Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Mega dziwny roblem z odpalaniem

Elektryka
ODPOWIEDZ
rafbart
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Mega dziwny roblem z odpalaniem

Post autor: rafbart » 20 mar 2013, 18:21

Witam,
Mam spory problem z odpalaniem ale od początku.
Jakiś miesiąc temu samochód przestał odpalać. Tzn. odpalał, ale praktycznie od razu gasł. Na początku kolejna próba odpalanie przynosila skutek, z czasem dluzej trzeba bylo czekac az sie uruchomi az w koncu odpalalem az padl aku. Po naladowaniu aku podłączyłem komputer z vag, w sekcji Engine był błąd, że silnik został zablokowany przez immobilizer. Po usunięciu błędu samochód odpalał. W sekcji 25 immo nie było żadnych błędów. Oddałem samochód do mechanika. Sprawdził puszkę immo (ok), kable, pompe wtryskowa (ok). Problem wciąz nieustąpił ale bylo troche lepiej - czesciej odpalal.
Od wczoraj jest tak ze mam problem zeby podlaczyc vag i usunac blad zeby uruchomic samochod. Podlaczam kabel jak zawsze, probuje sie połączyc z Engine ale wywala błąd:
Obrazek
Jesli łącze sie z kontrolerem ktorego nie mam to jest normalnie czyli komunikat ze brak kontrolera, czyli kabel jest ok.
I najlepsze, jesli jest kabel wlozony do samochodu i komputera to odpala za kazdym razem. Jak tylko wyjme kabel to znow odpala i gasnie.
Sprawdzałem to przez 2 dni, bo nie moglem uwierzyc w taką zalezność ale jest tak zawsze.
Nagralem film:

Niestety jest slabej jakosci (warto odtworzyc z dzwiekiem). Generalnie jest na nim to co napisalem wyzej. Odpalam 2 razy. Za pierwszym razem z odlaczonym kablem od laptopa, za drugim z podłączonym.

Prosze o pomoc, nie mam pojecia w czym moze byc problem

Awatar użytkownika
impres-me
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: impres-me » 20 mar 2013, 19:37

z tego co wiem o immo moze byc rowniez w kompie silnika.. puszcze kremowej pod siedzeniem z tylu i pompce od centralnego, warto sprawdzic kazdy trop.
impres-me

rafbart
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: rafbart » 21 mar 2013, 19:32

pod tylnym siedzeniem nic poza akumulatorem, sterownikami od abs i alarmu nie mam

Jakies inne pomysly?

oldkloss
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: oldkloss » 23 mar 2013, 23:00

Czy czasem nie wypadła ci wtyczka usb podczas robienia czegokolwiek vagiem?Nie masz wilgoci w okolicach kompa.Wyglada na to,że komp siedzi.Proponuje sprawdzić na innym jak masz możliwość.Na słabym aku czasami cyrki się dzieja,drugi kluczyk sprawdz jak masz.

rafbart
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: rafbart » 24 mar 2013, 19:43

Wtyczka usb nie wypadla od kompa. W zasadzie problem z tym ze nie moge sie podlaczyc vagiem do samochodu nie boli mnie tak bardzo jak to ze nie moge auta odpalic bez podlaczenia kompa. Probowalem na dwoch kluczykach, na obu jest tak samo. Jak pojezdze przynajmniej 30 minut to po tym auto odpala normalnie.
Problem moze byc z niskim napieciem przy odpalaniu? Jak podlacze kompa (kkl<->usb) to dorzucam dodatkowe 5V?

oldkloss
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: oldkloss » 25 mar 2013, 15:26

Nie wiem jak to ma miejsce w dieselu ale dobry aku to podstawa.Spróbuj od kogoś podłaczyć dobry aku(odłacz go na jakieś 5 minut z klem).Możliwe,że po 30 minutach jazdy sie poprostu podładuje i problem znika.Bardziej mnie nurtuje jeśli wczesniej łaczył się z silnik dlaczego teraz nie chce.Coś tu nie gra.

rafbart
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: rafbart » 28 mar 2013, 09:32

Bylem u elektryka. Powiedział ze jest problem z pamiecią komputera i najtaniej i najlatwiej wymienic na nowy. I w zwiazku z tym mam pytania.
Nr mojego sterownika komputera: 4A0 907 401 E. Wystarczy ze zamowie na allegro obojetnie jaki sterownik (byle oczywiscie z tym nr) i bedzie dzialac czy na cos jeszcze zwrocic uwage? Elektryk powiedzial ze musze jeszcze zamowic sterownik immo i to od tego samego samochodu co komputer? Jak wymienie komp, immo to odpali od razu czy trzeba cos ustawiac jeszcze? Np kluczyk?

oldkloss
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: oldkloss » 29 mar 2013, 14:32

Wydaje mi się,że numer komputera jest przypisany imo, kluczyk do imo.Czyli trzeba bedzie adoptować.Pewności nie mam.Załóż kompa i sprawdÂź czy działa.Jak imo nie zgaśnie na desce to trzeba adoptować.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C4 (1991-1997)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja