Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ AJK 2.7 230 KM] Branie oleju-czy to koniec turbiny czy moz

Silniki benzynowe
piotrasz3
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ AJK 2.7 230 KM] Branie oleju-czy to koniec turbiny czy moz

Post autor: piotrasz3 » 11 gru 2012, 11:20

Witam
Od jakiegoś czasu borykam sie z problemem na który nie mogę znaleźć odpowiedzi. z uwagi na rzadkość mojego silnika postów na ten temat nie ma zbyt wiele.Ale do rzeczy.Od jakiegoś czasu obserwuje zwiększenie zużycia oleju ok 1l na 1000. Wcześniej na 15 tyś 2 litry.Zaobserwowałem także dziwy zapach spalin podobny do zapachu palonej gumy.Zapach ten nie jest znanym mi z innych pojazdów zapachem spalonego oleju.Auto nie dymi.Rok temu w zimę zamarzała mi odma wtedy olej lał sie przez wydech a auto dymiło jak parowóz i zapach był podobny.Niedawno wymieniłem olej na castrol edge 5w40 i właściwie moje obserwacje zaczęły sie od tego momentu.
Błędów w kompie nie ma auto jeździ ok.Mam nadzieje ze to nie turbiny.Może to odpowietrzanie silnika latem łatałem je trochę nie mam pewności co do eżektora właściwie jest drożny tylko nie wiem czy z tego małego króćca powinno być przejście do strony serwa.Z rur przed Ic za turbo zlałem ok łyżki oleju ale taki było tez wcześniej
Może mi ktoś poradzić jak zdiagnozować co może być przyczyna?

.
Ostatnio zmieniony 11 gru 2012, 12:37 przez piotrasz3, łącznie zmieniany 1 raz.

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 11 gru 2012, 11:23

piotrasz3, po co wymieniłeś na taki g... olej? <zalamka>

Awatar użytkownika
Zagór
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Piotr
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 1.8T APU 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: Zagór » 11 gru 2012, 11:51

Dokładnie, zmień olej na coś normalnego, i jego zużycie prawdopodobnie spadnie :)

piotrasz3
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: piotrasz3 » 11 gru 2012, 12:43

Nigdy dotąd nie zdarzyło mi się aby zmiana oleju( nawet na lotos )spowodowała tak zwiększone spalanie oleju.W tym aucie olej wymieniam po raz pierwszy jak go kupiłem był świeżo po wymianie i także to był castrol edge tylko 5w30.

tdiservice
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: tdiservice » 11 gru 2012, 13:25

piotrasz3 pisze:nawet na lotos
lotos przewyższa castrola parametrami, castrol to jest marka a nie olej.

Czy nie ma wycieku z okolic filtra oleju? W przypadku gdy zawory regulacyjne ciśnienia oleju na głowicach się zawieszą może rozsadzać filtr oleju.
Zadowolenie z niskiej ceny trwa krócej niż rozczarowanie niską jakością.

piotrasz3
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: piotrasz3 » 11 gru 2012, 15:40

Wycieków nie ma wczoraj wchodziłem pod spód auta i nic niepokojącego nie widziałem ÂŻadnych świeżych śladów oleju.Wcześniej leciało mi z pod pokryw zaworów znaki na asfalcie wtedy zostawały ale nawet w tym okresie tyle oleju nie znikało.
Jak pisałem wcześniej w zeszłą zimę miałem jednorazowa akcje gdzie (podejrzewałem odmę)po przejechaniu ok 5 kilometrów wywaliło mi 2 litry oleju.
Ale od tamtego czasu był spokój.A tak nawiasem to jaki olej polecacie do tego motoru?

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 11 gru 2012, 16:06

piotrasz3 pisze:A tak nawiasem to jaki olej polecacie do tego motoru?
Tematy olejowe proponuję poruszać w: all-c5-oleje-silnikowe-jeden-temat-vt12489.htm

Awatar użytkownika
sebastian855
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Sebek
Rocznik: 1997
Silnik: 1.8T AEB 150KM
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: sebastian855 » 11 gru 2012, 18:45

masakra, śmiac mi się chce jak czytam takie brednie,
Zmień olej to zużycie spadnie <okok>
Nic głupszego nie przyszlo Wam do głowy?

piotrasz3, Temat jaki masz to temat rzeka,
te silniki ciekną na potęgę i to jest walka z wiatrakami,
jedno uszczelnisz to z drugiej strony poleci,
ale tak na poważnie, to musisz oddać auto do dobrego speca który dokładnie przeglądnie silnik, zdjęcie przodu moze byc konieczne a napewno sporo pomocne.
Napewno nie będzie to tanie ale jak chcesz mieć szczelny silnik to trzeba sie poświęcić.
niestety jest to wymagający motor i ma swoje kaprysy.

