Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5] Sterownik od AirBag

Elektryka
ODPOWIEDZ
adam87
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5] Sterownik od AirBag

Post autor: adam87 » 22 mar 2013, 16:09

Witam.

Pali mi się kontrolka od poduszki powietrznej, poprzedni właściciel również miał z tym problem, jeÂździł po różnych specach którzy próbowali błąd usunąć, bez skutku.
Ja po zakupie auta również pojechałem do paru specjalistów, najbardziej prawdopodobne jest to iż sterownik jest walnięty. Zakupiłem owy sterownik przez allegro, pojechałem do najlepszego speca w mieście (z tego co wszyscy mówią). On powiedział że mógłby mi ten sterownik naprawić za 200pln, bądÂź wymienić na ten który kupiłem.
I teraz nie wiem. Gdyż czytałem że może zdarzyć się tak iż po naprawieniu błąd po paru dniach powróci.
Ten zakupiony podobno jest z auta w którym padł silnik, (może padł, może nie padł, nikt mi prawdy nie powie).

Czy przy wymianie sterownika istnieje jakakolwiek możliwość, że poduszki WYSTRZELÂĄ, np. z powodu felernego sterownika (przykładowo gdy był on z rozbitego auta)???

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
bart3k
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Bartek
Rocznik: 2002
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9TDI AVF 131KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: bart3k » 22 mar 2013, 16:24

Ja też kupiłem używany,miał być z bezwypadkowego auta i okazał się felerny.Oddałem go i zregenerowałem stary za 120zł(w polecanym profesjonalnym warsztacie) ponad rok temu,działa do dziś.Facet zaznaczył,że nie daje 100% gwarancji na to ze błąd po zamontowaniu nie wróci.Ale w tym wypadku zwróci mi pieniądze

adam87
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: adam87 » 22 mar 2013, 23:55

bart3k pisze:Ja też kupiłem używany,miał być z bezwypadkowego auta i okazał się felerny.
A w jaki sposób okazało się że jest walnięty, zgaduje że dopiero po wymianie i po podłączeniu kompa.

Rozumiem że nie co się martwić ewentualnym wystrzeleniem poduszek?

boos75
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: boos75 » 23 mar 2013, 00:00

Co do innego sterownika gdy go założysz nie będzię działał sygnalizuje o tym kontrolka na desce rozdzialczej(poduszki nie WYWALÂĄ).
Jak zerkniesz każdy ma swój nr i literkę na końcu jest to specyfika każdego sterownika. Napisze tak ile jest wersji Audi z róznymi ilościami poduszek tyle jest sterowników. Mam nadzieję że w miarę jasno to opisałem. Miałem kiedyś problem z własnym sterownikiem( podczas rozruchu auta wystapił spadek napięcia) i spalił się sterownik tak okresliło to ASO. Cena nowego była astronomiczna (2500pln).

Więc jak to Polak trzeba coś zaradzić <nerwus> Na żadnej aukcji nie znalazłem takiego więc tylko dobry ELEKTRONIK ratuję. I znalazłem takiego tu nie będę robił krypto reklamy ,ale okazało się że skasowało połowe wartości pliku w moim sterowniku. Gośc odnalazł taki plik dopisał do sterownika i działa do dziś. Koszt to zaledwie 100pln a nie 2500. Więc radzę rozejrzec się za kimś kumatym w temacie i po sprawie a tak na marginesie wiesz jaki masz swój sterownik a nie wiesz co kupisz i w 70% uszkodzony sprzedają .
Pozdrawiam i wytrwałości z jego wyjęciem <brawo>

Awatar użytkownika
bart3k
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Bartek
Rocznik: 2002
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9TDI AVF 131KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: bart3k » 23 mar 2013, 18:04

adam87 pisze:
bart3k pisze:Ja też kupiłem używany,miał być z bezwypadkowego auta i okazał się felerny.
A w jaki sposób okazało się że jest walnięty, zgaduje że dopiero po wymianie i po podłączeniu kompa.

Rozumiem że nie co się martwić ewentualnym wystrzeleniem poduszek?
Miał błedy,napinacza pasów czy coś takiego i nie dało się go przekodować(nie wiem czy poprawnie to nazwałem )

adam87
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: adam87 » 23 mar 2013, 18:44

boos75 pisze:Koszt to zaledwie 100pln a nie 2500
U mnie w ASO 2k.

W poniedziałek mam wizytę to się zobaczy co i jak. Ten sterownik zakupiony przez allegro byłoby go trzeba jedynie zakodowania ponownie, numerki się zgadzają bynajmniej z tymi które zostały wyciągnięte przez komputer no i potwierdziłem dodatkowo w ASO więc to na pewno ten sam. Ciekawe czy jest uszkodzony, zobaczę po jutrze.

Dzięki i pozdrawiam.

bosmman
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bosmman » 23 mar 2013, 19:54

Witam. Twoj problem nie musi tkwic w sterowniku , zanim zaczniesz cokolwiek rozbierac wyczytaj zapamietane przez sterownik bledy generalnie mamy w tym przypadku 2 rodzaje bledow sporadyczne - spowodowane np. chwilowa przerwa w danym obwodzie (moze wyciagniecie wtyczki napinacza przy wlaczonym zaplonie i ponowne jej wlozenie na miejsce) i bledy stale tak jak mowi nazwa w tym przypadku stala przerwa lub uszkodzony pas. W obu przypadkach bedzie sie swiecic kontrolka w liczniku - system airbag jest wylaczony. Te sporadyczne mozna poprostu zlikwidowac testerem i jesli natychmiast nie powraca po ponownym wlaczeniu zaplonu a sam obwod o ktorym byla mowa nie jest uszkodzony (np uszkodzona wtyczka) to powinno byc wszystko ok.

boos75
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: boos75 » 25 mar 2013, 16:36

adam87 powiedz nam wszystkim jaki miałeś błąd w swoim pierwotnym sterowniku chodzi tylko o nr a łatwiej będzie pomóc :)

adam87
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: adam87 » 26 mar 2013, 17:11

Przepraszam za długą nie obecność ale niestety już się zaczął nowy tydzień :/

A więc tak.
Jak już pisałem wcześniej byłem z tym "błędem" w trzech warsztatach, próbowali usunąć te błędy na różny sposób, niestety bez skutku. Poprzedni właściciel również próbował i nic. Niestety nie wiem jaki to był numer tego błędu. W dwóch warsztatach powiedzieli mi że walnięty sterownik, a więc uwierzyłem.
Pojechałem do czwartego, z polecenie, specjalisty który powiedział że może naprawić ten sterownik za 200pln, jednak ja już czekałem na przesyłkę, zakupionego poprzez allegro sterownika. Specu wyjął stary włożył nowy, i tu ulga nie był uszkodzony (ten nowy, bo to różnie bywa z allegro), zakodował ponieważ miał inne kodowanie co mój, i teraz już drugi dzień jeżdżę i nic nie świeci mi na czerwono na desce.
Nareszcie czuję się bezpiecznie w mojej A6.
Dzięki wszystkim za zainteresowanie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja