Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ BCZ 2.5 163 KM] problem z odpalaniem.

Silniki wysokoprężne
ODPOWIEDZ
straznik06
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ BCZ 2.5 163 KM] problem z odpalaniem.

Post autor: straznik06 » 23 lis 2012, 14:24

Witam wszystkich!! na wstępie chciałem przywitać grono C5
A więc posiadam od września Audi A6 C5 2003r 2,5 tdi 163KM, zawsze sie zastanawiałem nad kupnem tego samochodu no i okazja się nadarzyła, że kolega stwierdził że wymienia na nowszą, wiedząc jak dbał o "księzniczke" czyli zwsze VERVA albo ultimate, co 10tys olej, klimatyzacja 2 razy na rok wymiana rozrządu w Holandii 1200 euro itd itd..kupiłem od niego Autko - no i po jakimś czasie autko zaczęło slabo palić. Rano trzeba kilka razy nagrzać świece i pali szybciorem, autko postoi 3-8h i muszę je kilka razy kręcić, z tego co się naczytałem to chyba pompa wtryskowa :( ogromne koszty mechanik powiedział mi ze 8 tysiecy :( , podłączyłem auto pod komputer w serwisie i nic zero błedów, sprawdziłem świece - przepuszczają normalnie.....troszkę się pocieszam bo mechanicy mówią że pompy sypały się do 2002 roku i wałki rozrządu ......no i teraz nie wiem czy mam kumpla z kijem do golfa odwiedzić i ściągnąć z niego torszke :)

Proszę was o pomoc ewentualnie na kogoś kto się zna w Poznaniu lub okolicy na tych cudeńkach.....
Mam ładny DOM piękną KOBIETę, jeszcze piękniejszą AUDI, najpiękniejszą CÓRKę a KOT nie mieści się na podium

Awatar użytkownika
Ryan
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Ryan » 23 lis 2012, 14:29

Pompa za 8tys ? co on Ci z tytanu proponowal ? Zmień mechanika to po 1
Cena regeneracji pompki to +/- 2200zł + robocizna - czyli w 3tys MAXIMUM sie zamkniesz spokojnie

na poczatek polecam sprawdzić kąt wtrysku i zrobic logi dynamiczne

Niemniej jednak miałem podobny problem, i z poczatku nie udawalo sie ustawic prawidlowego kąta - okazało sie ze to wlasnie końcówa pompy była , potem zaczał gasnac w czasie jazdy pare razy co było niebezpieczne, przez utrate wspomagania kierownicy po wyłaczeniu silnika.

michok
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 4.2 290KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Automat
Paliwo: Benzyna

Post autor: michok » 23 lis 2012, 14:35

Witaj Kolego...

Z tego co widzę, to raczej BCZ nie masz ( występował tylko w Allroadach )...szybciej BFC, jeżeli to jest rok 2003.

Tutaj masz więcej info nt. Twojego silnika :
a6-c5-silniki-25tdi-v6-wszystkie-typy-k ... t13669.htm

Jeżeli faktycznie masz BFC, to niestety ale Ciebie również dotyczą wycierające się wałki rozrządu.

Fajnie jakbyś przedstawił komplet logów statycznych oraz BS...zawsze to trochę więcej informacji.

[ Dodano: 2012-11-23, 14:37 ]
Ryan, Lepiej niech kolega odpuści logi dynamiczne bo nie wiadomo w jakim stanie jest silnik...

Ale dobrze mówisz...zmienić mechanika to po pierwsze.
Chyba, że chciał Ci całą hydraulikę + pompę + rozrząd zrobić to rozumiem :P.

Awatar użytkownika
Ryan
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Ryan » 23 lis 2012, 14:37

dokladnie tak jak michok pisze
problemy z wałkami koncza sie wraz z 2003rokiem. Silniki BAU/BDG/BCZ/BDH to już te "zdrowe" istoty

michok w sumie racja, aczkolwiek jesli nie robi jeszcze cyrków tak jak mój to robił, to dynamiczne by sie przydały
no jesli mowimy tu o 8tys za pompe, wałki i kompletny rozrzad to ok - w przeciwnym razie.. juz zostalo napisane co z mechanikiem zrobic.. :)
Ostatnio zmieniony 23 lis 2012, 14:40 przez Ryan, łącznie zmieniany 1 raz.

michok
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 4.2 290KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Automat
Paliwo: Benzyna

Post autor: michok » 23 lis 2012, 14:38