[ AVF 1.9 131 KM] Duszenie przy ruszaniu.
- Mario1976c5
- Forum Audi A6 / A7
[ AVF 1.9 131 KM] Duszenie przy ruszaniu.
Witam kolegów otóż problem zaczoł się od nieszczelnego łącznika elastycznego przy katalizatorze auto dziwnie wył przy schodzeniu z obrotów i śmierdziało spalinami w środku po jakimś czasie zauważyłem że autu przy rozpędzaniu syczy jakoś dziwnie jakby zasysało powietrze przez mały otwór najbardziej to słychać jak jadę koło jakiejś ściany ale ogólnie fajnie się zbierało.Wreszcie zrobiłem łącznik pospawałem i poskładałem wycie ustało ale dalej auto syczy jak go rozpędzam dodatkowo teraz mi go zatyka jak się rozpędzam to czasami troszkę mi przerywa czuje na pedale jak mi go dusi i puszcza i najczęściej go dusi jak go powoli rozpędzam jak mu dam po garach to nawet tego nie czuć myślałem że to katalizator ale mechanik mówił że wyglądał ok i co wy na to?Może ktoś się z tym spotkał?
- Mayhem
- Forum Audi A6 / A7
Mario1976c5 pisze:myślałem że to katalizator ale mechanik mówił że wyglądał ok i co wy na to?
Wydaje mi się że mechanik nie mógł sprawdzić stanu katalizatora, ponieważ nawet jeśli wyciągnie katalizator ( odkręcając śruby ) i wymieni złącze elastyczne to od strony łącznika ciężko coś dojrzeć ( wynika to z budowy katalizatora w układzie wydechowym ) chyba że uciął rurę przy samym kacie. Nie wydaje mi się żeby też dziurawy łącznik elastyczny przyczynił się do jakiegokolwiek uszkodzenia turbosprężarki, oby nie. Możesz zrobić logi w grupie 11 (choć nie wiem czy w tym wypadku nie jest to ryzykowne ) ale ja bym wyciągnął jeszcze raz kata - to tylko 6 śrub a jak dobrze pamiętam to AVF ma podobnie zbudowany układ wydechowy jak AFN. Tylko teraz jak go sprawdzić, ja bym wstawił rurkę i sprawdził efekty. Jak masz spawarkę to ogarniesz temat sam. Chyba, że między czasie uszkodziło się coś innego... ,, aaa dlaczego nie wywaliłeś od razu kata? Jak syczy, może to być spowodowane inną nieszczelnością ale w dolocie. Sprawdź wszystkie węże powietrzne.
CCCO AUDI A6 C5 1.9 TDI AFN 110 KM ;
* Climatronic, 4x Airbag, 2x heated and electric seats, Xenon lights *+ Alloys wheels 18" 225/40 *
+ tempomat
^ Szybkiego powrotu do zdrowia Robert ^ Fan F1
* Climatronic, 4x Airbag, 2x heated and electric seats, Xenon lights *+ Alloys wheels 18" 225/40 *
+ tempomat
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Rafał
- Rocznik: 2009
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
Odnośnie kata i jego sprawdzania.
Jak znajomy mechanik wymieniał mi plecionkę + dokładał na moją prośbę druga na prostym odcinku rury za katem to prosiłem aby ocenił jego stan.
Byłem przy tym i potwierdzam że widać to nie było nic (rura wygięta) ale on po prostu wziął sprężarkę z pistoletem z długą cienką jak długopis przedłużką i zaczął dmuchać do środka dość mocnym ciśnieniem.
Dmucha chyba z 5 minut aż przestała wylatywać sadza.
To jedyny mi znany sposób sprawdzenia jego drożności - po prostu dmuchnięcie ciśnieniem.
Jak znajomy mechanik wymieniał mi plecionkę + dokładał na moją prośbę druga na prostym odcinku rury za katem to prosiłem aby ocenił jego stan.
Byłem przy tym i potwierdzam że widać to nie było nic (rura wygięta) ale on po prostu wziął sprężarkę z pistoletem z długą cienką jak długopis przedłużką i zaczął dmuchać do środka dość mocnym ciśnieniem.
Dmucha chyba z 5 minut aż przestała wylatywać sadza.
To jedyny mi znany sposób sprawdzenia jego drożności - po prostu dmuchnięcie ciśnieniem.
- Mario1976c5
- Forum Audi A6 / A7
- Mayhem
- Forum Audi A6 / A7
Mario1976c5, są zamienniki, temat wielokrotnie poruszany, dawałem linki na ebayu ale już jakiś sprzedawca ściąga zamienniki i sprzedaje na allegro. Chyba że chodzi ci o inny, ale z pewnością wszystko można dostać na allegro.
-awx-19-131-km-waz-do-turbiny-popekany-vt45842.htm
-awx-19-131-km-waz-do-turbiny-popekany-vt45842.htm
CCCO AUDI A6 C5 1.9 TDI AFN 110 KM ;
+ tempomat
+ tempomat