Przychodzę po prośbie

Skończył mi się właśnie okres bez awaryjnej jazdy który i tak trwał bardzo długo jak na to auto - 2 latka

Błędy jakie mam na vag'u to:
01318 - Control Module for Injection Pump (J399)
00546 - Data Line Faulty
17978 - Engine Start Blocked by Immobilizer
Teraz opiszę słowami totalnego laika co się dzieję bo im więcej siedzę na necie tym bardziej to wszystko mi się miesza

Zacznę od pierwszej usterki:
1. Po kilku godzinach stania na mrozie auto odpala ale czasem nie mam kierunków, świateł mijania, ogrzewania i wycieraczek (być może coś jeszcze nie działa ale togo nie zauważyłem). Po przejechaniu kilku kilosów i ponownym odpaleniu wszystko jest OK. Czasem jak zastosuję zmyłkę przeciwnika i wyjmę ,włożę kluczyk to sprzęt zacznie działać OK.
Druga sprawa to:
2. Czasem zapala się i znika kontrolka tak jak by oleju i podpisem sensor (kolor żółty) - po tej usterce postanowiłem pojechać na przegląd (akurat stukło kolejne 15k)
Trzecia sprawa po przeglądzie:
3. Przegląd (filtry - olej,paliwo,powietrze,kabina no i oczywiście sam olej). Kontrolka po przeglądzie wyskakuje dalej ale teraz autko zaczęło gasnąć podczas jazdy a przed zgaśnięciem dziwnie przerywać. Po zgaśnięciu pali raczej słabo - 3-4 sekundy trzeba pochełtać. Generalnie sprzęt pali codziennie od dotknięcia.
Finałem są moje pytania

1. Czy wszystkie problemy mogą być spowodowane jedną awarią (np. wkład stacyjki).
2. Czy gaśnięcia może być spowodowane zapowietrzeniem układy podczas wymiany filtru paliwa.
3. Czy ktoś domyśla się co się dzieje z ulubionym autem mojego dziecka ?