Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ APS 2.4 165 KM] Niepokojąca praca silnika

Silniki benzynowe
ODPOWIEDZ
lama
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ APS 2.4 165 KM] Niepokojąca praca silnika

Post autor: lama » 22 sty 2013, 11:58

Witam,
Zaobserwowałem ostatnio dziwną pracę zimnego silnika. Chodzi mi o odłos jaki z siebie wydaję. Nagrałem filmik jak odpaliłem Audi po nocy. Proszę o jakieś sugestię, chyba że nie jest to nic niepokojącego ?
Dodam, że w ubiegłym tygodniu mechanik naprawiał mi alternator o ile coś może mieć z tym wspólnego.

Link do filmiku:

Z góry dziękuje i pozdrawiam :)

mydoom
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: mydoom » 22 sty 2013, 14:12

dziwny dźwięk jak dla mnie to może mieć duże powiązanie z tą naprawą która była dokonywana alternator i tak jak by od niego dochodził dźwięk może łożysko szczotki itd itp. sam jestem ciekaw co to będę obserwował post

lama
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: lama » 22 sty 2013, 17:51

jutro jadę do mechanika, który tym się zajmował. Ma zerknąć na to co się stało.
Dam znać jak się czegoś dowiem

tkamicki5
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: tkamicki5 » 22 sty 2013, 23:37

a nie coś od wiska?przy niskich temperaturach lubi czasem taki dźwiek wyddawać jak sie wiatrak kręci i po chwili cisza

Awatar użytkownika
Piotrek KNB
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Piotrek KNB » 23 sty 2013, 00:07

Hej. A czy dźwięk ustaje po jakimś czasie? Tzn. po dwóch minutach czy dłużej? Tylko mała sugestja - czy masz w aucie recyrkulator spalin? (uruchamia się przy zimnym silniku na około 2 minuty) - może pompka daje hałas. Ja mam 2.4V6 AML i posiadam to urządzenie ale mi na szczęście nic nie nawalało.
Ale jeśli jest z okolicy przodu silnika to podejrzewałbym coś związane z naprawą alternatora (chociaż mam nadzieję że to nie żadna rolka napinacza paszka rozrządu!).
Warto pojechać i nie zwlekać z oględzinami.
Powodzenia - mam nadzieję że będzie dobrze :)
Było 2.4 AML quattro avant 2000r (ale zostało w rodzinie)
Jest S6 4.2 AQJ, jeszcze 80tka Coupe B3 2.2Q czeka na renowację - wrażenia bezcenne
QUATTRO!!

lama
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: lama » 23 sty 2013, 19:48

Dźwięk wydobywa się cały czas, czy auto jest zimne czy dogrzane. Byłem dzisiaj u mechanika, który naprawiał mi alternator i oczywiście powiedział, że to nie jest tego wina. Nasłuchując, stwierdził że jest to któraś z rolek od paska (nie określił która). Mówił że koszt to ok. 50zł + robocizna o ile zakładając, że to jest to. A rolka od napinacza rozrządu to jakiś większy problem?

Dzięki i pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
Piotrek KNB
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Piotrek KNB » 24 sty 2013, 23:15

Po jakim czasie od wizyty u mechanika to zaczęło dokuczać? Dlaczego robiłeś alternantor - co w nim siadło? Czy masz możliwość zaglądnięcia od spodu podczas pracy silnika? A rozebrania przodu samemu u kogoś, kto ma garaż? (przód autka bez odpinania węży chłodnic da się rozebrać całkiem prosto wbrew pozorom - robiłem to już w 2 poprzedniczkach)
Dziwny jest ten dźwięk i bardzo niepokojący. :| Moim zdaniem bardzo nieładnie że mechanik od razu twierdzi że to nie jego wina itd. Ale wszystko zależy od tego co z alternatorem było nie tak. Bo alternator znajduję się u dołu po prawej stronie silnika i dostęp do niego jest od spodu auta. Mnie rok temu czasem zapalała się kontrolka ładowania, ale okazał się być to tylko przewód pomiarowy do alternatora i nie było konieczności wyjmowania całego ustroństwa tylko szybka akcja lutownicą :)
Jeśli musiał wyciągać alternator z auta to swoją drogą mógł jakoś sprawdzić stan toczenia rolek paska, pompy klimy i pompy wspomagania. <nerwus>
Chłopie, nie zwlekaj z czymś takim tylko sprawdź to jak najszybciej albo wal do jakiegoś innego zaufanego mechanika. Bo tu chodzi o serducho tego autka - bez niego nie pojedziesz.
Pozdrawiam :)
Jest S6 4.2 AQJ, jeszcze 80tka Coupe B3 2.2Q czeka na renowację - wrażenia bezcenne
QUATTRO!!

lama
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: lama » 27 sty 2013, 22:25

Byłem ostatnio u mechanika. Powiedział oczywiście, że to nie jest kwestia alternatora. Według niego problem związany jest z rolką napinacza lub samym napinaczem. Odsunąłem ten problem na troszkę dalszy termin, bo zauważyłem, ze jak auto troszke dłużej pochodzi to dziwny dźwięk ustępuje. Być może w którejś z rolek wytarł/zabrudził się już smar i przy niskich temperaturach wydaje takie odglosy... Dziwi mnie jednak, że nieraz jak odpalam autko, to przed przełączeniem na gaz albo gaśnie, albo zaczynają falować obroty. Gość w serwisie mówił zeby zacząć od świec, ale wydaje mi się ze świece nie powodowałyby aż takich falowań. Wiecie może z czym może to być związane?
Pozdrawiam:)

Awatar użytkownika
Piotrek KNB
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Piotrek KNB » 27 sty 2013, 23:06

Z falowaniem obrotów na gazie przy przełączeniu to mogą wtryskiwacze (Valteki) gazu zalewać. Chyba że teraz to się dzieje i niska temperatura temu może sprzyjać.
Poszukaj na forum, na pewno było to omawiane kiedyś. :) Sam obecnie mam problem z moją instalką gazową - mam jakąś prostą (też na Valtekach czerwonych). Wiem że powinienem doprowadzić do porządku wymieniając na lepsze bety ale noszę się z zamiarem wymiany mojej 2.4 Q na inną (prawdopodobnie 3.0 i koniecznie Q) w drugim półroczu i założenie instalacji tak jak powinno być :]
Odnośnie problemów z gazem przy 2.4 to polecam poszukać postów kolegi fassi 1 - naprawdę zna się na rzeczy. ;)
QUATTRO!!

kuchar12311
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kuchar12311 » 29 maja 2013, 15:17

witam mam audi a6 c5 2.4 juz jakis czas od niedawna słyszę stuki jak jest zimny przez pare minut później normalnie a hałas slychac na tej rolce co chodzi wentylator nie znam budowy silnika nie wiem co tam jest i jak to zrobić z góry dziękuje za pomoc :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja