Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ ALG 2.8 193 KM] quattro - wspawane rury w miejsce kataliza

Silniki benzynowe
ODPOWIEDZ
Szeli7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ ALG 2.8 193 KM] quattro - wspawane rury w miejsce kataliza

Post autor: Szeli7 » 08 lis 2012, 22:18

Witam

Mam następujący problem otóż nie wiem co mam wstawione w miejsce katalizatorów, wygląda to mi na kawałek zwykłwj rury tylko z wiekszą średnicą. Jeżeli ktoś wie co to może być prosiłbym o podpowiedź gdyż boję się czy przejdę badania techniczne z tym ustrojstwem. Dodam że widziałem dużo takich samych rurek na różnych fotkach w internecie więc nie jestem pewny czy to nie jest orginał (spawy jak z fabryki) a może katalizatory powinny być wcześniej? Dołączam dwa zdjęcia na których widać o co mi dokładnie chodzi (zdjęcia zaczerpnięte z allegro). Ewentualnie proszę o poradę co wstawić zamiast tych rur. Pozdrawiam

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8c5 ... a176f.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2dd ... f2c7f.html

raftor
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Rafał
Rocznik: 2011
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 CDUC 245KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Benzyna

Post autor: raftor » 09 lis 2012, 17:43

te zjdecia przedstawiaja Twoj zdemontowany wydech ?

po co demontowałes jakis problem?

raftor
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: raftor » 09 lis 2012, 18:32

gembas pisze:
raftor pisze:te zjdecia przedstawiaja Twoj zdemontowany wydech ?

po co demontowałes jakis problem?
Przeciez kolega napisal --(zdjęcia zaczerpnięte z allegro)--
pozdrawiam....
sory niedoczytałem , ale z tego co mi wiadomo i bez katów koledzy przechodza przeglady , nie wiem tez dokładnie jak zbudowany jest wydech ale jesli za tymi rurakami nie ma sond to nie sa katalizatory , bo w quattro 2.8 masz 4 sondy 2 przed katami widac je z komory silnika , i 2 za katami sa pod podwoziem widac je jak sie wsadzi głowe pod auto nie trzeba podnosnika nawet , pozatym jesli boisz sie o przeglad podjedź gdziekolwiek gdzie mozna sprawdzic emisje spalin i bedziesz miał spokój jesli bedzie wszystko w normie , nawet jesli katy zostały wyciete to przeglad i tak powinien przejsc ostatnio byłem jednym autem na przegladzie i nawet nie sprawdzali emisji spalin taka prowizorka ;p , tym bardziej nie beda patrzec czy masz katy czy nie bo musieli by rozciac wydech

dodam jeszcze ze jesli katy zostały by wyciete to sondy sprawdzajace czyli za katami musialy by miec emulatory takie jakby kolanka zeby nie wywalały błedów , a jesli sa wyciete i nie ma emulatorów to na 90% były by byłedy lub CHECK

przy wycietych katach równiez spaliny miały by bardziej intensywny zapach

pozdrawiam

Szeli7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Szeli7 » 09 lis 2012, 19:42

Kolego raftor czy we wszystkich 2.8 quattro sa napewno 4 sondy? bo u mnie wydaje mi sie ze mam tylko 2 odrazu za kolektorem i wiecej nic nie widac. Jest możliwość ze kolejne dwie sa calkowicie odpięte? Dodam ze po podłaczeniu kompa mam dwa błedy sond ale teraz juz nie pamietam jakie to bledy bo dawno podpinalem kompa, postaram sie podpiac w poniedzialek to dam znac jakie to bledy dodam ze srednie spalanie pokazuje mi 12,6l/100km wiec mysle ze nie jest to zlym wynikiem pomimo padnietych sond, chociaz teraz juz nie wiem czy nie powinno byc ich 4. Za tydzien bede mial mozliwosc wjechania na kanal to zrobie pare fotek ukł. wydechowego moze wtedy sie cos wyjasni, a z tym przegladem to moze narazie nikt sie nie przyczepi ale mam jeszcze troche czasu wiec moze cos sie wymysli pozdrawiam

raftor
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: raftor » 09 lis 2012, 20:00

tak kazde quattro ma podwójny wydech i 4 sondy musisz miec

po pierwsze podaj błedy jak możesz dokąłdnie jakie sa tych sąd okaze sie który bank wywala bład

co do spalania juz Ci mowie w czym moze byc rzecz , poprostu mogło pasc podgrzewanie w sondach i zanim sie nagrzeja spalinami moga nie działac z tad wywaliło błedy wtedy moze to byc bład sporadyczny pojawiajacy sie tylko na zimnym silniku

świeci sie CHECK na blacie?

lewy87r
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: lewy87r » 09 lis 2012, 23:33

Witam,

obawiam się, że jeśli chodzi o sondy to 2 są na pewno a 4 po którymś tam roczniku... dopiero montowane.
Ja u siebie mam tylko 2 i wszystkie wydechy jakie oglądałem do swojego(podobny rocznik) nie miały podejścia pod sondy te za katami:)

ps. mi się udało kompletny wydech znaleźć za 100zł... więc warto czasami podjechać do przydrożnego szrotu jak tylko się taki widzi po drodze...

Zresztą ja mam w ÂŁodzi jeden gdzie jak ja szukałem to były 2kompletne w dobrym stanie wydechy.
z czego jeden był do 1.8T (pojedyncza rura od silnika)

Gdyby ktoś potrzebował to na priv nie tylko do 1.8 jak coś to zawsze mogę podjechać i sprawdzić czy mają nowości ;)

raftor
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: raftor » 09 lis 2012, 23:38

lewy87r pisze:Witam,

obawiam się, że jeśli chodzi o sondy to 2 są na pewno a 4 po którymś tam roczniku... dopiero montowane.
Ja u siebie mam tylko 2 i wszystkie wydechy jakie oglądałem do swojego(podobny rocznik) nie miały podejścia pod sondy te za katami:)

ps. mi się udało kompletny wydech znaleźć za 100zł... więc warto czasami podjechać do przydrożnego szrotu jak tylko się taki widzi po drodze...

Zresztą ja mam w ÂŁodzi jeden gdzie jak ja szukałem to były 2kompletne w dobrym stanie wydechy.
z czego jeden był do 1.8T (pojedyncza rura od silnika)

Gdyby ktoś potrzebował to na priv nie tylko do 1.8 jak coś to zawsze mogę podjechać i sprawdzić czy mają nowości ;)
dziwne ja z kolei od 98 w góre jakie widziałem to 4 sondy , a co do tego wydechu za 100zł to chyba zrobiłes deal życia bo same katy sa warke ładnych kilka stówek :)

technic
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: technic » 11 lis 2012, 22:17

Witam. Otóż nie wszystkie 2.8 Quattro posiadają 4 sondy, np. moja z symbolem silnika AQD ma tylko dwie.Odsyłam do ETKI tam jest wszystko. Wspawałem sobie w miejsce katów strumienice i jest git. Myślę o zamianie tychże na tłumiki przelotowe , podobno będziesz ciszej.
Regulamin: (....) Podszywanie się pod nienależne rangi jest zabronione.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja