Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ INNY] 1.9 AFN 110ps Rozrząd , olej , wahacze

Silniki wysokoprężne
ODPOWIEDZ
raftor
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Rafał
Rocznik: 2011
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 CDUC 245KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Benzyna

[ INNY] 1.9 AFN 110ps Rozrząd , olej , wahacze

Post autor: raftor » 18 paź 2012, 20:46

Witam

zakupiłem niedawno passata 1.9Tdi AFN 110ps 98r takie auto mozna powiedziec robocze , ale nabogatsza wersje HIGHLINE , ale nieważne .

Pisze tutaj gdyz na forum Passata mnie olali i nikt nie pomaga , mam nadzieje ze koledzy z forum A6 chetniej mi odpowiedza na kilka pytan

Mam do wymiany :

-osłone przegubu od strony pasażera jest juz sparciała? jakiej firmy wybrac identycze sa jak w audi?
-olej silnikowy ? jaki wybrac przebieg około 230k
-górne wachacze ale z tym sobie poradze
-odbój na tylnym amortyzatorze , czy ktos moze to juz wykonywał ale zapewnie nie bo w koncu to passat a nie audi:P http://allegro.pl/show_item.php?item=26 ... 71e1e483bb
-wymiana płynu od wspomagania wszystko wyglada jak w audi wiec zamierzam wymienic na FEBBI zieolny
-I NAJWAZNIEJSZE PYTANIE W ZASADZIE , CO Z ROZRZÂĄDEM JAKI WYBRAC W AFN NIE TRZEBA PODOBNO POMPY WODY WYMIENIAC BO JEST NA INNYM PASKU NIE MA JEJ NA PASKU ROZRZÂĄDU

http://allegro.pl/rozrzad-passat-b5-gol ... 26171.html

http://allegro.pl/rozrzad-pompa-audi-a4 ... 69081.html

wiec który powinienem kupic

-silnik jest suchutku poza jednym , poci sie przy odmie uszczelka odmy wchodzaca w dekiel zaworów , czytałem ze koledzy w audi tez mieli z tym problem mogłby ktos podac mi nr katalogowy tej uszczelki , czy moze wklejac ja na slikon ?

Po za tymi rzeczami nie dopatrzyłem sie innych usterek auto jest zadbane silnik nie kopci i przede wszytskim jest mega oszczedne :) dodaje foto pocenia sie odmy , generalnie podobno nikomu to nie przeszkadza itp ale wole miec wszystko tip top Obrazek

PS. mam nadzieje ze nie naruszam zasad forum poprostu bardzo potrzebne mi sa te informacje gdyz musze jak najszybciej auto zarejestrowac nie jest ono z polski

POZDRAWIAM
Ostatnio zmieniony 18 gru 2012, 15:26 przez raftor, łącznie zmieniany 1 raz.

Mahrid
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Mahrid » 18 paź 2012, 21:09

Ja bym bral rozrzad ruville i pompe bym tez wymienil koszt pewnie nie wielki.
Oslone przegubu kupisz w pierwszym leprzym sklepie z czesciami raczej nie musi byc markowa, najlepiej wymienic dwie.
Olej lal bym taki jaki jest.
Uszczelke pod dekiel lepiej kupic nawa koszt tez niewielki, moze byc zamiennik.
Bezawaryjnej jazdy zycze :)

raftor
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Rafał
Rocznik: 2011
Moje auto: A6 C7
Silnik: 3.0 CDUC 245KM
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Benzyna

Post autor: raftor » 19 paź 2012, 00:30

Mahrid pisze:Ja bym bral rozrzad ruville i pompe bym tez wymienil koszt pewnie nie wielki.
Oslone przegubu kupisz w pierwszym leprzym sklepie z czesciami raczej nie musi byc markowa, najlepiej wymienic dwie.
Olej lal bym taki jaki jest.
Uszczelke pod dekiel lepiej kupic nawa koszt tez niewielki, moze byc zamiennik.
Bezawaryjnej jazdy zycze :)
czyli tak

