowej (podobnie jak w starszych tdi) czy jest jeszcze jakis element na ktory warto zwrocic uwage przy diagnozie? mam tez pytanie jak trafnie zdiagnozoac pompę wtryskową? Czy pomiary vcds sa miarodajne? Może mogłbys napisac jak po kolei rozpacząc diagnozę.
Kolejnym problemem jest spalanie, które pokazuje az 18 - 20 litrów na 100 km, gdzie przy poprzednim motorze ciezko było przekroczyc 10 - 12.
Może moglibyscie napisac cos o ustawieniu rozrządu jaka wartość jest optymalna?
Ostatni problem to chyba termostat, ale tez nie mam jednoznacznej diagnozy po miescie jak sie krece bez problemu jest 90 stopni a jak tylko trasa i predkosci powyzej 120 to spada do 50:/
Sprzet jakim dysponuje to vag can pro, vcds i kts 550. Prosze o poradę.
[ ASB 3.0 232 KM] Ciężko odpala jak jest ciepły (nie zawsze)
Byłem u mechanika i padło jednoznacznie na termostat. Dwa ciepłe węże a powinno być, że jeden ciepły drugi zimny (podobno).
Problem z odpalaniem na ciepłym również został rozwiązany - poluzował się wtryskiwacz nr 4. Nie wiem jakim cudem ale delikatnie spod niego wydobywało się paliwo i zapowietrzał się silnik i temu długo kręcił.
Dziękuję za zainteresowanie, pozdrawiam
Problem z odpalaniem na ciepłym również został rozwiązany - poluzował się wtryskiwacz nr 4. Nie wiem jakim cudem ale delikatnie spod niego wydobywało się paliwo i zapowietrzał się silnik i temu długo kręcił.
Dziękuję za zainteresowanie, pozdrawiam