piotrasz3
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: piotrasz3 » 11 gru 2012, 21:08

Podczas wymiany rozrządu wszystko było uszczelnione wycieków brak.Sorry ale nie chodzi o uszczelnianie.Zanim oddam auto do mechaników chce poznać wasze rady.Na pewno to nie wycieki ani kiepski olej ani uszczelniacze czy pierścienie.Nie wiem jak sprawdzic dolot i odmę mam nadzieje ze to jakas błachostka .Nisetety mogą to równiez być turbiny .Sami doskonale wiecie z trudno o dobrego diagnoste do tego silnika na ogół to wymieniacze(wymieńmy turbiny a moze pomoże) .Wiec proszę podpowiedzcie mi co może byc przyczyna .'Gumowy" zapach spalin moze wskazywać na rozszczelnienie ciepłej strony turba olej trafia do wydechu ale zbyt niska temperatura powoduje jego niedopalenie Tylko dlaczego nie dymi

krisker
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Krzysztof
Rocznik: 1999
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.8 ACK 193KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna

Post autor: krisker » 14 gru 2012, 09:15

Gumowy zapach kojarzę właśnie ze spalonym olejem. Jeśli na 100% nie masz wycieków, a problem zaczął się po zmianie oleju, to rozwiązanie samo się nasuwa.
Pozdrawiam,
Krisker

piotrasz3
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: piotrasz3 » 14 gru 2012, 10:53

Jednocześnie z wymiana oleju zbiegło się ochłodzenie.Nauczony doświadczeniem z zeszłej zimy zacząłem myśleć właśnie o odmie.Ale nadal nie potrafię sobie wytłumaczyć w jaki sposób olej znajdował sie w wydechu i jak to masie do zamarzniętej odmy.Może to nie była odma.Może mi ktoś objaśnić jak to mogło przebiegnąć.Tak teraz myślę że czsowo zapchał się kanał powrotny z turbiny i cały olej wtłaczało do wydechu .Byc może teraz jest podobnie tylko w małej skali?
Jak dobrze pójdzie po niedzieli będę miał kamere endoskopowa obejrzę turbiny od zimnej strony i ew mam dojście do katalizatora
Zobaczymy co tam widać

krystek13
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: krystek13 » 14 gru 2012, 19:13

piotrasz3, jak masz zamarzniętą odmę to w silniku tworzy się podciśnienie które nie zostaje przekazane do rury Y,w takiej sytuacji ciśnienie próbuje wyjść z silnika przez najsłabsze punkty,uszczelki pokryw zaworów,zimeringi i uszczelnienia labiryntowe w turbinach-stąd olej w wydechu.Prosty sposób na sprawdzenie odmy,odpal silnik i po chwili odkręć korek wlewu oleju ,jak usłyszysz jak powietrze uchodzi(taki dzwięk jak w przebitej oponie)to znaczy że w silniku zbiera się ciśnienie i masz zapchaną odmę.
340KM i 500NM :)

piotrasz3
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: piotrasz3 » 28 gru 2012, 10:33

Zrobiłem fotki turbin.Jedna chyba jest uszkodzona To ta jasna.Wygląda jak umyta.
Druga natomiast taka ciemniejsza i w tej nie było prawie wcale oleju.Proszę o ocenę fotek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
sebastian855
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Sebek
Rocznik: 1997
Silnik: 1.8T AEB 150KM
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: sebastian855 » 28 gru 2012, 10:39

Po samych fotkach ich nie ocenisz. Musisz sprawdzić czy nie mają luzow wzdluznych i poprzecznych. I czy wirnik nie trze o obudowę.
A najlepiej zawieźć do serwisu turbo żeby sprawdzili dynamicznie.

piotrasz3
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: piotrasz3 » 28 gru 2012, 14:14

Na fotce 4 widać na krawędzi odkształcenie.Dodając wszystkie obserwacje do kupy myślę że ubytek oleju jest spowodowany turbiną.W rezultacie nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie-czy normalnym jest ze w rurze Y ślady oleju .(Sięgają one prawie do prze pływki-rura karbowana) normalnie drobiny z układu odpowietrzania mogą tam być ale za wejściem do rury y odmy.
Wyjecie turbin celem sprawdzenia to spory koszt wiec na razie szukam innych sposobów sprawdzenia ich stanu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja