[A6 C5 1.9TDi] PDC - czujnik parkowania
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
[A6 C5 1.9TDi] PDC - czujnik parkowania
Witajcie
Mam problem - po umyciu auta przez dwa trzy dni wyje mi sygnal cofania dzwiekiem ciaglym. Samoistnie po czasie zaczyna dzialac OK. Czy to jest objaw uszkodzonej czujki? Jak takie cos diagnozowac?
dziekuje za podpowiedzi
Mam problem - po umyciu auta przez dwa trzy dni wyje mi sygnal cofania dzwiekiem ciaglym. Samoistnie po czasie zaczyna dzialac OK. Czy to jest objaw uszkodzonej czujki? Jak takie cos diagnozowac?
dziekuje za podpowiedzi
--
Pełne ambiente QQ2
HeadUp KS1
Fotochrom 5SJ
Homelink VC1
Elektryczna pokrywa 4E7
Pełne ambiente QQ2
HeadUp KS1
Fotochrom 5SJ
Homelink VC1
Elektryczna pokrywa 4E7
moze odlaczaj pojedynczo czujki od centralki? jesli jedna jest uszkodzona powinienes ja "trafic". A moze dostaje sie woda gdzies w okolice podlaczenia czujki i tam dochodzi do zwarcia? a moze masz przetarty kabel i tez woda powoduje zwarcie?
Tak czy inaczej - ja bym pojedynczo odlaczal i sprawdzal jak reaguja pozostale.
Tak czy inaczej - ja bym pojedynczo odlaczal i sprawdzal jak reaguja pozostale.
- Zygi
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zbigniew
- Rocznik: 2009
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI 140KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Re: [A6 C5 1.9TDi] PDC - czujnik parkowania
Mam ten sam problem, 2 dni temu bylem na myjce i po właczeniu wstecznego caly czas mam sygnal ciągły a po lekkim nacisnieciu czujnika woda wypływa! czy to przejdzie w suche dni lub jak moge dokladnie sprawdzic kazdy czujnik?? od spodu auta czy jakos przez bagaznik??axe pisze:Witajcie
Mam problem - po umyciu auta przez dwa trzy dni wyje mi sygnal cofania dzwiekiem ciaglym. Samoistnie po czasie zaczyna dzialac OK.
pozdrawiam
- piotrekkawa
- Forum Audi A6 / A7
Ostatnio też się bawię z tymi czujnikami ze względu na kilkusekundowe ciągłe piszczenie wyższym tonem wskazujące na błąd lub uszkodzenie systemu parkowania. Najlepszym sposobem na zdiagnozowanie systemu jest następująca procedura:
Będzie piszczało w przypadku wypięcia ze sterownika kostki od czujników lub też w przypadku padnięcia któregoś czujnika. Należy przy przekręconym kluczyku i włączonym wstecznym (bez odpalania samochodu!!:)) paść na kolana i przyłożyć do każdego z czujników ucho. Jeżeli wszystkie są sprawne to cykają i może to oznaczać uszkodzenie sterownika. Jeżeli któryś nie cyka - przeważnie jeden to komputer sygnalizuje błąd systemu po wrzuceniu wstecznego i piszczy ciągłym sygnałem przez kilka sekund i się wyłącza. Zanim zdecydujemy się na zakup kolejnego czujnika na allegro najlepiej ten niecykający wypiąć z wtyczki i wpiąć go w dowolną jedną z pozostałych wtyczek na których cykały sprawne czujniki. Jeżeli ten potencjalnie uszkodzony na innej wtyczce również nie cyka to jest na pewno walnięty , jeżeli zaczął cykać to uszkodzoną mamy tą pierwszą wtyczkę lub okablowanie od niej do sterownika. Pozdrawiam
Będzie piszczało w przypadku wypięcia ze sterownika kostki od czujników lub też w przypadku padnięcia któregoś czujnika. Należy przy przekręconym kluczyku i włączonym wstecznym (bez odpalania samochodu!!:)) paść na kolana i przyłożyć do każdego z czujników ucho. Jeżeli wszystkie są sprawne to cykają i może to oznaczać uszkodzenie sterownika. Jeżeli któryś nie cyka - przeważnie jeden to komputer sygnalizuje błąd systemu po wrzuceniu wstecznego i piszczy ciągłym sygnałem przez kilka sekund i się wyłącza. Zanim zdecydujemy się na zakup kolejnego czujnika na allegro najlepiej ten niecykający wypiąć z wtyczki i wpiąć go w dowolną jedną z pozostałych wtyczek na których cykały sprawne czujniki. Jeżeli ten potencjalnie uszkodzony na innej wtyczce również nie cyka to jest na pewno walnięty , jeżeli zaczął cykać to uszkodzoną mamy tą pierwszą wtyczkę lub okablowanie od niej do sterownika. Pozdrawiam