oslona przegubu jedna jest jak nowa 2 do wymiany wiec wymianiam jedna
olej nie wiem jaki był a jestem zielony jesli chodzi o olej do diesli
a uszczelka pod deklem nie cieknie wali z pod uszczelki odmy z dekla nie znam numeru i nie wiem o co pytac w ASO

co do rozrządu to chyba bierne caly zestaw :) ale jeszcze nie wiem

zchrobot
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomasz
Rocznik: 2000
Moje auto: A6 C5
Silnik: 2.5TDI 180KM
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: zchrobot » 19 paź 2012, 09:58

ja jestem właśnie przed wymianą rozrządu w AFN , zazwyczaj kupuje taki zestaw na 90tyś:

2 siemeringi wał korbowy przód, wał rozrządu cena 9zl sztuka a jest pewność że nie będzie stamtad wyciekow, póżniej koszt wymiany samych nieporownywalnie wiekszy niz 18zł :)

pasek rozrzadu CONTITECH plus rolki prowadzaca oraz napinajaca INA
pompa wody RUVILLE
napinacz paska klimy i alternatora INA
paski wielorowkowe klimy oraz alternatora CONTITECH

oslony przegubu najlepiej markowe LOBRO bodajrze
olej mozesz sobie zmienic ja uzywam Motula byleby zmienic na ten sam rodzaj pod wzgledem lepkosci czyli jesli byl półsyntetyk to lej półsyntetyk

odma - samej uszczelki raczej nie kupisz calosc tylko w ASO dosyc drogawo ale kupowalem calosc z rurka odprowadzajaca

odboje pare złotych

robsonsuper
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: robsonsuper » 23 paź 2012, 21:37

Witam co do oleju popatrz w komorze silnika może jest karteczka albo może w bagażniku flaszka się wala, jeśli przebieg 230 ja bym lał pełny syntetyk i patrzył co się będzie działo. Raczej powinno być bez problemu. Mój AFN z przebiegiem 217 przy zakupie <mysli> dostał pełny syntetyk i fajnie lata. Faktyczny przebieg domyślny jest x 2 większy a problemów brak.
TRAKTOREK TO DOBRY MOTOREK. były: c4 avant 2.5 AAT, c5 avant 1.9 AFN, teraz c6 avant 2.0 BRF

Awatar użytkownika
Mayhem
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Mayhem » 25 paź 2012, 11:02

* Osłona przegubu - GKN Lobro
a6-c5wymiana-oslony-przegubu-zewnetrzne ... t22874.htm
* Olej - MOTUL 8100 X-CESS 5W40
* Wahacze - Lemforder ( pamiętaj że dokręcać trzeba wahacze jak samochód stoi na kołach, albo ustawić wahacze w takim poziomie jakby stał na kołach i wtedy je dokręcić ! )
* Odbój - dobry zamiennik np: FEBI - prosta sprawa ściągasz amor i tyle ( podobnie jak w A6)
* Płyn wspomagania kier. - G00200 albo FEBI
* Rozrząd komplet: pasek, rolka, napinacz, pompa wody ( RUVILLE ) wymienić mimo tego że nie jest na pasku rozrządu ! Pasek, rolka, napinacz SKF, INA , dowolność byle dobre źródło i markowe części. Przy większym budżecie można pokusić się o oryginał.
CCCO AUDI A6 C5 1.9 TDI AFN 110 KM ;
* Climatronic, 4x Airbag, 2x heated and electric seats, Xenon lights *+ Alloys wheels 18" 225/40 *
+ tempomat
^ Szybkiego powrotu do zdrowia Robert ^ Fan F1

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Motostacja
Rocznik: 2004
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.7TDI 163KM
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: Motostacja pl » 25 paź 2012, 12:08

raftor pisze:Pisze tutaj gdyz na forum Passata mnie olali i nikt nie pomaga
Tak szczerze mówiąc to specjalnie nie ma się co dziwić skoro tytułuszesz temat "Pytanie techniczne". To nikomu nic nie mówi !!!

Juz więcej osób by zajrzało jakbyś np. zmienił tytul na "Pytanie ginekologiczne" <radocha>
Części samochodowe online - Motostacja pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja