[ A6 C5 Avant] Problem z nagrywanymi płytami CD w zmieniarc
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Łukasz
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
[ A6 C5 Avant] Problem z nagrywanymi płytami CD w zmieniarc
Witam miałem ostatnio problem ze zmieniarka utwory przerywały kolega pozyczył mi płyte do czyszczenia lasera zastosowałem i juz nie przerywa.Ale wracaja c do tematu postanowiłem nagrac sobie płyte CD do auta miałem kilka utworów w formacie mp3 właczyłem program CDburnerXP dałem nagraj audio CD i nagrało poszedłem do auta wkładam płyte w zmieniarke i utwory sie zacinaja mysle cos zle nagrałem a wiec nagrywam druga płyte(verbatim) i to samo kolega powiedział mi zeby audi CD nagrywac na małej predkosci na 2x albo 4x wiec nagrywam kolejna płyte na predkosci 4x i szok nic nie gra.Prosze o pomoc tyle płyt juz wypaliłem ale tu rozkładam rece 

Ja natomiast u siebie, kiedy nagram plyte to dzwiek jest beznadziejnej jakosci, niewyrazny tzn slaby bas,sopran. Moze ktos ma na to sprawdzony sposob, jaka predkoscia najlepiej nagrywac, jakim programem i na jakiej plycie? Myslalem juz zeby zamiast zmieniarki podlaczyc mp3 ale wtedy chyba nie bede mogl zmieniac utworow w kierownicy?
- xpbit
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Łukasz
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 CDUC 245KM
- Skrzynia: S-tronic
Re: Problem z nagrywanymi płytami CD w zmieniarc
lukwoj21 pisze:Witam miałem ostatnio problem ze zmieniarka utwory przerywały kolega pozyczył mi płyte do czyszczenia lasera zastosowałem i juz nie przerywa.Ale wracaja c do tematu postanowiłem nagrac sobie płyte CD do auta miałem kilka utworów w formacie mp3 właczyłem program CDburnerXP dałem nagraj audio CD i nagrało poszedłem do auta wkładam płyte w zmieniarke i utwory sie zacinaja mysle cos zle nagrałem a wiec nagrywam druga płyte(verbatim) i to samo kolega powiedział mi zeby audi CD nagrywac na małej predkosci na 2x albo 4x wiec nagrywam kolejna płyte na predkosci 4x i szok nic nie gra.Prosze o pomoc tyle płyt juz wypaliłem ale tu rozkładam rece
Kolego najlepiej to zainstaluj sobie jakieś NERO i nagrywaj metodą AUDIO CD
ja zwykle nagrywam 6x albo 8x i mi wszystko trybi wiadomo jak wjadę na jakąś dziurę albo coś tyłem gdzie znajduje się zmieniarka to czasem przerwie na sekundę ale tak to gra.
Pozdrawiam

_________________________________ Audi Quattro______________________________
- mwx
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi A6
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
To jest zapis cyfrowy i jesli tylko zmieniarka czyta płytę to nie ma tu wiekszego znaczenia jej jakość czy prędkość nagrywania.mianas87 pisze:Ja natomiast u siebie, kiedy nagram plyte to dzwiek jest beznadziejnej jakosci, niewyrazny tzn slaby bas,sopran. Moze ktos ma na to sprawdzony sposob, jaka predkoscia najlepiej nagrywac, jakim programem i na jakiej plycie? Myslalem juz zeby zamiast zmieniarki podlaczyc mp3 ale wtedy chyba nie bede mogl zmieniac utworow w kierownicy?
Podejrzewam że Twój problem leży w niskiej jakości plików źródłowych. Po prostu mp3, których pewno używasz do komponowania płyt to pliki poddane kompresji stratnej, a więc okrojone i spłaszczone. Pozbawione góry i dołu.
Jeśli wykonujesz składankę z kilku oryginalnych płyt, to aby nie tracić na jakości zgrywaj pliki np w formacie wav, albo mp3 z wysokim bitrate.
Jeśli natomiast nagrywasz pliki ściągnięte z netu, to jedynym lekarstwem jest kupno oryginalnej płyty, albo szukanie nieskompresowanych plików, które mają ponad 10x większe rozmiany niż mp3.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Damian
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 3.0 ASN 220KM
lukwoj21, a czy nagrywane przez Ciebie płyty chodzą podobnie na innych sprzętach, czy tylko w samochodowej zmieniarce występuje taki problem?
Ja do nagrywania używam WMP lub Nero, prędkość zapisu wybieram maksymalną i nigdy nie miałem problemu z odsłuchem płyt w aucie. Nawet jadąc przez niewielką dziurę (wielkie omijam
) lub po kostce brukowej nigdy mi nic nie przeskoczyło, ani nie przerwało odtwarzania. Myślałem nawet, że w zmieniarce jest jakiś niewielki bufor, który niweluje zakłócenia odtwarzania wynikające z drogowych uniedogodnień 
Ja do nagrywania używam WMP lub Nero, prędkość zapisu wybieram maksymalną i nigdy nie miałem problemu z odsłuchem płyt w aucie. Nawet jadąc przez niewielką dziurę (wielkie omijam

- Doc
- Administrator
- Imię: Andrzej
- Silnik: 2.7TDI 180KM
- Napęd: FWD
- Kontakt:
lukwoj21, ty masz kawałki z mp3 i nagrywasz Audi CD? Tak?
Jeśli tak, to koniecznie musisz przekonwertować z mp3 do .wav i dalej dopiero nagrywasz z Nero Audi CD.
Na 100% będzie działało. No chyba, że masz niesprawną zmieniarkę.
Z innej beczki... to samo jest z odwarzaczem CD od 1992r. U mnie jest Pioneer, sprzęt dla domu. Zawsze trzeba przekonwertować do .wav'a i dalej nagrywanie z Nero. Inaczej nie działa. To samo jest ze starszą zmieniarką w aucie.
Jeśli tak, to koniecznie musisz przekonwertować z mp3 do .wav i dalej dopiero nagrywasz z Nero Audi CD.
Z innej beczki... to samo jest z odwarzaczem CD od 1992r. U mnie jest Pioneer, sprzęt dla domu. Zawsze trzeba przekonwertować do .wav'a i dalej nagrywanie z Nero. Inaczej nie działa. To samo jest ze starszą zmieniarką w aucie.
Ostatnio zmieniony 18 lis 2012, 20:04 przez Doc, łącznie zmieniany 1 raz.
2007-12-08, Doc / Andrzej - założyciel jako pierwszy, największy, znany forum Audi A6 / A7 w Polsce. Kontakt z redakcją.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Jacek
- Moje auto: S6 C6
- Silnik: 3.0 220KM
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
Doc pisze:lukwoj21, ty masz kawałki z mp3 i nagrywasz Audi CD? Tak?
Po co tyle konwersji?
Podwójna strata na jakości.
A jakiej firmy płyty używasz?
Próbowałeś nagrać na płycie innej firmy?
- Doc
- Administrator
- Imię: Andrzej
- Silnik: 2.7TDI 180KM
- Napęd: FWD
- Kontakt:
Sypex, przeczytaj mój post 
ps,
Sypex, nie ma innej jakości z mp3 do wav. Oczywiście z wav do mp3, to jak najbardziej (gorsza jakość)
Starsze zmieniarki muszą być tylko z wav'em.

ps,
Sypex, nie ma innej jakości z mp3 do wav. Oczywiście z wav do mp3, to jak najbardziej (gorsza jakość)
2007-12-08, Doc / Andrzej - założyciel jako pierwszy, największy, znany forum Audi A6 / A7 w Polsce. Kontakt z redakcją.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Jacek
- Moje auto: S6 C6
- Silnik: 3.0 220KM
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
Doc pisze:Sypex, przeczytaj mój post
ps,
Ciekawe co piszesz, pierwsze słyszę

i tak w efekcie końcowym to jest audio CD.
Sam mam zmieniarkę z tego roku.
Ale co ja tam mogę wiedzieć.

Ja bym obstawał przy jakości płyt, miałem podobny problem w E65 nawigacji, jak nie było porządnej płyty (Verbatim)
to nie widziało płyty.
Pozdro "Doc"
-
- Forum Audi A6 / A7