Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ A6 C5 Avant] Woda na podsufitce raz kolejny

Nadwozie
ODPOWIEDZ
Frącek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ A6 C5 Avant] Woda na podsufitce raz kolejny

Post autor: Frącek » 24 sie 2012, 22:21

Witam!

Czytałem forum i wielu forumowiczów pisało o wodzie na podsufitce. Ich problemy wynikały najczęściej z pary której układ nie odprowadzał bo były pozatykane odpowietrzenia albo źle wklejona szyba lub powyrywane wężyki od spryskiwaczy tylnej szyby. U mnie pary raczej nie ma bo jest lato, spryskiwacz właśnie naprawiałem i gdyby coś było nie tak to podczas testów na bank by się zalało na maxa bo wylałem cały zbiorniczek żeby mieć pewność że nic nie cieknie.

W mojej audi po naprawie spryskiwacza dumny z udanej roboty postanowiłem umyć auto. Wracam z myjni i nagle kropla mi przeleciała przed oczami. Okazało się, że woda zebrała się w po stronie pasażera w okolicy uchwytu nad drzwiami i przy ostatnim słupku (to nie płyn do spryskiwacza bo ten ładnie pachnie a ta woda nie miała zapachu) oraz w oświetleniu z przodu auta. Po oględzinach stwierdziłem ze to chyba coś nie tak z relingami, ale skąd woda w panelu oświetlenia.

Poniżej foto gdzie zebrała się woda poza panele oświetlenia:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miał ktoś kiedyś problem z relingami to jest czy ciekły kiedyś komuś? Jeśli tak to prosiłbym o info jak to rozebrać i naprawić. No i druga sprawa to czy mogło to dostać się z relingów do panelu oświetlenia czy raczej to sprawa szyby?

Pozdrawiam!

ArKos72

Post autor: ArKos72 » 25 sie 2012, 09:28

Opcje widzę dwie:
1. przepuszcza uszczelnienie relingów (może za słabo dokręcone są)
2. antena dachowa przepuszcza
Dostęp do śrubki anteny jest pod lampką świetlenia bagażnika, ta górna tuż przy końcu. Dostęp do śrub relingów uzyskuje się poprzez odkręcenie cykorłapek i zdjęcie "bananów" z przednich słupków i nad tylną szybą i drzwiami.

Frącek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Frącek » 25 sie 2012, 15:11

wiem, że to głupie pytanie ale nie wiem więc zapytać muszę. Cykorołapki to uchwyty nad pasażerami jak rozumiem, ale co to banany to już kompletnie nie wiem.

Jak wygląda sprawa zdejmowania tych obić w sytuacji gdy posiadam kurtyny, niczego nie uszkodzę albo nic mi w twarz nie wystrzeli?

No i ostatnia sprawa to jak już odkręcę to o czym pisałeś wyżej to oprócz tego pewnie są jakieś zatrzaski, jeśli możesz to opisz gdzie i jak najłatwiej się do nich dobrać by niczego nie zepsuć.

Byłoby fajnie jakby ktoś jakieś foto lub schemat rzucił - choć może zbyt wiele wymagam :-)

Pozdrawiam!

ArKos72

Post autor: ArKos72 » 25 sie 2012, 16:00

Frącek pisze:co to banany to już kompletnie nie wiem.
To półokrągłe, łukowate tapicerki przednich słupków - te tuż obok szyby czołowej. ÂŁączą się na dole z górą deski rozdzielczej.
Frącek pisze:Jak wygląda sprawa zdejmowania tych obić w sytuacji gdy posiadam kurtyny, niczego nie uszkodzę albo nic mi w twarz nie wystrzeli?
Poduchy strzelają, kiedy dostają napięcie. Napięcie podaje sensor. Wystarczy, aby nie robić nic ponad demontaż tapicerki.
Frącek pisze:jak już odkręcę to o czym pisałeś wyżej to oprócz tego pewnie są jakieś zatrzaski, jeśli możesz to opisz gdzie i jak najłatwiej się do nich dobrać by niczego nie zepsuć.
Po prostu z wyczuciem odciągałem i tyle.

Frącek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Frącek » 25 sie 2012, 18:30

Super!

Dzięki za wyjaśnienie :-)

Dziś już tego nie rozbiorę bo niestety rano praca, ale zrobię próbę wody i się przekonamy co i jak z tymi uszczelnieniami.

Napisz mi tylko proszę bo ciekaw jestem czy gdyby to faktycznie były te nieszczęsne relingi to uszczelki lepiej wymienić czy silikon wystarczy?

Aha jeszcze jedno czy jest możliwe by woda w okolicach przedniego panelu oświetlenia była również z tych relingów czy to raczej nie bardzo możliwe i powinienem martwić się o szybę?

Pozdrawiam!

ArKos72

Post autor: ArKos72 » 25 sie 2012, 18:43

Jeśli chodzi o wodę, to wszystko jest możliwe. Może się przelewać na przód w wewnętrznych przetłoczkach łuków nad drzwiami - chodzi mi o elementy dachu.

Co do uszczelek relingów - można dać spokojnie silikon. Ja jestem hardkorem i zrobiłbym to na klej do szyb. Cienka warstwa i bomba nie ruszy.

Awatar użytkownika
hanop
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: hanop » 31 sie 2012, 18:53

Frącek pisze:Super!

Dzięki za wyjaśnienie :-)

Dziś już tego nie rozbiorę bo niestety rano praca, ale zrobię próbę wody i się przekonamy co i jak z tymi uszczelnieniami.

Napisz mi tylko proszę bo ciekaw jestem czy gdyby to faktycznie były te nieszczęsne relingi to uszczelki lepiej wymienić czy silikon wystarczy?

Aha jeszcze jedno czy jest możliwe by woda w okolicach przedniego panelu oświetlenia była również z tych relingów czy to raczej nie bardzo możliwe i powinienem martwić się o szybę?

Pozdrawiam!
Hej Frącek, napisz jak się obecnie sprawy mają? Udało się znaleźć przyczynę? Myślę, ze wielu to pomoże:)

Frącek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Frącek » 01 wrz 2012, 11:06

Więc sprawy mają się tak, że przy tej ilości godzin w robocie nie mam kiedy zająć się moją furką:-( byłem natomiast u dobrego znajomego blacharza by się sprawą zajął i mam mu furkę oddać w czwartek. Szkoda, że nie mam czasu na to by zrobić to samemu...

Jak się czegoś dowiem to dam znać.

Pozdrawiam!

[ Dodano: 2012-09-11, 14:25 ]
No więc sprawę relingów uważam za raczej zamkniętą :-)
Udało mi się znaleźć czas i wszystko rozebrać uszczelnić i złożyć. Po teście na myjni nic nie leciało do auta więc można uznać że wszystko się udało.

Ale podczas operacji rozbierania furki uświniłem wnętrze strasznie więc pranko było konieczne :-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja