mój pierwszy post na forum, więc proszę o wyrozumiałość

Pojawiał mi się ostatnio check engine, świecił trochę potem gasł, do tego samochód momentami też przygasał i był przez krótki okres czasu problem z odpaleniem jego. Później zapalił się permanenntnie check engine i wtedy pojechałem na komputer. Wyszło, że niby silnik się przegrzewa, kod P118 błąd czujnika temperatury. Oprócz tego odkąd kupiłem pojazd wychodzi na komputerze, że dodatkowa pompa wody jest uszkodzona. Sprawdzaliśmy temperaturę silnika i raczej nie ma mowy o przegrzewaniu się, prędzej rzeczywiście ten czujnik jest walnięty albo styki. Czy ten czujnik może mieć coś wspólnego z tą pompą? Miał ktoś podobny problem? Z tego co wiem to jest kilka czujników temperatury, o który chodzi i gdzie on się znajduje, może rzeczywiście jakieś styki trzeba poczyścić, albo kabelek ma gdzieś przetarcie na izolacji. Jaki jest koszt tego czujnika i gdzie go najlepiej kupić. Co do pompy to mam jeszcze pytanie, ile kosztuje wymiana i czy warto się bawić w używaną, bo widziałem, że na eBayu albo allegro można dostać. Do tego następne pytanie, czy od 3.0 tdi jest ta sama pompa dodatkowa i można by było taką kupić i wymienić. Możliwe, że tak samo przy tej pompie jakieś styki są zaśniedziałe.
Za wszystkie wskazówki będę wdzięczny i z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Przemek
[ Dodano: 2013-01-27, 18:32 ]
Wygląda na to, że przy P0118 wystarczy wymienić czujnik temperatury cieczy. Po wymianie wszystko ok od około tygodnia. Błąd się nie pojawia, samochód nie gaśnie, wentylator pracuje normalnie. Zobaczymy co będzie z dodatkową pompką, ale raczej działa, bo samochód nagrzewa się szybko.
Pozdrawiam
Przemek